Ако се приеме обаче, това ще увеличи сметките на съседите, които не са се отказали от парно

Отказалите се от парно да не плащат за общите части, както досега. Това гласят поправки в Закона за енергетиката, внесени от група народни представители, начело с лидера на НФСБ Валери Симеонов. Така на практика хората, които не живеят в апартамента, няма да се налага да плащат сметки за общите части.

Според новите текстове, ако не се използва топла вода или парно, клиентът ще може да подаде декларация за това пред съответната топлофикация. В срок до 30 дни след това собственикът вече няма да се счита за клиент на топлофикацията и съответно няма да получава сметки.

Ако промените бъдат приети, това означава, че сметките на тези, които не са се отказали от парно, ще се увеличат, тъй като те ще поемат изцяло плащането.

4 варианта за избор от общото събрание на блока има за измерване плащането за общи части. Единият е да се изчисли от фирма за дялово разпределение.

Другият е да се гласува фиксиран процент, определен от общото събрание, но не по-малък от 20 и не по-голям от 40%, Третият е по реално измерено количество енергия за сградната инсталация да се изчисли от магистър по енергетика, но досега не е правено. Четвъртият - по изчислителен път да се измери сградната инсталация и да се определи каква топлинна енергия отдава, също не се прилага.