На някои от кандидатстващите за мерките за COVID-19 на Министерството на икономиката са искани рушвети - т. нар. такса “успех”. Това съобщи министър Лъчезар Борисов в петък.

Той уточни, че имал сигнали, че служители на ведомството и консултантски фирми са искали между 40 и 60% от стойността на проект. “За такса “успех”, която гарантира получаване на финансиране, са получавани драстични комисиони. Тази такса минава между 40, 50 и стига до 60%, което наистина е нещо неприемливо, нереално, недопустимо. Наше желание е този възел на връзка между експерти и консултанти, които искат такива суми, да бъде пресечен”, обясни Борисов. Най-ниската стойност на проект е между 3 и 10 хил. лв.

Сигнали за такса “успех” подали депутати, с които министърът се е срещнал, постъпвали и от различни региони в страната. ДАНС вече работи върху случаите.

Проверка започва и инспекторатът на министерството, в която ще се включат и представители на работодателски организации. Открива се и телефон с номер 02 940 74 21, сигнали могат да се подават и на електронната поща [email protected]. Създаването на телефонната линия, както и на работна група за контрол, е станало след среща с премиера.

Лъчезар Борисов зае постта на Емил Караниколов. При смяната премиерът Бойко Борисов съобщи, че е чувал за нередности и бонуси при раздаваните грантове по ОПИК. Тогава си тръгна и зам.-министърката, отговаряща за еврофондовете - Лилия Иванова.