1,3 млрд. евро плаща новият собственик

Сделката за БТК е приключена окончателно и новият собственик - медийната група “Юнайтед груп”, е вписан в Търговския регистър, става ясно от внесени документи там. Мажоритарен акционер в “Юнайтед груп” е лондонският фонд “БиСи партнърс”. Цената не е обявена, но неофициално се знае, че е 1,3 млрд. евро, което я прави най-голямата досега в България.

Финализирането на сделката стана възможно след вдигането на запорите, наложени от синдиците на КТБ, след като те спечелиха дело и получиха 125 млн. евро. Тези пари бяха отпуснати от банката по времето на Цветан Василев и с тях той придоби БТК. След това обаче не можа да плати навреме обслужването на кредита и телекомът бе купен на търг от бизнесмена Спас Русев.

Сега Русев остава и в новия надзорен съвет на БТК. Освен него там са представители на BC Partners и United Group - Николаос Статопулос, Стилианос Илиа, Драган Шолак и Виктория Боклаг.

Няма да има промени в мениджмънта на БТК, научи “24 часа” от няколко независими източника. Главен изпълнителен директор остава Атанас Добрев, в управителния съвет са още Радослав Златков - главен технически директор, Димитрис Лиупис - главен търговски директор, Иво Златев - главен юридически директор, и Асен Великов - финансов директор.

Продажбата на БТК на “Юнайтед груп” се отпуши в началото на май. Тогава, след дългогодишни съдебни спорове в България и Великобритания, КТБ получи 125 млн. евро - сумата, с която през 2012 г. е финансирала придобиването на БТК.

Заради този кредит след фалита на КТБ синдиците наложиха запор върху акциите на компанията. Със спечелване на делото запорът бе вдигат. След това и Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) се отказа да търси 356 млн. лв. от Цветан Василев. Цялата претенция срещу банкера е в размер на 2,2 млрд. лева. Комисията се отказа да търси от InterV Investment 108,9 млн. лв., 124,9 млн. лв. от “Вива Телеком България”, 216,3 млн. лв. от БТК и 62,5 млн. лева остатък от продажбата на InterV Investment.

InterV Investment бе придобита преди няколко години на търг от Спас Русев. След това обаче бяха заведени дела от приближения до Цветан Василев руснак Дмитрий Косарев, който претендираше за собственост в БТК. Делата бяха загубени от Косарев, след което собствеността в InterV Investment бе сменена окончателно. Поради това и запорите от комисията бяха вдигнати. След тях идва и вписването на новия собственик.

Фондът “БиСи партнърс” управлява активи с годишни приходи от над 35 млрд. долара. Компанията има бизнес основно в Западните Балкани, най-вече в Сърбия, където държи три местни оператора и придобива и кабелни оператори, платформи за медийно съдържание и мобилни услуги.