COVID-19 премести конкурсите за агенции през лятото вместо през януари

Необичайно струпване на конкурси за рекламни агенции се наблюдава точно в най-горещите месеци у нас - през юли и август. Рекламният бизнес, който беше сред най-пострадалите в началото на пандемията от коронавирус, в момента работи на пълни обороти и никой дори не си и помисля за ваканция. Причината са обявените в момента конкурси за всякакъв вид комуникационни агенции - и рекламни, които предоставят творческите идеи, и медийни, и пиар.

Досега традиционно бизнесът избираше комуникационен партньор още през януари, за да може новите рекламни стратегии да излязат на показ през пролетта. Другият състезателен сезон обикновено стартираше в началото на септември, когато се договарят предимно кампании за следващата година.

Коронавирусът обаче размести календара и струпа всички конкурси в едно и също време. От една страна, сега се правят отложените зимни конкурси, а от друга, фирмите вече търсят кой ще им помага за рекламата догодина. В невъзможната за прогнози 2020 г. голяма част от тях просто

задържаха

старите си

агенции

Така 38,6% от компаниите и 35,6% от агенциите запазиха рекламните и пиар дейностите си, показва проучването “Стратегически отношения клиент - агенция по време на криза”, направено през юни от платформата Praktika на медийната агенция “Параграф 42” (част от групата The Smarts) и маркетинговата BluePoint. Според 53,3% от агенциите и 36,4% от фирмите се повишава и доверието между партньорите.

Затова в момента комуникационни агенции се търсят от

финансови и

IT компании,

както и от фирми в сферата на търговията на дребно. Медийните агенции се явяват на конкурси, обявени от фирми за бързооборотни стоки и домакински електроуреди.

Фармацевтичният сектор също ще обяви конкурси, но по традиция ги прави през септември, за да може рекламата му да стартира в началото на 2021 г.

Същевременно заради анализите, които много от утвърдените агенции направиха на пазара по време на криза, самите те постепенно се превръщат и в консултанти. Фирмите имат все по-голяма нужда от съвет как да работят, след като наблюдават промяната в нагласите и поведението на потребителите. Затова търсят нови партньори и идеи, а с новата си функция агенциите навлизат и в сферата на одиторските компании. Според проучването на “Параграф 42” 63,6% от агенциите променят настоящия си подход спрямо новата ситуация.

Има, разбира се, и компании, които в извънредната обстановка не са спирали не само бизнеса си, но и работата си с рекламни или медийни агенции. Именно това е правилното поведение във време на криза, показват проучванията на рекламисти. Според изследванията, ако големите марки не са видими един месец, след това

ще наваксват

поне половин

година,

за да възвърнат позициите си - т.е. отново да станат достатъчно разпознаваеми, за да са предпочитани от потребителите. Впрочем тези аналитични данни се отразяват и на големите световни брандове, обявили преди месец бойкот на фейсбук заради езика на омразата онлайн. Напоследък обаче доста от тях отново започнаха да пускат платени реклами в социалната мрежа. Нито един рекламен експерт обаче не се наема да прогнозира

какво

предстои да

се случва

Уплашени от ситуацията в началото на пандемията, част от агенциите у нас драстично намалиха заплатите на служителите си или уволниха хора. 31,1% от участниците в изследването на “Параграф 42” - все компании от комуникационната индустрия, са направили редукции с до 20% от възнагражденията, също толкова обявяват намаления с над 20%. Бюджетите също са свити, като само 24,4% от агенциите твърдят, че нямат намаление в таксите.

Три месеца по-късно обаче се оказва, че съкращаването на хора и заплати е било прибързана стъпка, тъй като бизнесът не спира, а обучени кадри трудно се намират.

Рекламистите описват два сценария за следващите месеци. Ако пазарът се възстанови в нормалния си ритъм и обем, очакванията са, че до края на годината инвестициите в реклама ще са близо 400 млн. лв. Така 2020 г. ще завърши почти като 2018-а, когато за реклама са похарчени 415 млн. лв. по данни на Българската асоциация на комуникационните агенции (БАКА). Официалните данни за 2019 г. още не са публикувани, но очакваният растеж сочи оборот от 450 млн. лв.

Лошият сценарий при задълбочаване на икономическата криза или при втора вълна на коронавируса ще намали оборотите с около 40-60 млн. лв. от предвиденото, смятат експертите. Така годината ще завърши с 340-360 млн. лева.

Анализите показват, че при евентуална втора вълна големите компании няма да спрат толкова рязко дейността и рекламата си, както при първата. Става въпрос основно за глобалните бизнес компании, които имат свои подразделения у нас. Именно те влияят съществено върху рекламния пазар в България.