Ловците на 5 метра, докато стрелят, седнат ли да се веселят - с маски

  • 0
authorАвтор: Тихомир Тончев

Ловците на 5 метра, докато стрелят, седнат ли да се веселят - с маски

До 15 пъдпъдъка на човек е нормата за един излет.

Право на лов имат 166 хил. българи, активните авджии са 40-45 хил.

Ловният сезон за пъдпъдъци и гургулици ще започне в събота въпреки усложнената епидемиологична ситуация и продължаващата африканска чума по свинете.

Ловните излети трябва да се провеждат при строго спазване на противоепидемичните мерки в заповедите на министъра на здравеопазването за ограничаване на разпространението на COVID-19, предупредиха от Изпълнителната агенция по горите. Задължителни са спазване на дистанция, носене на лични предпазни средства - маски и ръкавици, при необходимост и извършване на дезинфекция по време на всеки от етапите от провеждането на груповите ловни излети.

“При самия лов е несериозно да очакваме, че ловците ще бъдат с маски, а и не е нужно, защото тогава са на открито и на малки групи до 10 души, които са на разстояние по 5-6 метра един от друг”, заяви Юлиян Русев, шеф на ловния отдел в агенцията по горите (ИАГ). Маските обаче са много важни при инструктажа преди лова и след приключването му, когато авджиите се събират на почерпка. Повечето

ловни дружинки

имат традиция

да правят курбан

за откриването на сезона. На него идват и много хора, които реално не участват в първия ловен излет и дори не носят оръжие. Най-опасно е, когато събирането става в затворено помещение или кръчма, а не на открито на поляната.

Разчитаме, че всеки български ловец ще бъде отговорен както за собственото си здраве, така и за здравето на останалите участници в лова и на своите семейства, при които ще се прибере след завършването на излета, коментираха от ИАГ.

Ловците трябва да спазват и мерките за биосигурност за предотвратяване разпространението на африканската чума по свинете. От началото на годината вече

има открити

1407 заразени

от чумата

диви прасета

Затова преди излет и в края на деня всеки участник в лова задължително трябва да дезинфекцира обувките, облеклото и автомобила си. Остатъците от храна и опаковки от различни продукти също трябва да се събират от ловуващите и да не се оставят изхвърлени сред природата, тъй като това би създало предпоставки за разпространение на заболяването. Изпълнителната агенция по горите призовава отново и за необходимостта от бързото оповестяване за открити трупове на умрели диви свине по време на излетите в най-близкото горско териториално звено или на телефон 112. Според заповед на министър Десислава Танева има финансов стимул от

100 лв. за всеки,

който намери

труп на дива

свиня

Ловният сезон на пъдпъдък, гургулица, гривяк, горски бекас и обикновена бекасина се открива на 8 август. Според правилата ловуването става само с писмено разрешително по образец, в което са вписани датата, имената на ловците, номерата на ловните билети и членските карти, начинът и мястото на ловуване, видът и броят на разрешения за отстрел дивеч.

Разрешен е

ловът на до 15

броя пъдпъдъци

на един ловец дневно, както и до 10 броя от видовете гривяк, гургулица, горски бекас и обикновена бекасина. (Виж таблицата - б.р.)

Забранено е използването на електрически звуковъзпроизвеждащи устройства, живи птици за примамка, ловни соколи и други грабливи птици независимо от вида и произхода им, както и ловни хрътки и други забранени средства и методи за ловуване.

Изпълнителната агенция по горите припомня, че трябва да се спазват основните правила за безопасно боравене с оръжие, както и да се вземе предвид, че в момента е най-опасното време за пожари. Груповото ловуване е разрешено само през деня - 1 час преди изгрев и 1 час след залеза на слънцето.

Ще осъществяваме

стриктен контрол

заедно с

полицията,

каза Юлиян Русев. Вчера е изпратено писмо до МВР за съвместни контролни екипи от горски и полицаи, които да контролират ловните излети. Ще се правят

проверки за

пияни ловци

Глобата за всеки, който стреля с пушката с над 0,5 промила алкохол в кръвта, е от 200 до 2000 лв. Ако нарушението е второ в рамките на 1 година, санкцията скача на 3000 до 5000 лв. Глобите са същите и при използвани от ловците наркотици или упойващи вещества. Миналият сезон е първият от 15 г. насам, през който няма нито един смъртен случай при лов.

“Обикновено ловците се събират на почерпка, след като приключи ловът. Но към 15 ч често има подпийнали авджии, които искат да хукнат пак да гърмят, което е недопустимо”, коментира Юлиян Русев.

Над 100 000 ловци се очаква да излязат на първия излет в събота. Право на лов имат 166 хил. българи. Със заверени билети за тази година обаче са по-малко - около 120 хил. души. По наблюдения на горските активните ловци са около 40-45 хил., другите излизат само инцидентно.

Заверката на ловния билет струва 15 лв., цената не е променяна от 2001 г.

Пъдпъдъците тази година са най-много в Южна България. Тенденция от последните години е те да се местят по-нависоко, вече стигат и до 1300-1400 м надморска височина. Освен спасение от жегите пернатите търсят и храна по-нависоко, защото в ниското вече почти няма неизорана нива или синор. Така естествените местообитания на пъдпъдъка се променят заради зърнопроизводството. Преди години традиционно ловът стартираше от Черноморието, а сега там почти няма пъдпъдъци заради изораните терени.

Годишно около 350 000 пъдпъдъка се отстрелват у нас и между 100 и 140 хил. гургулици.

ЕК забранява стрелбата по гургулици?

Традиционният и важен за България лов на гургулици е застрашен. Тази година може да се окаже последната, в която авджиите могат да гърмят без ограничения по тях. Дори е възможна пълна забрана.

Причината е, че в последните няколко години текат сериозни дискусии в Европа за опазването на вида. На 23 юни ЕК свика подготвителна работна група за вземане на мерки за опазване на застрашената популация на гургулицата. В момента по нея се разрешава да се стреля само в 10 от страните в ЕС.

ЕК даде статут на гургулицата като уязвим вид, обясни шефът на ловния отдел в агенцията по горите Юлиян Русев. Според него е почти сигурно, че ще има забрана за ловуването ѝ по т.нар. западен път на миграция, или в Западна Европа. Във Франция, Испания, Италия и Австрия годишно се гърмели по 3 млн. гургулици.

България и останалите страни от източния път на миграция, или “Виа Понтика”, може и да се разминем от забраната, защото при нас ползването е по-малко, общо в региона се стрелят по 350 000 гургулици годишно”, смята Русев. За малко България обаче можела да се сдобие с пълна забрана за лов на гургулици заради неверни данни, изпратени през миналата година в ЕК от WWF - България. Според тях у нас се гърмяло по пернатите в период, в който майките все още доотглеждали малките си. Затова и от ЕК първоначално поискали да изместим ловния сезон за гургулици от втората събота на август за септември. Всеки ловец обаче знае, че тогава на практика няма гургулици у нас, те вече са отлетели. След писма с обяснения ловните експерти в агенцията по горите успели да убедят Брюксел засега да се запазят сроковете за ловуване.

Предстои обаче провеждането на две работни срещи, които ще окажат съществено влияние върху окончателния резултат в дискусиите за драстичния спад на популацията на гургулицата. През ноември тази година ще има среща в Малта, а през февруари 2021 г. - най-вероятно в Гърция. На втората среща ЕК ще даде препоръките си за начина, по който държавите членки трябва да управляват популацията. Най-вероятно тези препоръки ще бъдат налагане на мораториум или други ограничителни мерки върху ловуването на гургулици.

3703 нови авджии издържаха изпитите

Интересът към ловуването остава и през коронакризата. 4065 бяха кандидат-ловците, явили се на изпити за придобиване право на лов тази година. От тях успешно издържалите са 3703.

Всички те са завършили курс на обучение и практическа подготовка. За 2020 г. 82 ловни сдружения проведоха подготвителни курсове, като тази година заради епидемичната обстановка обучението беше дистанционно.

Изпитите се проведоха по график от 5 юни до 20 юли 2020 г. при спазване на всички противоепидемични мерки. На една дата имаха право да се явят максимум 25 човека. Теоретичната част включваше тест, писмен и устен изпит. 104-те въпроса от теста, съответстващи на темите от програмата за теоретична подготовка на бъдещите ловци, бяха групирани по раздели на модулен принцип. Успешно издържалите теста се явиха на писмен изпит, включващ два въпроса от различни раздели на преподавания материал. Кандидатите, допуснати до устен изпит, отговаряха на допълнителни въпроси на комисиите, както и на уточняващи, свързани с развитите от тях писмени въпроси. Издържалите теоретичната част се явиха на практически изпит, който включваше техника за боравене с ловно оръжие, подготовка за стрелба, стрелба по силует на дивеч и асфалтови панички.

На всички успешно издържали комисиите издават удостоверение за придобито право на лов.

Най-четени

Махат синия талон от шофьорската книжка

Махат синия талон от шофьорската книжка

Глобата за нарушения на пътя с 30% отстъпка, ако се плати до 14 дни Вземат книжката и при неплатена “Гражданска отговорност” Синият талон, който в момента се издава заедно с шофьорската книжка, да отпадне. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, които правителството прие в сряда. А за вече издадените талони отпада задължението

Данъчните се отказват да следят всеки лев от оборота на търговци

Данъчните се отказват да следят всеки лев от оборота на търговци

Промяната става с нови текстове в Закона за ДДС От финансовото министерство мотивират отпадането на новите изисквания с това, че въпреки непрекъснатия диалог и приети множество предложения за прецизиране на разпоредбите, все още имало правила, които водят до противоречия Не пипат налози догодина, правят технически промени в данъчните

"Луфтханза" обмисля да се откаже от най-големите си пътнически самолети

"Луфтханза" обмисля да се откаже от най-големите си пътнически самолети

Германската авиокомпания "Луфтханза" планира да се откаже от най-големите си пътнически самолети, тъй като задълбочава намаляването на флота си, създавайки възможности за допълнителни съкращения на работни места, съобщава Bloomberg, цитирайки хора, запознати с въпроса, предаде "България он еър". "Луфтханза" разглежда възможностите за отказ от

След бума на насажденията с орехи субсидията за тях спря

След бума на насажденията с орехи субсидията за тях спря

Засегнати са производителите на всички черупкови плодове, обещават им помощ за зимните пръскания Производителите на лешници, бадеми и орехи са сред малкото подсектори в земеделието ни, които са без почти никакво подпомагане. “Черупковите също сме овощен вид, но за разлика от другите плодове, нямаме нито обвързана подкрепа, нито “де минимис”

Министър Борисов: За първи път имаме мапинг на българската индустрия

Министър Борисов: За първи път имаме мапинг на българската индустрия

За първи път в България имаме мапинг на българската индустрия. Това беше една идея на Министерството на икономиката за обединяване на икономическа карта на българския бизнес. Днес можем да дадем началото на тази инициатива заедно с партньорството между Изпълнителната агенция за малките и средните предприятия (ИАНМСП) и Аутомотив Клъстер България

Вдигат 1,1 млн. пенсии, които сега са до 400 лв. (Обзор)

Вдигат 1,1 млн. пенсии, които сега са до 400 лв. (Обзор)

Засяга тези, отпуснати до края на 2014 г. За да се преизчислят на всички с доход от 2015 г., ще струва 133 млн. на месец Поне 1,1 млн. пенсионери да получат увеличение на доходите чрез преизчисление на пенсиите им. На този вариант се е спряла засега социалната министърка Деница Сачева, стана ясно от нейно изявление в четвъртък

Държавата обмисля дали бонусът към пенсията да продължи или да има преиндексация

Държавата обмисля дали бонусът към пенсията да продължи или да има преиндексация

Държавата предлага за догодина линията на бедност у нас да е 369 лв., което е с 6 лв. повече от 2020 г. Държавата обмисля дали бонусът от 50 лв. към пенсията да продължи и през зимата или да има преиндексация на част пенсиите. Това съобщи социалната министърка Деница Сачева след заседание на тристранката

Осъдиха Бар Рафаели на общественополезна дейност за укриване на данъци

Осъдиха Бар Рафаели на общественополезна дейност за укриване на данъци

Съд в Тел Авив осъди супермодела Бар Рафаели на девет месеца общественополезна дейност за укриване на данъци, а майка й Ципи - на 16 месеца затвор, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА. Съгласно сключеното по-рано споразумение двете трябва да платят по 2,5 милиона шекела (730 000 щатски долара), предава БТА

Вижте до кои държави пътуваме без ограничения

Вижте до кои държави пътуваме без ограничения

Едва до пет европейски държави българите могат да пътуват без ограничения в момента, показват данни на Ситуационния център на Министерството на външните работи (МВнР), предава Канал3. Карантина и PCR пък ще са ни необходими, за да пътешестваме из шест дестинации, разположени на трите континента – Европа, Азия и Северна Америка

Военните строят 200 000 кв. м апартаменти в София

Военните строят 200 000 кв. м апартаменти в София

Два големи терена за застрояване предлага Министерството на отбраната на частни инвеститори. Това стана ясно от изслушване на вицепремиера Красимир Каракачанов в парламентарната комисия по отбрана. В момента се изготвят подробни устройствени планове за два имота в София и през януари ще бъде обявена процедура за избор на строител

Най-коментирани

Сачева: До края на септември ще стане ясно какво правим с пенсиите

Сачева: До края на септември ще стане ясно какво правим с пенсиите

Обсъждат се няколко варианта за индексация на пенсиите, която да е в сила от началото на следващата година, каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Очаква се яснота за индексация на пенсиите да има до края на септември, за да може разходът да бъде включен в бюджета

Махат синия талон от шофьорската книжка

Махат синия талон от шофьорската книжка

Глобата за нарушения на пътя с 30% отстъпка, ако се плати до 14 дни Вземат книжката и при неплатена “Гражданска отговорност” Синият талон, който в момента се издава заедно с шофьорската книжка, да отпадне. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, които правителството прие в сряда. А за вече издадените талони отпада задължението

Дания подкрепя ново обсъждане на съдбата на "Северен поток-2"

Дания подкрепя ново обсъждане на съдбата на "Северен поток-2"

Датският премиер Мете Фредериксен подкрепи започването на нови дискусии за съдбата на газопровода "Северен поток-2", предадоха ТАСС и Франс прес. На 6 юли 2019 г. Дания стана последната от страните, през чиято акватория трябва да премине съоръжението, която даде разрешение за строителството му. Проектът вече е изпълнен на 93 процента и

Вижте до кои държави пътуваме без ограничения

Вижте до кои държави пътуваме без ограничения

Едва до пет европейски държави българите могат да пътуват без ограничения в момента, показват данни на Ситуационния център на Министерството на външните работи (МВнР), предава Канал3. Карантина и PCR пък ще са ни необходими, за да пътешестваме из шест дестинации, разположени на трите континента – Европа, Азия и Северна Америка

Строим с Румъния велоалея по поречието на Дунав

Строим с Румъния велоалея по поречието на Дунав

Велоалея по поречието на река Дунав, част от маршрута Euro Velo 6, пълно предпроектно проучване за изграждане на нови мостове и транспортни връзки между България и Румъния и финансова помощ за малкия и среден бизнес в граничните области на двете държави. Това са трите стратегически направления, които ще бъдат предложени за финансиране от

Държавата обмисля дали бонусът към пенсията да продължи или да има преиндексация

Държавата обмисля дали бонусът към пенсията да продължи или да има преиндексация

Държавата предлага за догодина линията на бедност у нас да е 369 лв., което е с 6 лв. повече от 2020 г. Държавата обмисля дали бонусът от 50 лв. към пенсията да продължи и през зимата или да има преиндексация на част пенсиите. Това съобщи социалната министърка Деница Сачева след заседание на тристранката

Министър Борисов: За първи път имаме мапинг на българската индустрия

Министър Борисов: За първи път имаме мапинг на българската индустрия

За първи път в България имаме мапинг на българската индустрия. Това беше една идея на Министерството на икономиката за обединяване на икономическа карта на българския бизнес. Днес можем да дадем началото на тази инициатива заедно с партньорството между Изпълнителната агенция за малките и средните предприятия (ИАНМСП) и Аутомотив Клъстер България

Армия и полиция ще могат да стрелят по глигани

Армия и полиция ще могат да стрелят по глигани

Намаляват гаранцията на ловните концесионери, за да купят едър дивеч Армия и полиция ще могат да се включат в санитарния отстрел на диви прасета при усложнена епидемиологична обстановка от африканска чума по свинете. Това предвиждат промени в закона за лова, пуснати за обществено обсъждане. Освен от двете силови ведомства в масовото избиване на

Финансов експерт: Омръзна ми да говорят за България като за страна от Третия свят

Финансов експерт: Омръзна ми да говорят за България като за страна от Третия свят

"Омръзна ми в Америка да говорят за България като за страна от Третия свят. България далеч не е бедна държава", твърди Дино Дион. Финансовият експерт е роден в Пловдив, но емигрира още през 1990-те. Днес живее в Ню Йорк, пише "Дойче веле". “България далеч не е бедна държава” - така финансовият експерт Дино Дион отговаря в американската платформа

Столичната топлофикация удължи срока за обжалване на сметките до 30 септември

Столичната топлофикация удължи срока за обжалване на сметките до 30 септември

Дружеството се съобрази с препоръките на министър Теменужка Петкова „Топлофикация София“  удължава срока за обжалване на изравнителните сметки до 30 септември 2020 г. в изпълнение на препоръката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, съобщават от дружеството. На заседание на парламентарната комисия за контрол на КЕВР тя съобщи

Армия и полиция ще могат да стрелят по глигани

Армия и полиция ще могат да стрелят по глигани

Намаляват гаранцията на ловните концесионери, за да купят едър дивеч Армия и полиция ще могат да се включат в санитарния отстрел на диви прасета при усложнена епидемиологична обстановка от африканска чума по свинете. Това предвиждат промени в закона за лова, пуснати за обществено обсъждане. Освен от двете силови ведомства в масовото избиване на

Въвеждат се по-строги изисквания към имитиращите млечни продукти

Въвеждат се по-строги изисквания към имитиращите млечни продукти

Въвеждат се по-строги изисквания към етикетирането и предлагането на храни, в производството на които са използвани имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, съобщи земеделското министерство. Това предвижда проект на Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, публикуван за обществено обсъждане

Софиянци платили 10 млн. лв. повече данъци въпреки кризата

Софиянци платили 10 млн. лв. повече данъци въпреки кризата

С 30 млн. лв. по-малко обаче са постъпленията от такси за детски градини и строителни разрешителни 10 млн. лв. повече местни данъци са платили софиянци въпреки коронакризата. Наблюдава се добра събираемост при приходите от данъци - те са 256,5 млн. лв. към края на август, съобщи зам.-кметът на София по финансите Дончо Барбалов

Износ на авокадо от Алания за България

Износ на авокадо от Алания за България

Освен с морето и плажовете си турският средиземноморски курорт Алания, окръг Анталия, се слави и с добива на авокадо. Отглеждането и износът на този плод е важен дял от търговско-икономическата сфера. 45 хиляди хектара са заети с насаждения на авокадо, от които се добиват 70 млн. броя, съобщи председателят на задругата на производителите на

Сачева: До края на септември ще стане ясно какво правим с пенсиите

Сачева: До края на септември ще стане ясно какво правим с пенсиите

Обсъждат се няколко варианта за индексация на пенсиите, която да е в сила от началото на следващата година, каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Очаква се яснота за индексация на пенсиите да има до края на септември, за да може разходът да бъде включен в бюджета

НАП: На 30 септември изтича срокът за подаване на коригиращи декларации

НАП: На 30 септември изтича срокът за подаване на коригиращи декларации

На 30 септември изтича срокът за подаване на коригиращи декларации от физическите и юридическите лица. Гражданите и фирмите имат възможност еднократно да коригират данните, посочени в годишната декларация за облагане на доходите на физическите лица и формуляра за облагане с корпоративни данъци на юридическите

Военните строят 200 000 кв. м апартаменти в София

Военните строят 200 000 кв. м апартаменти в София

Два големи терена за застрояване предлага Министерството на отбраната на частни инвеститори. Това стана ясно от изслушване на вицепремиера Красимир Каракачанов в парламентарната комисия по отбрана. В момента се изготвят подробни устройствени планове за два имота в София и през януари ще бъде обявена процедура за избор на строител

Вдигат с 10% субсидиите за лозарите

Вдигат с 10% субсидиите за лозарите

Почти 10 млн. лв. “де минимис” получиха 7252-ма фермери С по 10% ще се увеличи финансовото подпомагане по 5 мерки от лозаро-винарската програма. Това предвижда промяна в наредба на земеделското министерство, пусната за обществено обсъждане. Субсидията за “Преструктуриране и конверсия на лозя” се вдига от 80 на 90% за проекти

Вдигат 1,1 млн. пенсии, които сега са до 400 лв. (Обзор)

Вдигат 1,1 млн. пенсии, които сега са до 400 лв. (Обзор)

Засяга тези, отпуснати до края на 2014 г. За да се преизчислят на всички с доход от 2015 г., ще струва 133 млн. на месец Поне 1,1 млн. пенсионери да получат увеличение на доходите чрез преизчисление на пенсиите им. На този вариант се е спряла засега социалната министърка Деница Сачева, стана ясно от нейно изявление в четвъртък

Ако родител на дете под карантина е в неплатен отпуск, има право на помощ

Ако родител на дете под карантина е в неплатен отпуск, има право на помощ

Ако сте родител на дете под карантина, имате право за периода на престоя на детето у дома да излезете в платен годишен отпуск, или ако нямате възможност за такъв - в неплатен. Това се посочва в публикация на Министерството на труда и социалната политика във Фейсбук. В случай, че излезете в неплатен отпуск