И още 19 млн. “де минимис” за плодове и зеленчуци, 25,6 млн. за животни и 5 млн. за пчели

106,321 млн. лв. ще получат земеделците за компенсиране на намаления им доход заради пандемията от COVID-19. Кандидатстването е от 19 август до 21 септември, съобщи земеделският министър Десислава Танева. Първоначално парите трябваше да са 120 млн., но Брюксел е одобрил 15% национално съфинансиране, а не предложението от България 25%. Плащането за земеделските производители трябва да стане преди 16 октомври.

Фермерите ще вземат и допълнителни държавни помощи “де минимис” заради сушата. За пчеларите са предвидени 5 млн. лв., за плодове, зеленчуци, рози и виненото грозде - 19 млн., а за сектор “Животновъдство” - 25,6 млн. Приемът на заявленията по “де минимис” ще бъде от 10 до 20 август.

На среща с премиера Бойко Борисов по-рано вчера биопроизводителите са поискали по-ниско ДДС и за тях. Други от земеделските браншове като плодове и зеленчуци пък са настояли да се въведе обратно начисляване на ДДС , както е за зърнопроизводителите.

Министър Танева коментира вчера и предложението на ВМРО за облагане на едрите земевладелци с над 20 000 дка. “Министерството на земеделието не е предложило този законопроект и затова няма как да имаме оценка на въздействието от прилагането му. Принципно смятам, че такива теми не може да се решават на парче”, заяви Танева. Според нея въпросът трябва да намери решение в единно поземлено законодателство.