Доходността се свива в сравнение с миналата година

През първата половина на 2020 г. общата стойност на инвестиционните сделки с бизнес имоти в България е била 202 млн. евро. Това се твърди в доклад на консултантската компания Calliers. Ръстът на сделките с такива имоти е 21%, сравнен със сделките през първата половина на 2019 г.

Основният дял се заема от сделки с офис сгради - 53%, следван от покупка на търговски площи, които представляват 43% дял, 3% дял имат покупките на парцели за строеж. Повечето от купувачите - за 58% от сделките, са чужденци.

Доходността от такива имоти е спаднала с между 1 и 2 процентни пункта в сравнение с миналата година, но все още е далеч по-висока от доходността от депозити. Например за офисите и за индустриалните площи доходността е съответно 8 и 9,5%. Съвсем лек ръст се регистрира при търговски площи, като доходността при тях достига 7,75%.

Прогнозата гласи, че през втората половина на 2020 г. пазарът на този тип имоти ще бъде доминиран предимно от местни купувачи. В краткосрочен план ще има леко вдигане на доходността, като това зависи преди всичко от възстановяването на икономиката от коронакризата и ще се знае по-точно наесен.