Напрежението между Германия и Съединените щати се повиши след заплаха за налагане на санкции срещу германско пристанище заради газовия проект "Северна поток 2". Германският външен министър Хайко Маас е изразил изненада и недоволство в телефонен разговор с американския държавен секретар Майк Помпейо по повод планираните американски санкции, които засягат и газовия проект "Турски поток", предаде БНР. 

Пристанище Мукран на малкия крайбрежен град Засниц на остров Рюген в Балтийско море се оказа в центъра на геополитическото противопоставяне между Русия и Съединените щати. Освен, че там се намира склад за тръби, пристанището служи като логистичен център за корабите, които участват в изграждането на газопровода "Северен поток 2".

Миналата седмица американските сенатори републиканци Тед Круз, Том Котън и Рон Джонсън заплашиха операторите на пристанището с катастрофални икономически санкции за това, че оказват помощ на руски кораби за изграждане на втора тръба за доставка на руски газ до Германия. Пристанището се намира и в изборния район на канцлера Ангела Меркел, а германските медии разчетоха заплахата на тримата сенатори като лична атака срещу нея.

Германските власти твърдо отхвърлиха заплахата за санкции срещу пристанището и подчертаха, че европейската енергийна политика се определя в Брюксел, а не във Вашингтон. Газовият проект "Северен поток 2" на стойност 10 милиарда евро, е почти пред завършване и ще удвои доставките на руски газ за Германия.

Въпреки политическите различия с Москва Берлин вижда в руския газ възможност да намали зависимостта от ядрена и въгледобивна енергия.

Миналата година Съединените щати приеха законодателство за налагане на санкции срещу всички компании, които работят върху изграждането на "Северен поток 2" и "Турски поток". В този закон са заложени санкции за технически поддръжки, но отделен закон за противодействие на противниците на Америка чрез санкции предвижда и други строги мерки, които могат да включват и спиране на достъп до американската финансова система.

Германският външен министър Хайко Маас
Германският външен министър Хайко Маас