Златото рекордно скъпо, чакат скок 3,5 пъти до 2030 г

  • 0
authorАвтор: Румяна Дeнчeва

Златото рекордно скъпо, чакат скок 3,5 пъти до 2030 г

Златото поскъпва рекордно

Вещае дълга криза и висока инфлация. Инвестицията е рискова - не носи текущ доход, а замразява пари за дълго време

Златото премина нивата от 2000 долара за тройунция за първи път от 8 години насам и запазва нивото си вече близо седмица. В сравнение с 2005 г. повишението е над 250 процента. Прогнозата на световни и наши икономисти и финансисти е поскъпването да продължи следващите години и да достигне 7000 долара до 2030 г.

Среброто също поскъпва и много прогнози сочат, че то може да достигне пиковата си стойност от над 50 долара за тройунция.

И еврото гони най-високото си ниво от януари 2019 г. Курсът на общата европейска валута се повиши до 1,1516 долара за евро на борсата в Ню Йорк. Вече не липсват прогнози, че то може да поскъпне до 1,30 долара за евро за първи път от шест години насам. 

Ако цената на златото доближи 10  000 долара за тройунция,

може да се

наложи

връщането на

златния стандарт

и да отбележи пълния срив на долара. Това се е случвало за последен път през 1977 г., повтаря се на всеки 30 години и се прави, когато никой не иска да купува долари заради обезценката им.

Много икономисти - и български, и световни, определят рекордно скъпото злато като сигурен предвестник на висока инфлация и дълга криза. “Златото просто вижда инфлацията за 2021 г.”, смятат те.

Пандемията, довела до икономическа криза, се сочи като основна причина за поскъпването на златото и среброто. В същата посока действат отслабването на долара и евтината ликвидност на централните банки.

Когато кризата обещава да е дълга и все още е пълна с неизвестни за това колко ще трае, колко дълбока ще бъде, инвеститорите “паркират” вложенията си при златото, каза бившият финансов министър Симеон Дянков.

Какво в тази ситуация да правят хората? Да купуват ли злато, или ако имат - да продават или да задържат в очакване на още по-високи нива? Да предпочетат ли вложения в акции на златодобивни компании, или да се въздържат?

Безспорно е, че на фона на рекордно ниските лихви от депозитите, на колебливия пазар на имоти, на лошото здраве на цели сектори, браншове и държави златото е конкурентна алтернатива за инвестиране на свободни пари. Какво обаче трябва да се знае за тази особена инвестиция?

Златното правило при инвестирането -

1/3 в злато, 1/3

на депозит и 1/3 в

акции или имоти,

се отнася за хора, които имат повече свободни пари, за да може всяко от парчетата в портфейла да носи достатъчен доход. За разлика от повечето останали алтернативи златото не носи текущ доход както имота, който, докато не бъде продаден, носи наем и депозита, който, докато не бъде закрит, носи лихви и т.н. Единственото изключение е придобиването на акции в златодобивни компании, които носят дивиденти.

Златото е по-бавна и трудноликвидна инвестиция от депозита и дори от имота, тъй като пазарът му има свои правила, има ограничен кръг купувачи и продавачи със свои изисквания, които затрудняват сделките. Има, разбира се, посредници, които го изкупуват във всеки момент, но комисионите за тях отнемат част от печалбата.

Освен това невинаги купувачът може да определи количеството за покупка и да го съобрази с наличния си ресурс - например при покупка на кюлчета или юбилейни монети, при които пробата и количеството са лимитирани при производството им. Влагането на пари в злато изисква освен значителна сума и увереност, че тя няма да потрябва на собственика си за един сравнително дълъг период от време - 7-11 години минимум, колкото трае движението на цената му нагоре. Вложението в инвестиционно злато изисква разходи по неговото съхранение, които трябва да се калкулират и които намаляват печалбата от него. Самите “златни сделки” са натоварени с такси и комисиони, което ги оскъпява и също отнема част от печалбата. Някои от тях пък може да се правят само през борси, т.е. инвеститорът няма възможност за пряк контрол, а и плаща на дилъри да играят от негово име и за негова сметка.

Има най-различни начини за инвестиции в злато. Първата е т.нар. инвестиционно злато - т.е. покупка на златни кюлчета, монети, слитъци или дори бижута. Проблемът при него възниква веднага след покупката - то трябва да бъде съхранявано някъде, което означава разходи, които ще се правят за един сравнително дълъг период от време. Друг проблем, пред който може да е изправен купувачът на инвестиционно злато, е, че не може да избере с точност грамажа, а трябва да закупи толкова, колкото примерно тежи кюлчето или монетата. При определяне на доходността на такава инвестиция трябва да се знае, че продавачите вземат големи комисиони, което още повече надува цената и стеснява бъдещата печалба. У нас

комисионите

се движат

между 3 и 5%

на сделка. Ако се добави и тази при продажбата му с цел капитализация, общият разход за комисиони стига до 10% от стойността на покупката. Това на свой ред означава, че до момента, когато реши или му се наложи да осребри инвестицията си, цената трябва да се е вдигнала с над 10%, за да реализира печалба.

Покупката чрез фючърсни сделки, която е втората възможност за инвестиция в злато, пести от разходите за съхранение, но също не се препоръчва за дребните инвеститори, тъй като се извършва чрез чужди борси. Търговията с фючърсни контракти на злато също може да изисква по-голяма първоначална инвестиция, тъй като размерите на договорите обикновено са доста големи. Рисковете са големи, доколкото се играе с прогнозна цена. Според борсови играчи при сделка за 100 унции всяка промяна на цената с 1 долар води до загуби от 100 долара. А такъв спад може да се случи и в рамките на едно денонощие.

Големите инвеститори имат още една възможност - търговия чрез опции. Тогава се купуват договори, които дават на купувача правото, но не и задължението да закупи или продаде базовия актив на определена цена преди или на определена бъдеща дата. Но потребителите трябва да имат минимум 2000 долара в сметката си, както и минимум 25 000 долара при търговия с опции в рамките на деня, което е сериозна сума.

Съветват инвестицията по време на криза да е

във валутата, в която идват и доходите

Финансисти и брокери са извели няколко основни съвета, за да предпазим парите си при криза. “24 часа” подбра няколко от тях.

Първият е продължение на общото инвестиционно правило за портфейл на свободните пари. Само че за разлика от спокойните времена експертите съветват парите да се разделят на още по-малки порции, а не на по 1/3. “Порциите” да не бъдат равни, а най-голямата част да се вложи в инструмент, в който парите ще бъдат бързо достъпни по всяко време без особени загуби - напр. банков депозит или трезор.

Вторият съвет е вложението да се прави във валутата, в която се получава регулярен доход, за да се избегнат евентуалните загуби от “полудяване” на валутните курсове, както и плащането на комисиони при чейнджа. В кризисни времена всяка от валутите се държи различно и има много голяма вероятност някоя от тях да тръгне рязко надолу или нагоре и така за 24 часа да изяде солидна част от печалбата.

Третият полезен съвет е, ако все пак се избере по-рискова инвестиция, за да има по-голяма печалба след определен период от време, то от рисковите групи да бъде подбрана най-малко рисковата. Например, ако се предпочете вложение в злато, то да бъде в юбилейни монети например, които освен вложение са платежно средство и се изкупуват веднага на касите на централните банки.

Четвъртият съвет за инвестиране при криза е за тези, които предпочитат да рискуват. За да не бъде инвестицията авантюра, най-добре е управлението ѝ да се повери на опитен дилър или агенция за имоти например. Комисионите в тези случаи може да се окажат много по-малки от загубата на цялата инвестиция поради неумело управление.

И последният, пети съвет, който дават специалистите, е особено при криза да не се инвестира повече, отколкото човек е в състояние да изгуби.

Най-четени

Махат синия талон от шофьорската книжка

Махат синия талон от шофьорската книжка

Глобата за нарушения на пътя с 30% отстъпка, ако се плати до 14 дни Вземат книжката и при неплатена “Гражданска отговорност” Синият талон, който в момента се издава заедно с шофьорската книжка, да отпадне. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, които правителството прие в сряда. А за вече издадените талони отпада задължението

Данъчните се отказват да следят всеки лев от оборота на търговци

Данъчните се отказват да следят всеки лев от оборота на търговци

Промяната става с нови текстове в Закона за ДДС От финансовото министерство мотивират отпадането на новите изисквания с това, че въпреки непрекъснатия диалог и приети множество предложения за прецизиране на разпоредбите, все още имало правила, които водят до противоречия Не пипат налози догодина, правят технически промени в данъчните

"Луфтханза" обмисля да се откаже от най-големите си пътнически самолети

"Луфтханза" обмисля да се откаже от най-големите си пътнически самолети

Германската авиокомпания "Луфтханза" планира да се откаже от най-големите си пътнически самолети, тъй като задълбочава намаляването на флота си, създавайки възможности за допълнителни съкращения на работни места, съобщава Bloomberg, цитирайки хора, запознати с въпроса, предаде "България он еър". "Луфтханза" разглежда възможностите за отказ от

След бума на насажденията с орехи субсидията за тях спря

След бума на насажденията с орехи субсидията за тях спря

Засегнати са производителите на всички черупкови плодове, обещават им помощ за зимните пръскания Производителите на лешници, бадеми и орехи са сред малкото подсектори в земеделието ни, които са без почти никакво подпомагане. “Черупковите също сме овощен вид, но за разлика от другите плодове, нямаме нито обвързана подкрепа, нито “де минимис”

Министър Борисов: За първи път имаме мапинг на българската индустрия

Министър Борисов: За първи път имаме мапинг на българската индустрия

За първи път в България имаме мапинг на българската индустрия. Това беше една идея на Министерството на икономиката за обединяване на икономическа карта на българския бизнес. Днес можем да дадем началото на тази инициатива заедно с партньорството между Изпълнителната агенция за малките и средните предприятия (ИАНМСП) и Аутомотив Клъстер България

Вдигат 1,1 млн. пенсии, които сега са до 400 лв. (Обзор)

Вдигат 1,1 млн. пенсии, които сега са до 400 лв. (Обзор)

Засяга тези, отпуснати до края на 2014 г. За да се преизчислят на всички с доход от 2015 г., ще струва 133 млн. на месец Поне 1,1 млн. пенсионери да получат увеличение на доходите чрез преизчисление на пенсиите им. На този вариант се е спряла засега социалната министърка Деница Сачева, стана ясно от нейно изявление в четвъртък

Държавата обмисля дали бонусът към пенсията да продължи или да има преиндексация

Държавата обмисля дали бонусът към пенсията да продължи или да има преиндексация

Държавата предлага за догодина линията на бедност у нас да е 369 лв., което е с 6 лв. повече от 2020 г. Държавата обмисля дали бонусът от 50 лв. към пенсията да продължи и през зимата или да има преиндексация на част пенсиите. Това съобщи социалната министърка Деница Сачева след заседание на тристранката

Осъдиха Бар Рафаели на общественополезна дейност за укриване на данъци

Осъдиха Бар Рафаели на общественополезна дейност за укриване на данъци

Съд в Тел Авив осъди супермодела Бар Рафаели на девет месеца общественополезна дейност за укриване на данъци, а майка й Ципи - на 16 месеца затвор, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА. Съгласно сключеното по-рано споразумение двете трябва да платят по 2,5 милиона шекела (730 000 щатски долара), предава БТА

Вижте до кои държави пътуваме без ограничения

Вижте до кои държави пътуваме без ограничения

Едва до пет европейски държави българите могат да пътуват без ограничения в момента, показват данни на Ситуационния център на Министерството на външните работи (МВнР), предава Канал3. Карантина и PCR пък ще са ни необходими, за да пътешестваме из шест дестинации, разположени на трите континента – Европа, Азия и Северна Америка

Военните строят 200 000 кв. м апартаменти в София

Военните строят 200 000 кв. м апартаменти в София

Два големи терена за застрояване предлага Министерството на отбраната на частни инвеститори. Това стана ясно от изслушване на вицепремиера Красимир Каракачанов в парламентарната комисия по отбрана. В момента се изготвят подробни устройствени планове за два имота в София и през януари ще бъде обявена процедура за избор на строител

Най-коментирани

Сачева: До края на септември ще стане ясно какво правим с пенсиите

Сачева: До края на септември ще стане ясно какво правим с пенсиите

Обсъждат се няколко варианта за индексация на пенсиите, която да е в сила от началото на следващата година, каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Очаква се яснота за индексация на пенсиите да има до края на септември, за да може разходът да бъде включен в бюджета

Махат синия талон от шофьорската книжка

Махат синия талон от шофьорската книжка

Глобата за нарушения на пътя с 30% отстъпка, ако се плати до 14 дни Вземат книжката и при неплатена “Гражданска отговорност” Синият талон, който в момента се издава заедно с шофьорската книжка, да отпадне. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, които правителството прие в сряда. А за вече издадените талони отпада задължението

Дания подкрепя ново обсъждане на съдбата на "Северен поток-2"

Дания подкрепя ново обсъждане на съдбата на "Северен поток-2"

Датският премиер Мете Фредериксен подкрепи започването на нови дискусии за съдбата на газопровода "Северен поток-2", предадоха ТАСС и Франс прес. На 6 юли 2019 г. Дания стана последната от страните, през чиято акватория трябва да премине съоръжението, която даде разрешение за строителството му. Проектът вече е изпълнен на 93 процента и

Вижте до кои държави пътуваме без ограничения

Вижте до кои държави пътуваме без ограничения

Едва до пет европейски държави българите могат да пътуват без ограничения в момента, показват данни на Ситуационния център на Министерството на външните работи (МВнР), предава Канал3. Карантина и PCR пък ще са ни необходими, за да пътешестваме из шест дестинации, разположени на трите континента – Европа, Азия и Северна Америка

Строим с Румъния велоалея по поречието на Дунав

Строим с Румъния велоалея по поречието на Дунав

Велоалея по поречието на река Дунав, част от маршрута Euro Velo 6, пълно предпроектно проучване за изграждане на нови мостове и транспортни връзки между България и Румъния и финансова помощ за малкия и среден бизнес в граничните области на двете държави. Това са трите стратегически направления, които ще бъдат предложени за финансиране от

Държавата обмисля дали бонусът към пенсията да продължи или да има преиндексация

Държавата обмисля дали бонусът към пенсията да продължи или да има преиндексация

Държавата предлага за догодина линията на бедност у нас да е 369 лв., което е с 6 лв. повече от 2020 г. Държавата обмисля дали бонусът от 50 лв. към пенсията да продължи и през зимата или да има преиндексация на част пенсиите. Това съобщи социалната министърка Деница Сачева след заседание на тристранката

Министър Борисов: За първи път имаме мапинг на българската индустрия

Министър Борисов: За първи път имаме мапинг на българската индустрия

За първи път в България имаме мапинг на българската индустрия. Това беше една идея на Министерството на икономиката за обединяване на икономическа карта на българския бизнес. Днес можем да дадем началото на тази инициатива заедно с партньорството между Изпълнителната агенция за малките и средните предприятия (ИАНМСП) и Аутомотив Клъстер България

Армия и полиция ще могат да стрелят по глигани

Армия и полиция ще могат да стрелят по глигани

Намаляват гаранцията на ловните концесионери, за да купят едър дивеч Армия и полиция ще могат да се включат в санитарния отстрел на диви прасета при усложнена епидемиологична обстановка от африканска чума по свинете. Това предвиждат промени в закона за лова, пуснати за обществено обсъждане. Освен от двете силови ведомства в масовото избиване на

Финансов експерт: Омръзна ми да говорят за България като за страна от Третия свят

Финансов експерт: Омръзна ми да говорят за България като за страна от Третия свят

"Омръзна ми в Америка да говорят за България като за страна от Третия свят. България далеч не е бедна държава", твърди Дино Дион. Финансовият експерт е роден в Пловдив, но емигрира още през 1990-те. Днес живее в Ню Йорк, пише "Дойче веле". “България далеч не е бедна държава” - така финансовият експерт Дино Дион отговаря в американската платформа

Столичната топлофикация удължи срока за обжалване на сметките до 30 септември

Столичната топлофикация удължи срока за обжалване на сметките до 30 септември

Дружеството се съобрази с препоръките на министър Теменужка Петкова „Топлофикация София“  удължава срока за обжалване на изравнителните сметки до 30 септември 2020 г. в изпълнение на препоръката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, съобщават от дружеството. На заседание на парламентарната комисия за контрол на КЕВР тя съобщи

Армия и полиция ще могат да стрелят по глигани

Армия и полиция ще могат да стрелят по глигани

Намаляват гаранцията на ловните концесионери, за да купят едър дивеч Армия и полиция ще могат да се включат в санитарния отстрел на диви прасета при усложнена епидемиологична обстановка от африканска чума по свинете. Това предвиждат промени в закона за лова, пуснати за обществено обсъждане. Освен от двете силови ведомства в масовото избиване на

Въвеждат се по-строги изисквания към имитиращите млечни продукти

Въвеждат се по-строги изисквания към имитиращите млечни продукти

Въвеждат се по-строги изисквания към етикетирането и предлагането на храни, в производството на които са използвани имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, съобщи земеделското министерство. Това предвижда проект на Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, публикуван за обществено обсъждане

Софиянци платили 10 млн. лв. повече данъци въпреки кризата

Софиянци платили 10 млн. лв. повече данъци въпреки кризата

С 30 млн. лв. по-малко обаче са постъпленията от такси за детски градини и строителни разрешителни 10 млн. лв. повече местни данъци са платили софиянци въпреки коронакризата. Наблюдава се добра събираемост при приходите от данъци - те са 256,5 млн. лв. към края на август, съобщи зам.-кметът на София по финансите Дончо Барбалов

Износ на авокадо от Алания за България

Износ на авокадо от Алания за България

Освен с морето и плажовете си турският средиземноморски курорт Алания, окръг Анталия, се слави и с добива на авокадо. Отглеждането и износът на този плод е важен дял от търговско-икономическата сфера. 45 хиляди хектара са заети с насаждения на авокадо, от които се добиват 70 млн. броя, съобщи председателят на задругата на производителите на

Сачева: До края на септември ще стане ясно какво правим с пенсиите

Сачева: До края на септември ще стане ясно какво правим с пенсиите

Обсъждат се няколко варианта за индексация на пенсиите, която да е в сила от началото на следващата година, каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Очаква се яснота за индексация на пенсиите да има до края на септември, за да може разходът да бъде включен в бюджета

НАП: На 30 септември изтича срокът за подаване на коригиращи декларации

НАП: На 30 септември изтича срокът за подаване на коригиращи декларации

На 30 септември изтича срокът за подаване на коригиращи декларации от физическите и юридическите лица. Гражданите и фирмите имат възможност еднократно да коригират данните, посочени в годишната декларация за облагане на доходите на физическите лица и формуляра за облагане с корпоративни данъци на юридическите

Военните строят 200 000 кв. м апартаменти в София

Военните строят 200 000 кв. м апартаменти в София

Два големи терена за застрояване предлага Министерството на отбраната на частни инвеститори. Това стана ясно от изслушване на вицепремиера Красимир Каракачанов в парламентарната комисия по отбрана. В момента се изготвят подробни устройствени планове за два имота в София и през януари ще бъде обявена процедура за избор на строител

Вдигат с 10% субсидиите за лозарите

Вдигат с 10% субсидиите за лозарите

Почти 10 млн. лв. “де минимис” получиха 7252-ма фермери С по 10% ще се увеличи финансовото подпомагане по 5 мерки от лозаро-винарската програма. Това предвижда промяна в наредба на земеделското министерство, пусната за обществено обсъждане. Субсидията за “Преструктуриране и конверсия на лозя” се вдига от 80 на 90% за проекти

Вдигат 1,1 млн. пенсии, които сега са до 400 лв. (Обзор)

Вдигат 1,1 млн. пенсии, които сега са до 400 лв. (Обзор)

Засяга тези, отпуснати до края на 2014 г. За да се преизчислят на всички с доход от 2015 г., ще струва 133 млн. на месец Поне 1,1 млн. пенсионери да получат увеличение на доходите чрез преизчисление на пенсиите им. На този вариант се е спряла засега социалната министърка Деница Сачева, стана ясно от нейно изявление в четвъртък

Ако родител на дете под карантина е в неплатен отпуск, има право на помощ

Ако родител на дете под карантина е в неплатен отпуск, има право на помощ

Ако сте родител на дете под карантина, имате право за периода на престоя на детето у дома да излезете в платен годишен отпуск, или ако нямате възможност за такъв - в неплатен. Това се посочва в публикация на Министерството на труда и социалната политика във Фейсбук. В случай, че излезете в неплатен отпуск