"Булгаргаз"  предложи да Комисията за енергийно и водно регулиране да утвърди 15,21% поскъпване на природния газ за септември, а цената му да бъда 21,51 лв. за мегаватчас (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Това е цената, който газовият търговец предлага за крайни снабдители на природен газ и топлофикациите. За другия бизнес се смята, че е на свободния пазар. 

Увеличението се дължи на повишените с над 45% спотови цени на европейските газови пазари за периода 1 - 10 август 2020 г., в сравнение с цените за м. юли 2020 г. Спотовият компонент е част от формулата, по която се образува доставната цена на природния газ, съобщават от "Булгаргаз". 

Прогнозата на октомври на газовото дружество е увеличение на цената с 1,86% спрямо септември, или 21,91 лв. за мегаватчас, с 0,40 лв. по-висока от септемврийската.  

Увеличението се дължи на очакваните по-високи спотови цени на европейските газови пазари, в сравнение с ценообразуващите за септември, които са част формулата, по която се пресмята доставната цена на природния газ.  

“Булгаргаз” е длъжен един месец преди да подаде в КЕВР заявление на изменение на цената на газа, да публикува прогноза.  В случая тя отчита влиянието на ценообразуващите фактори към 10 август и не е окончателна.

Предложението си за утвърждаване цената на природния газ за  октомври на 2020 г. ще бъде внесено в КЕВР на 10 септември.