Двойно трябва да се намалят отпадъците

Два пъти по-ефективна трябва да стане икономиката ни до 2030 г. Тази цел е заложена в стратегия за кръгова и нисковъглеродна икономика, пусната за обществено обсъждане.

Според нея в момента 1 килограм ресурси генерират 0,322 евроцента, което измерва производителността на ресурсите. До 10 години този показател трябва да се увеличи до 0,64 евроцента, въпреки че средната стойност в ЕС е доста по-висока - 2,075 евро.

Делът на вторичното използване на материалите в икономиката трябва да се увеличи от 4,3 до 11,7%, а генерираните отпадъци да се намалят от 418 на 205 кг/1000 евро.

У нас все още няма нито един патент, свързан с рециклиране на вторични суровини, а до 2030 г. се изискват 15 такива. Върху иновациите, свързани с кръговата икономика, е поставен специален фокус, за да въведат предприятията нисковъглеродни и безотпадни технологии. Ще се стимулира и използването на цифрови технологии за проследяване и оптимизиране на доставките, производството и събирането на данни за продуктите. Отпадъците трябва да се превърнат в ресурси за предприятията, а те да въведат технологии за рециклиране.

По отношение на прехода към нисковъглеродна икономика целите са делът на енергията от възобновяеми източници да се вдигне от 10,5 на 27,09%. Битовите потребители ще имат възможност да участват в “общности за възобновяема енергия”, които могат да произвеждат, потребяват или продават енергия. В транспорта ще се насърчава използването на биогорива от ново поколение и възобновяема електрическа енергия.

Емисиите от парникови газове трябва да спаднат от 8,67 на 7,9 тона въглероден двуокис на човек. Делът на въглищата в производството на ток също трябва да се редуцира от 40 на 33%.

В стратегията е заложено и развитие на газовата и електроенергийната инфраструктура.