Парното няма да поскъпва заради внесеното заявление за увеличение на цената на газа за септември с 15,21% и прогнозата за увеличение с 1,86% през октомври.

Сезонните промени в цените на газа вече са калкулирани в парното, за което “24 часа” писа още на 3 юни. Тогава публикацията предизвика двуседмични спорове поевтиняване или поскъпване има, както и реакция на премиера Бойко Борисов, който поиска КЕВР да си ходи.

Във вторник “Булгаргаз” поиска през септември природният газ да струва 21,51 лв. за мегаватчас. Това е много под средната прогнозна цена при парното за годината. Тя е 30,50 лв. за мегаватчас, така че не се очаква ново увеличение на отоплението от есента и зимата. “Нека на хората да им е ясно, че ние работим, за да защитим техния интерес”, каза председателят на КЕВР Иван Иванов.

Още през юни “24 часа” съобщи, че КЕВР са изчислили цената на парното от 1 юли на база на прогнозни цени на газа на европейските борси. Така че ножицата между поисканата сега от “Булгаргаз” цена от 21,51 лв. и прогнозната годишна е доста отворена.

В сряда “Труд” обяви, че парното от есента поскъпва. Твърдението на вестника се основава на текст в наредба, че над 15% промяна в цената на газа води и до поскъпване на парното. Но тези 15% важат на годишна база, тоест, когато се надвишат тези 30,50 лв. прогнозна цена, поясниха от КЕВР.