Една от най-прочутите в света бегълки от правосъдието - криптокралицата с български произход Ружа Игнатова, продължава да е в центъра на вниманието на британския журналист Джейми Бартлет и неговата продуцентка Джорджия Кат, които от септември 2019 г. излъчват хитовия подкаст на Би Би Си “Как Ружа Игнатова измами света и след това изчезна”.

Сега разследването на Бартлет е съсредоточено върху въпроса защо британският финансов регулатор през 2016 г. предупреждава инвеститорите в Обединеното кралство да са внимателни по отношение на криптовалутата OneCoin на Игнатова, но скоро след това премахва предупреждението от сайта си.

Д-р Ружа, както я наричат, е обвинена в САЩ за изграждане на финансова пирамида, довела до завличане на инвеститори от цял свят с $ 4,9 млрд. Преди да бъде арестувана и изправена пред щатското правосъдие, Игнатова изчезна през 2017 г. и до момента от нея няма следа. Ако бъде заловена, тя рискува 80 г. в американски затвор, припомня Би Би Си.

През лятото на 2016 г. българката прави екстравагантно представяне на криптовалутата си в “Уембли Арена”. 3 месеца по-късно Британската служба по финансов контрол публикува в сайта си предупреждение към инвеститорите да внимават с така агресивно рекламираното виртуално платежно средство, и допълва, че полицията на Лондонското сити е започнала разследване на организацията, стояща зад OneCoin. Въпреки че дейността на фирмата не попада под правомощията на службата, тя решава все пак да предупреди за потенциалните рискове за британските потребители. И алармата наистина успява за кратко да противодейства на промоутърите на криптовалутата, които опитват да привлекат още жертви.

Около 1 август 2017 г., когато схемата е в разцвета си, съобщението изчезва от сайта. Това веднага е използвано от хората на Ружа за маркетингова атака. Тръгвайки след причината за подобно поведение от страна на Службата по финансов контрол, Бартлет попада на писма от лондонска адвокатска кантора, наета от Игнатова. Плашейки със съд всички, които твърдят, че OneCoin е пирамида, лондонските адвокати оказват натиск върху службата да свали предупреждението, сочи репортерът. Въпросът е защо регулаторът се е поддал на натиска и каква е неговата отговорност.

В предишните серии от подкаста Бартлет опита чрез собствено разследване да разгадае мистерията около изчезването на Игнатова. Негови източници твърдяха, че тя е променила външността си чрез пластична операция и се разхожда необезпокоявана из Европа, като е била засичана в Атина, Франкфурт и Букурещ. Британският журналист разкри още, че д-р Ружа е имала връзки с големи акули от престъпния свят в Източна Европа, които вероятно не са безучастни към нейното “изпаряване”.