Днес кметът на Община Русе Пенчо Милков и зам.-кметът по комунални дейности Димитър Недев посрещнаха посланика на Ислямска република Иран в България Н.Пр. г-н Сейед Мохаммад Джавад Расули.

Дипломатът е много заинтригуван от възможностите за икономически и културен обмен между Иран и България. Той предложи организирането на дни на иранското кино в Русе и взаимно гостуване на музейни сбирки, които да покажат, че общото между иранския и българския народ не се ограничава само до общите около 2000 думи в двата езика.

Пенчо Милков от своя страна го запозна с икономическия потенциал на Община Русе и богатата културна история на града. В продължилия повече от час разговор бяха засегнати много конкретни теми по отношение на възможностите за икономическо сътрудничество между русенски и ирански представители на бизнеса.

Зам.-кметът Димитър Недев допълни, че Русе е изключително подходящо място за инвестиции поради уникалното си местоположение и лесния достъп до различни видове транспорт – сухопътен, въздушен и речен.

Н.Пр. г-н Сейед Мохаммад Джавад Расули потвърди желанието и интереса към инвестиции в Русе и региона от страна на ирански предприемачи, като обеща, че такива ще бъдат обсъдени по-конкретно при следващи срещи с ръководството на Община Русе.

Дипломатът изтъкна, че Иран и България се намират на кръстопът между Азия и Европа, поради което са изправени пред сходни предизвикателства и най-вече увеличения пренос на стоки, товари и хора.

Негово превъзходителство г-н Расули благодари на кмета на Община Русе за показаното отношение към многото ирански шофьори, престояли на ГКПП „Дунав мост“ при избухването на коронавирусната епидемия, и най-вече за осигурените от Община Русе храни, напитки и химически тоалетни, за което лично са го информирали.
Свидетелство за желанието за поддържане и развитие на добрите междудържавни взаимоотношения бе и размяната на протоколни подаръци в края на срещата. Н.Пр. Расули получи картина, изобразяваща Русе, която да му напомня за посещението му в града.

Подаръкът за градоначалника на Русе бе ръчно изработена ваза, донесена специално от родината и показваща майсторството на иранските занаятчии.