Вземат скъпи пакети и водят целите си фамилии на почивка

"Столипиново" ни спаси сезона! - категорични са пловдивски туроператори, чийто офиси са пълни с клиенти от етническия квартал. По думите им това са гурбетчии, завърнали се от Европа по време на отпуските и отскачат на ваканция по родното Черноморие.
"Вземат скъпи пакети и отсядат в 5-звездни хотели", каза Светлана Атанасова, дългогодишен туроператор. Преди месец в офиса й влетял мургав жител. "Сега ще разкажа в махалата какви изгодни оферти има при вас", рекъл клиентът. И буквално след дни Атанасова не смогнала да обслужва клиенти от етническия квартал.
"Това са предимно млади хора, някои доста добре оформени. Носят дебели златни ланци и разполагат с пачки пари", описа туроператорката. Преди дни със съпруга й отскочили до Слънчев бряг да видят как е сезонът.
Един от бившите хотели на Ветко и Маринела Арабаджиеви бил запълнен предимно с мургави клиенти. Мълвата, че по родното море почиват гурбетчии от "Столипиново" вече залива социалните мрежи. "Вярно ли е, че не можеш да се разминеш с тумби наши съграждани по плажовете", пита юристът Тодор Кръстев. PR-ът на пловдивската опера Никола Шопов потвърждава, че в Приморско били в изобилие. "Ползват някакви ваучери за настаняване. Цели хотели са пълни с тях, но са лустросани фамилии с добро поведение", допълва Шопов.
"Хотелиерите не рискуват ли с този експеримент", пита Кръстев. Но бившият зам.-омбудсман Наташа Ценева вметва, че тези хора също са граждани на републиката. "Навсякъде по света никой не гледа с лошо око на различните етноси", включва се и Красимира Видева.
Не всички почиващи обаче са щастливи от гледката. "Слънчев бряг заприличва на "Столипиново", видяла с очите си Милена Бойчева. Друга пловдивчанка описва, че в Поморие на плажа до нея се настанили поне 15-ина мургави туристи. "Не създаваха проблеми, но бяха доста шумни и се преместихме", допълва Мариела Челебиева.

Таня Янкова пише, че преди седмица се върнала от Слънчака. "Вярно е, според мен са от онези, които живеят и работят в чужбина", казва тя. А Веси Паскалева допълва: "Те са на шезлонгите и под чадърите, а българите - в свободните зони".

Не липсвали и оплаквания при туроператорите. "Защо не ни предупредихте, че на ол инклузива ще се храним на една маса с толкова роми", негодували клиенти.

"Каквото и да говорят за тях в крайна сметка плащат ли - плащат", обобщават туроператори.

Али Байрам: Отсядат в луксозни хотели, харчат солидни пари

Те са големи патриоти, печелят навън и инвестират у нас, казва градският лидер на ДПС

Али Байрам

Али Байрам
- Г-н Байрам, знаете ли колко жители на "Столипиново" са на родното Черноморие в момента?

- Точна цифра не, но не са малко. Почти всички гурбетчии от квартала, които си карат отпуските в Пловдив, ходят това лято на нашето море. Вече са към края на ваканциите си и започват да се прибират, защото децата им трябва да тръгват на училище. Но това са платежоспособни млади хора, които работят и изкарват солидни пари. В активна възраст са и печелят. Едно 40-50% от жителите на "Столипиново" са навън. А кварталът наброява общо около 50 000. И все повече гледат да заминат.

- Вярно ли е, че на морето хотелиерите гледали на тях като на спасители?

- Абсолютно. Тези хора в момента спасяват сезона на нашето Черноморие. Отсядат в луксозни хотели, купуват скъпи пакети. Едно семейство отива с 3-4 деца, вземат и възрастните си родители - стават 7-8 души. И за седмица оставят минимум 4-5 хиляди лева. Имигрантите ни формират сериозен брутен вътрешен продукт и влагат парите си у нас. Ходят на нашето море, на Велинград, в Хисаря и там си харчат парите, които са изкарали през годината. Това са хора патриоти.
- Имате ли информация какво е поведението им по време на почивка?
- Много добро. Те са възпитани, не крещят, не вдигат скандали. Това са европейци. Но най-важното е, че си влагат парите у нас. Освен в почивки и екскурзии, инвестират и в имоти. Всичко, което са спечелили в чужбина, влагат тук.

- Коя е най-предпочитаната държава от столипиновци?

- Работят в цяла Европа. Като хванеш Германия, Франция, Белгия, Нидерландия. Но каквото и да говорим, носталгията при тях е силна. Затова се връщат в родината да отдъхват. Това пък е добре дошло за нашия туризъм, който е без това е ударен от пандемията.