Китайският юан става все по-предпочитана валута при международни разплащания. През 2019 г. той е бил петата най-използвана парична единица за сетълмент в света, като трансграничните транзакции с нея са се увеличили с 24 процента.

Според доклад на Китайската народна банка (КНБ) от миналия петък, общата сума на трансграничните плащания и постъпления в юани на банките е била 19,67 трилиона (2,83 трилиона долара) през 2019 г., нараствайки с 24,1 процента на годишна база и достигайки рекордно висок обем на оборота, предава Радио Китай.

Според финансисти, това се дължи отчасти на нарастващата тенденция сред транснационалните компании да се отклоняват от щатския долар, опасявайки се, че бизнесът им да не бъде компрометиран от протекционистката политика на администрацията на президента Доналд Тръмп. „Колкото повече санкции налагат САЩ срещу Китай, толкова по-активно ще действа Пекин за интернационализацията на юана, така че икономиката му да не разчита вече на долара“, посочва Си Дзюнян, професор от Шанхайския университет за финанси и икономика.

Пазарният дял на юана в търговията с валута е 4,3 процента, което е 0,3 процентни пункта повече спрямо 2016 г. Над 70 централни банки в света имат валутни резерви в юани. По данни на Международния валутен фонд, до 2019 г. мащабът на резервите в юани е достигнал 217,67 милиарда долара, или 1,95% на обема на всички валутни резерви на централи банки, измествайки канадският долар от петото място.