Хора се трупат, за да получат надплатеното, след като вече има изравнителни сметки

“Топлофикация София” е възстановила 24 млн. лв. на клиентите си от сваляне на цените заради поевтинелия газ със задна дата. Сумите се приспадат от сметките на клиентите, посочиха от дружеството във вторник.

Към 17 август 2020 г. чрез прихващане за юни са върнати над 10 млн. лв., а с фактурите за юли и годишните изравнителни сметки - още 13,8 млн. лв. Остават за възстановяване 12 798 316 млн. лв., с които ще бъдат прихванати бъдещи сметки на потребителите, съобщават от дружеството.

Във вторник - втория ден, в който столичната топлофикация възстановява суми по изравнителните сметки на клиенти, които са надплатили през сезона, пред центровете за обслужване се натрупваха хора.

Причината е, че заради мерките за предпазване от COVID-19 посетителите изчакват реда си навън.

От днес в центъра за обслужване на клиенти в кв. “Борово”, където е централата на топлофикацията, се предлага и вода, както и места, където чакащите да седнат под чадъри. Парите от изравнителните сметки се получават на каса, ако клиентът предпочете да ги вземе, а не да погаси с тях бъдещи сметки.

Освен това, след като топлинните счетоводители са предали изравнителните сметки на топлофикацията, общите фактури за потребената енергия от 1 май 2019 до 30 април 2020 г. вече са достъпни на интернет страницата на дружеството и в центровете за обслужване на клиенти.  

“Овергаз” казва след 10 септември колко пари връща

на клиентите си

“Овергаз” ще съобщи след 10 септември колко пари връща на клиентите си заради намаляването на цените на газа със задна дата. Това съобщиха от компанията след запитване на “24 часа” дали вече са възстановени суми на абонатите. От фирмата на Сашо Дончев казаха още, че парите за всеки клиент са различни.

Единственото съобщение на компанията по тази тема е от 19 юни, в което се казва, че “Овергаз мрежи” ще върне цялата сума, която ще получи от “Булгаргаз” за намалената регулирана цена на синьото гориво. Компанията щяла да спази изрично приететите поправки в Закона за енергетиката, които са в сила от април 2020 г., с които се определя как ще се връщат парите със задна дата.

“Както вече знаете, след споразумение на Европейската комисия с “Газпром” се намалиха цените на руското синьо гориво. Българското правителство на свой ред получи от Москва 150 милиона лева за оскъпените доставки от август 2019 до март 2020 година”, пише още в това съобщение отпреди близо 2 месеца.