В язовир “Камчия”, от който основно идват количествата за Бургас и Варна, към 18 август има 134,14 млн. кубика. От тях могат да се използват 57,84 млн.

С 3 допълнителни язовира и 50-60 млн. лв. курортите по морето ще бъдат спасени от воден режим.

Проектът е на Министерството на околната среда и водите. “Вода тази година има за всички. Не мога на следващия министър, който ще ме наследи, да му кажа, хайде честито, нямаш вода, оправяй се! Ние не мислим за една година, ние мислим за няколко години напред.” Тези думи неведнъж изрече в последните седмици министър Емил Димитров.

А решението, което се предлага, е да се изградят връзки с напоителните язовири “Георги Трайков” (“Цонево”), “Порой” и “Ахелой”. Чрез тях ще се осигури допълнително аварийно водоснабдяване на цялото Черноморие. Те имат капацитет и добро качеството на водата за питейно-битови нужди и в момента почти не се използват.

“Ахелой” и “Порой” ще осигурят още близо 60 млн. кубика вода за Бургас и с яз. “Ясна поляна” Южното Черноморие хич да не разчита на “Камчия”, ще има за две години вода без проблем. Нещо, което е останало от миналото, трябва да се опитваме да го използваме. А за Северното Черноморие - “Георги Трайков”.

С тези три

язовира може

да решим за

десетки години

ситуацията

и дори и няколко години да има суша, за бизнеса, хората и туристите по Черноморието да няма проблем”, обясни Емил Димитров.

И допълни, че това решение ще струва много по-малко от отпуснатите средства за справянето с водната криза в Перник.

Проектът е представен пред премиера Бойко Борисов, който трябва да прецени поетапно ли ще се направи или наведнъж. “Това е идея, която местните ВиК са дали - те сами са видели изход в тази ситуация”, допълни министърът.

В момента Северното и Южното Черноморие се водоснабдяват основно от язовир “Камчия”, който е с общ обем 233,5 млн. кубични метра и санитарен обем от 76 млн. кубика. Към 18 август наличният обем е 134,14 млн. кубика, от които могат да се използват 57,84 млн., или 36,78%. Този месец водата продължава да спада, тъй като разходът значително надвишава притока. “В Източна България от години не е валяло и има големи проблеми”, предупреди Димитров още веднъж вчера.

Язовир “Камчия” е построен на река Луда Камчия и водният му обем освен от нея се формира още от реките Котленска, Глогова, Нейковска, Ичеренска, Медвенска и Садовска. Площта, от която се събират водите, е над 1600 кв. км.

“Камчия” се използва за питейно-битово водоснабдяване на Бургас и населените места от общините Сунгурларе, Карнобат, Айтос, Камено, както и Варна. Съгласно издадените в екоминистерството разрешителни от язовира за питейно-битово водоснабдяване се използват до 130,2 млн. кубика годишно. От тях основните количества - около 130 млн. кубика, са за Варна и Бургас.

Язовир "Камчия"
Язовир "Камчия"

Поради трайно засушаване нивото в източниците, които осигуряват водата по Черноморието, е ниско. При продължаващата тенденция на засушаване и ниско ниво на валежите през зимата в следващите години е възможно да има проблеми.

“Ситуацията с безводието в Перник може да се повтори по цялото Българско Черноморие”, предупреждава министър Димитров. Ако тази зима не вали достатъчно сняг, режим можело да има още през следващата година.

За август

разрешените

за ползване

количества вода

от “Камчия”

са 8,382 млн.

кубични метра

Предвид ниския обем в язовира заявките и на водните дружества във Варна и Бургас са редуцирани според реално използваните количества.

Те са уведомени, че може да има допълнителни ограничения, ако сушата продължи. “МОСВ ще предприеме допълнителни действия за редуциране на разрешените лимити и поетапно преминаване към алтернативни водоизточници съобразно възможностите на ВиК операторите. След приключване на летния сезон и при продължаваща тенденция за намаляващ приток разрешените количества ще бъдат допълнително ограничени”, е записано в графика за август,

Решението за Северното Черноморие е яз.“Цонево”. Предложението е да се изгради връзка от него с деривация “Камчия” към Варна, която ще е дълга едва около един километър. Варна и сега компенсира с водохващания от Девня.

За Южното Черноморие пък е нужно язовирите “Ахелой” и “Порой” да бъдат включени през деривация “Китка” към бургаския водопровод. Връзката от първия е дълга 3 км, а от втория - 7 км. Двата водни басейна заедно с яз. “Ясна поляна” могат да осигурят водните количества в района, с което да бъде редуцирано водочерпенето от яз. “Камчия”.

Освен връзките обаче на трите язовира трябва да се изгради и по една пречиствателна станция. “Ахелой” се нуждае и от помпена станция, а “Порой” - от две.

Връзка с “Ясна поляна” има и сега. В момента в него има 23 млн. кубика, от които полезният обем е 15,456 млн. кубика. Използва се изцяло за водоснабдяване на Южното Черноморие, като за август заявката на ВиК - Бургас, е изпълнена изцяло. При намалени обеми той се допълва от яз. “Ново Паничарево”.

Общият обем на “Порой” е 45,2 млн. кубика, като сега има 10,04 млн., от които могат да се ползват 8,03 млн. Ниският обем се поддържа умишлено, тъй като е необходим ремонт на язовира.

В момента той се използва изцяло за напояване, затова е в активите на земеделското министерство и се стопанисва от “Напоителни системи”.

Общият обем на “Ахелой” е 12,7 млн. кубика, от които налични за ползване са 1,65 млн. До 5,4 млн. кубика годишно се използват за напояване. Той също се нуждае от ремонт.

Яз. “Георги Трайков” се използва за напояване и промишлени цели за заводите от Девня и за производство на ток чрез ВЕЦ “Цонево”. В момента работата на веца не е разрешена, а предвид ниския обем водата се използва само за промишлено водоснабдяване на “Консорциум Девня” АД.

Към 18 юли в язовира е имало 123,2 от общо 330 млн. кубика.

Кметът на Бургас: Въобще не си помисляме за режим, няма да го допусна

Според ВиК вода има до следващото лято, очакват природата да се смили, да напълни “Камчия” и да включат още два язовира

Димитър Николов
Димитър Николов

“Въобще не си и помисляме за воден режим. Няма да го допусна, ще натискаме ВиК да търси решение.” Това заяви кметът на Бургас Димитър Николов по повод съобщенията от последните дни за силно намалелия обем на яз. “Камчия”, който захранва 250-хилядния областен град и по-голямата част от Южното Черноморие.

Според Николов най-оптимистичният и бърз вариант за избягване на евентуална водна криза е да се инвестира в язовирите “Порой” и “Ахелой” край Слънчев бряг. Сега те се ползват само за напояване, но могат да захранват Бургас и курортите наоколо с питейна вода.

Плановете там са да се ремонтират язовирните стени, да се изгради пречиствателна станция и с байпаси водата да се включи в общата деривация. “Това е най-удачното решение в краткосрочен план, в по-дългосрочен с опция за 20 и повече години напред трябва да се мисли за “Раков дол” като алтернативен източник за водозахранване”, заяви Николов.

Язовирът се намира в сърцето на Странджа, но излиза много скъпа инвестиция, тъй като трябва да се построи язовирна стена, освен това водата била и с високо съдържание на манган. “А през годините с напредване на технологиите да се надяваме, че ще можем да ползваме и пречистена вода от морето, сега това е много скъпо”, коментира Николов. И добави, че дори и водоподаването от “Камчия” да се ограничи към Варна, пак трябва да се мисли за алтернативни варианти.

“Ако не беше кризата с COVID-19 и имахме силен сезон, какво щяхме да правим при пълни курорти с германци, англичани и руснаци, което чувствително увеличава потреблението. Сега няма чужди туристи, много хотели не работят или са полупразни и се пести вода”, посочи бургаският кмет. И обясни, че от две години повдига въпроса пред ВиК, но получавал успокоителни уверения от дружеството, че не се задава проблем с водата.

Междувременно в Бургаска област ВиК започва изпълнението на най-скъпия воден проект в страната за близо половин милиард лева от ЕС, който трябва да обнови водопроводната и канализационната мрежа в областта, както и да бъдат изградени нови пречиствателни станции, а старите ремонтирани.

За толкова много пари обаче в него не е включено изграждането на нито един обект като алтернативен източник на захранване с питейна вода.

“Разчетите по проекта се правеха в периода 2014 - 2017 г., когато “Камчия” преливаше. Как тогава да поискам да включим и друг язовир. Никога досега не са се случвали три поредни сушави години по Черноморието”, коментира директорът на ВиК - Бургас Ганчо Тенев. И потвърди, че на този етап най-реалистични са плановете за включване във водопреносната мрежа на язовирите “Ахелой” и “Порой”.

На въпрос дали това ще стане за година-две, той заяви, че може да се случи и много по-рано. Според него “Раков дол” също бил вариант, но в много по-дългосрочен план заради големите инвестиции и високота себестойност на водата след пречистване, за да бъде пуснат в експлоатация. Другият язовир, който захранва с вода най-южните общини в областта, включително и Бургас, е “Ясна поляна”, но той не е алтернатива. Сега вода има до следващото лято, но да се надяваме, че дотогава язовирите ще се напълнят, заяви Ганчо Тенев.

Според областния управител Вълчо Чолаков проблемът с решаване на евентуалната водна криза по морето ще бъде задвижен съвсем скоро. “През септември ще има общо събрание на асоциацията на ВиК в Бургас, на която областната управа и общините ще дадат съгласието си да започне реализацията на проектите за “Порой” и “Ахелой”, заяви Чолаков. Той също получил уверение от водното дружество, че засега вода има за една година.