Част от предложените промени в Закона за защита на потребителите спират възможността за рефинансиране на заеми, взети от потребителите. Това се посочва в становише на финансовото министерство от петък. То е внесено в парламента и се отнася за нови текстове в закона от група депутати от ГЕРБ.

В една от промените е записано, че вземане срещу потребител може да се прехвърля само на фирми, вписани в регистър по Закона за кредитните институции. Във въпросния регистър обаче са само финансови институции извън банките. Експертите на министър Кирил Ананиев посочват, че ако този текст бъде гласуван, няма да има възможност изтеглен кредит от потребител да се прехвърли към друга банка. Операцията е позната като рефинансиране и обикновено се прилага, когато потребителят намери по-изгодни условия.

От финансовото министерство предлагат това ограничение да отпадне и вместо него да се направи регистър към Комисията за защита на потребителите на колекторските фирми. Така дейността им щяла да може да се следи и регулира. Ако текстът не ъде оттеглен, експертие предлагат да се прецизира и да се включат изрично и банките като купувачи на задължения на потребители.

Предложените промени в закона ще се очаква да се разглеждат от парламента през есента. Според новите текстове задължения не могата да се продават без изричното съгласие на потребителя. Регламентира се и дейността на фирмите, които се занимават със събиране на задължения.

От финансовото министерство посочват, че принципно подкрепят предложените промени и въвежгдането на правила.