Искат тестове за местните студенти, а идващите от чужбина с 14-дневна карантина

Най-големият синдикат на работещите в британското висше образование предупреди, че английските университети могат да се превърнат в следващата гореща точка на коронавирус след старческите домове, където загинаха много хора, ако ръководствата на вузовете и правителството реализират плановете си за тяхното пълно отваряне в края на септември.

“Това ще бъде най-голямата миграция от началото на пандемията.

Около милион

студенти ще

напуснат

своите домове,

социални балони и зони на заключване, и ще отидат на нови места, където няма да бъдат тествани и проследявани”, обяви пред “Скай нюз” Джо Грейди, генерален секретар на Университетския и колежански съюз. Синдикатът иска правителството най-малко да въведе задължителни тестове за коронавирус на всички студенти при пристигане в кампуса.

До момента са обявени мерки само за идващите от чужбина. Те ще подлежат на 14-дневна карантина, като ръководствата на университетите създават организация да бъдат снабдени с храна и вещи от първа необходимост за това време.

“Ние сме сериозно загрижени, че ако не се въведат поне задължителни тестове за всички, може университетите да станат гореща точка на втора вълна на COVID-19, както се случи със старческите домове преди месеци”, заяви Грейди. Някои членове на съюза смятат, че броят на студентите трябва да бъде ограничен изобщо, особено след като се разбра, че вузовете ще приемат повече британци заради завишените оценки, поставени от учителите им, след като финалните гимназиални тестове бяха отменени поради пандемията.

Не си струва да рискувате да преподавате лице в лице, казва университетският преподавател Ерик Либек. Според него колегите му трябва да се срещат със студентите само за лабораторни упражнения или когато те са от социално слаби семейства и нямат достъп до интернет.

Повечето от вузовете обаче обявиха, че ще имат

смесен подход от

онлайн лекции и

занятия на живо,

тъй като се страхуват, че ако продължат дистанционно, много от студентите им ще се откажат. Причината е, че искането им за намаляне на таксите, след като нямат достъп до кампусите, не бе уважено.

Затова всички студенти са призовани да се върнат в тях, макар да няма да имат възможност напълно да се възползват от удобствата, които предлагат, и отново да трябва голяма част от обучението им да става онлайн.