Променете нормативната уредба и сложете таван на таксите за теглене от банкомати. Този призив отправи Върховната административна прокуратура (ВАП) към финансовия министър Кирил Ананиев и управителя на БНБ Димитър Радев.

Повод са банкомати по морето, които събират големи такси, когато през тях се теглят пари от валутни сметки. Таксите стигат до 15% от сумата. От ВАП припомнят, че според валутния закон в Министерството на финансите се води и поддържа публичен регистър на лицата, извършващи дейност като обменно бюро.

Министърът на финансите издава наредба, с която определя условията и реда за вписване в регистър и изискванията към дейността на обменните бюра. Регламент за банкоматите обаче няма, затова от ВАП предлагат да се създаде.

Преди близо седмица от БНБ заявиха, че са готови да подкрепят законодателни промени, които да ограничат високите такси при теглене на пари от валутни сметки. Становището на централната банка дойде след сигнал, че при заявка за 800 лева от сметката се удържат над 460 евро.

Причината всъщност е ниският обменен курс, с който работят банкоматите. В случая по морето устройствата са на американската компания Euromet, а курсът им бе 1,73 лева за евро при фиксинг от 1,96 лева. Поради това се очаква да се въведе ограничение отклонението да е до 5% от фиксинга на БНБ за съответната валута. (24часа)