От 8 септември синдиците на КТБ започват изплащане на суми от втората частична сметка, в която са събрани 430 млн. лева. Парите ще минат през клоновата мрежа на УниКредит Булбанк.

Всеки кредитор, който очаква плащания от КТБ, може да провери каква сума да очаква в портала за заявяване на електронни административни услуги към Агенцията по вписванията.

По закон тези, на които КТБ дължи пари, получават от всяка сметка за разпределение такъв процент от дължимата сума, какъвто е делът на неговото вземане.

Това е второ изплащане на вземания от затворената банка. Първата сметка, в която влизат суми от имущество на банката, бе отворена през май миналата година. Тогава бяха разпределени 570 млн. лв. Заявката на синдиците е за още поне две плащания. Третата сметка ще бъде за кредитори, които оспорваха първата чрез съдебни дела.

В четвъртата ще влязат основно парите, събрани от най-голямото спечелено до момента дело от синдиците – 250 млн. лв. от бивши акционери на “Виваком”. Общата сума, която ще бъде върната към хора и фирми с депозити в затворената банка, ще е около 1,5 млрд. лв. Над 70% се полагат на фонда за гарантиране на влоговете, който изплати всички гарантирани депозити.