Апокалипсисът ни подмина, но някои браншове са много по-засегнати от други

  • 0
authorАвтор: Христо Николов

Апокалипсисът ни подмина, но някои браншове са много по-засегнати от други

Въпреки доброто си желание родните туристи не можаха да спасят туристическия сезон по морето това лято. СНИМКА: ЕЛЕНА ФОТЕВА

Индустрията, свързана със свободното време е надолу с почти 18%

Когато пандемията от коронавирус започна и държавите една по една въведоха ограничителни мерки, най-лошите прогнози за икономиката през тази година гласяха БВП на страните от ЕС да се свие с до 8,7% в края на 2020 г.

Естествено, всички очакваха пикът на влошаване на показателите да е точно през второто тримесечие, което обхваща април, май и юни. Тогава хората масово бяха по домовете си, много производства бяха спрени, а една цяла индустрия, която обслужва свободното време, почти не работеше.

Според най-новите предварителни данни на НСИ спадът на брутния вътрешен продукт у нас през второто тримесечие на годишна база е 8,5%. Това е малко повече от онези минус 8,2%, които представляваха експресните данни, публикувани преди месец. Но дори и така и въпреки че това е най-резкият спад на годишна база у нас изобщо, очевидно е, че икономическият апокалипсис ни е подминал. Защото е ясно, че възстановяването през третото и четвъртото тримесечие почти ще изтрие този спад и ако не се случи нещо друго екстремно, 2020 г. ще завърши с малък спад на икономиката или с никакъв.

Къде сме ние

Прогнозата на Европейската централна банка от май гласеше годишент спад на БВП за страните от ЕС от 8,7% за цялата 2020 г. и възстановяване чак през 2022 г.

Средният резултат за общността за второто тримесечие, което би трябвало да е най-лошото за тази година, е за 14,1% срив на икономиката, а за страните от еврозоната дори 15%.

България далеч не е страната членка с най-лоши показатели, дори напротив. При липсващи все още данни за 7 държави спадът на българския БВП ни поставя на пето място в общността. По-нисък е той във Финландия, Полша, Швеция и Литва.

Рекордьор в негативен смисъл в това отношение е Испания, където статистиката отчита спад от 22,1%, следвана от Франция с 19%, Италия със 17,3%, Португалия с 16,3% и Белгия с 14,5%.

Във всички тези държави спадът на БВП на годишна база през второто тримесечие е само още по-силно потвърждение на тенденция, която е започнала по-рано. Защото във всички тях и през първото тримесечие са отчетени спадове, макар и доста по-малки. България е една от десетте държави членки, в които през първото тримесечие на 2020 г. все още имаше растеж на икономиката.

Къде спадът

е най-голям

Разбира се, не всички стопански дейности са сериозно засегнати. Очаквано реален спад в добавената стойност от близо 18% се отчита в услугите, които бяха силно ограничени по време на извънредното положение - търговия, ресторанти, хотели, транспорт. В тях са съсредоточени също така приблизително 2/3 от загубените работни места.

Само че общият спад в индустрията е под 3%, като например добивните компании, част от тежката преработваща промишленост и енергетиката, частично компенсират срива в експортноориентираните производства.

В началото на извънредното положение много от европейските и световните автомобилопроизводители затвориха временно предприятията си, тъй като продажбите на автомобили рязко паднаха и те натрупаха много непродадена продукция на склад.

Това се отрази тежко на една доста развита у нас индустрия на доставчиците на автомобилни части и компоненти, които вече правят около 8% от българския БВП.

У нас производителите на авточасти бяха едни от първите, които се възползваха от мярката 60/40 за запазване на работните места и въпреки претърпените загуби още през май и юни бяха готови да отворят наново заводите си.

Строителството също е сред дейностите, които

сякаш не са

усетили

сегашната криза,

показват данните на НСИ. През второто тримесечие на 2020 г. БВП, съдаден от строителния сектор у нас, е нараснал с 1,2% на годишна база. При него кризата се изразява в това, че просто ръстът е твърде малък на фона на този през първото тримесечие, който беше 3,7%. При това в началото на извънредното положение за известно време обществените поръчки за строителство бяха блокирани от недоглеждане при приемането на извънредното законодателство. В текстовете на специалните закони бе допусната възможността удължаването на сроковете за разглеждане на жалби срещу административни актове да се тълкува като възможност за безкрайно удължаване на процедурите по обществените поръчки, но след протести от страна на бранша процесът бе отпушен.

Специално внимание заслужават секторите, които на фона на общия спад успяват през второто тримесечие

да произведат

повече продукция

На първо място, това е секторът на създаване и разпространение на информация и творчески продукти заедно с далекосъобщенията, където се отчита ръст на БВП с 3,8% на годишна база.

На второ място, това са финансовите и застрахователните дейности, които отчитат 2,6% ръст, както и научните изследвания и административните дейности, където се отчитат съответно 1,9 и 1,3% ръст на БВП.

В създаването и разпространението на информация и творчески продукти и в далекосъобщенията влизат сектори като IT, куриерските услуги и др., които не само не пострадаха от коронакризата, но дори получиха стимули да се разраснат.

Бумът на онлайн търговията и нуждата на фирмите да намалят физическите контакти на служителите си до минимум доведоха до разцвет на куриерските услуги и това личи по оборотите им за 2020 г. През първото тримесечие те нарастват с 12,5% на годишна база, а през второто - с 21,6%.

IT бизнесът също не може да се оплаче, но прави впечатление, че темпът на нарастване на оборотите намалява: през първото тримесечие ръстът му е бил 21,3% на годишна база, докато през второто тримесечие е бил само 5,7%.

Има още няколко бизнеса в сферата на услугите, на които коронакризата се е отразила по-скоро добре, отколкото зле - дейностите по почистване, по охрана и разследване и административните дейности, обслужващи стопанската дейност, показват данните на НСИ. Те също увеличават оборотите си през второто тримесечие, макар и с много малко.

В сферите на държавното управление, образованието и здравеопазването, както и в научните дейности не се отчита никакъв спад. Ръстът е малък – съответно 1,3 и 1,9% в сравнение с година по-рано. Такова движение е логично, тъй като бюджетното финансиране, на което те разчитат, не е спирало, възнагражденията не са били намалявани и не са правени никакви съкращения.

Не може да се каже същото обаче за културата и спорта, както и за индустрията, свързана с развлеченията и свободното време. Там

показателите

са се влошили

много именно

през второто

тримесечие

на 2020 г.

Според данните на НСИ за брутния вътрешен продукт през второто тримесечие спадът на добавената стойност в търговията, ресторантьорството, хотелиерството и транспорта е 17,7% на годишна база.

Повече подробности по отрасли може да се видят от данните на НСИ за оборотите. Въздушният транспорт в България например през второто тримесечие е намалил дейността си с 64,1%, сравнено със същото тримесечие на миналата година. Този срив се дължи изключително на спрените пътувания, тъй като през последните години авиотранспортът се развива възходящо. Дори през първото тримесечие, което обхваща и януари, и февруари, има ръст на оборота на годишна база, макар и много малък - едва 2,2%.

Дейността на туроператорските фирми и туристическите агенции

буквално

се е сринала

- спадът е 94,6% на годишна база. Той най-вероятно се дължи на това, че още в самото начало на пандемията хората започнаха да анулират планираните и дори платени вече почивки и екскурзии и да искат обратно парите си.

Рекламата и маркетинговите дейности от своя страна също намаляват оборотите си доста осезаемо през второто тримесечие - с 30,4% на годишна база.

Макар и с доста по-малко, намаляват оборотите на цяла поредица от професионални услуги, предназначени за фирми или физически лица - юридическите услуги, счетоводните, данъчните консултации, архитектурните и инженерните услуги, консултациите в сферата на човешките ресурси и т.н. Техните обороти обаче намаляват в рамките на почти същите проценти, с които са нараствали през 2019 г.

Най-четени

Махат синия талон от шофьорската книжка

Махат синия талон от шофьорската книжка

Глобата за нарушения на пътя с 30% отстъпка, ако се плати до 14 дни Вземат книжката и при неплатена “Гражданска отговорност” Синият талон, който в момента се издава заедно с шофьорската книжка, да отпадне. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, които правителството прие в сряда. А за вече издадените талони отпада задължението

Данъчните се отказват да следят всеки лев от оборота на търговци

Данъчните се отказват да следят всеки лев от оборота на търговци

Промяната става с нови текстове в Закона за ДДС От финансовото министерство мотивират отпадането на новите изисквания с това, че въпреки непрекъснатия диалог и приети множество предложения за прецизиране на разпоредбите, все още имало правила, които водят до противоречия Не пипат налози догодина, правят технически промени в данъчните

"Луфтханза" обмисля да се откаже от най-големите си пътнически самолети

"Луфтханза" обмисля да се откаже от най-големите си пътнически самолети

Германската авиокомпания "Луфтханза" планира да се откаже от най-големите си пътнически самолети, тъй като задълбочава намаляването на флота си, създавайки възможности за допълнителни съкращения на работни места, съобщава Bloomberg, цитирайки хора, запознати с въпроса, предаде "България он еър". "Луфтханза" разглежда възможностите за отказ от

След бума на насажденията с орехи субсидията за тях спря

След бума на насажденията с орехи субсидията за тях спря

Засегнати са производителите на всички черупкови плодове, обещават им помощ за зимните пръскания Производителите на лешници, бадеми и орехи са сред малкото подсектори в земеделието ни, които са без почти никакво подпомагане. “Черупковите също сме овощен вид, но за разлика от другите плодове, нямаме нито обвързана подкрепа, нито “де минимис”

Министър Борисов: За първи път имаме мапинг на българската индустрия

Министър Борисов: За първи път имаме мапинг на българската индустрия

За първи път в България имаме мапинг на българската индустрия. Това беше една идея на Министерството на икономиката за обединяване на икономическа карта на българския бизнес. Днес можем да дадем началото на тази инициатива заедно с партньорството между Изпълнителната агенция за малките и средните предприятия (ИАНМСП) и Аутомотив Клъстер България

Вдигат 1,1 млн. пенсии, които сега са до 400 лв. (Обзор)

Вдигат 1,1 млн. пенсии, които сега са до 400 лв. (Обзор)

Засяга тези, отпуснати до края на 2014 г. За да се преизчислят на всички с доход от 2015 г., ще струва 133 млн. на месец Поне 1,1 млн. пенсионери да получат увеличение на доходите чрез преизчисление на пенсиите им. На този вариант се е спряла засега социалната министърка Деница Сачева, стана ясно от нейно изявление в четвъртък

Държавата обмисля дали бонусът към пенсията да продължи или да има преиндексация

Държавата обмисля дали бонусът към пенсията да продължи или да има преиндексация

Държавата предлага за догодина линията на бедност у нас да е 369 лв., което е с 6 лв. повече от 2020 г. Държавата обмисля дали бонусът от 50 лв. към пенсията да продължи и през зимата или да има преиндексация на част пенсиите. Това съобщи социалната министърка Деница Сачева след заседание на тристранката

Осъдиха Бар Рафаели на общественополезна дейност за укриване на данъци

Осъдиха Бар Рафаели на общественополезна дейност за укриване на данъци

Съд в Тел Авив осъди супермодела Бар Рафаели на девет месеца общественополезна дейност за укриване на данъци, а майка й Ципи - на 16 месеца затвор, съобщиха Асошиейтед прес и ДПА. Съгласно сключеното по-рано споразумение двете трябва да платят по 2,5 милиона шекела (730 000 щатски долара), предава БТА

Вижте до кои държави пътуваме без ограничения

Вижте до кои държави пътуваме без ограничения

Едва до пет европейски държави българите могат да пътуват без ограничения в момента, показват данни на Ситуационния център на Министерството на външните работи (МВнР), предава Канал3. Карантина и PCR пък ще са ни необходими, за да пътешестваме из шест дестинации, разположени на трите континента – Европа, Азия и Северна Америка

Военните строят 200 000 кв. м апартаменти в София

Военните строят 200 000 кв. м апартаменти в София

Два големи терена за застрояване предлага Министерството на отбраната на частни инвеститори. Това стана ясно от изслушване на вицепремиера Красимир Каракачанов в парламентарната комисия по отбрана. В момента се изготвят подробни устройствени планове за два имота в София и през януари ще бъде обявена процедура за избор на строител

Най-коментирани

Сачева: До края на септември ще стане ясно какво правим с пенсиите

Сачева: До края на септември ще стане ясно какво правим с пенсиите

Обсъждат се няколко варианта за индексация на пенсиите, която да е в сила от началото на следващата година, каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Очаква се яснота за индексация на пенсиите да има до края на септември, за да може разходът да бъде включен в бюджета

Махат синия талон от шофьорската книжка

Махат синия талон от шофьорската книжка

Глобата за нарушения на пътя с 30% отстъпка, ако се плати до 14 дни Вземат книжката и при неплатена “Гражданска отговорност” Синият талон, който в момента се издава заедно с шофьорската книжка, да отпадне. Това предвиждат промени в Закона за движение по пътищата, които правителството прие в сряда. А за вече издадените талони отпада задължението

Дания подкрепя ново обсъждане на съдбата на "Северен поток-2"

Дания подкрепя ново обсъждане на съдбата на "Северен поток-2"

Датският премиер Мете Фредериксен подкрепи започването на нови дискусии за съдбата на газопровода "Северен поток-2", предадоха ТАСС и Франс прес. На 6 юли 2019 г. Дания стана последната от страните, през чиято акватория трябва да премине съоръжението, която даде разрешение за строителството му. Проектът вече е изпълнен на 93 процента и

Вижте до кои държави пътуваме без ограничения

Вижте до кои държави пътуваме без ограничения

Едва до пет европейски държави българите могат да пътуват без ограничения в момента, показват данни на Ситуационния център на Министерството на външните работи (МВнР), предава Канал3. Карантина и PCR пък ще са ни необходими, за да пътешестваме из шест дестинации, разположени на трите континента – Европа, Азия и Северна Америка

Строим с Румъния велоалея по поречието на Дунав

Строим с Румъния велоалея по поречието на Дунав

Велоалея по поречието на река Дунав, част от маршрута Euro Velo 6, пълно предпроектно проучване за изграждане на нови мостове и транспортни връзки между България и Румъния и финансова помощ за малкия и среден бизнес в граничните области на двете държави. Това са трите стратегически направления, които ще бъдат предложени за финансиране от

Държавата обмисля дали бонусът към пенсията да продължи или да има преиндексация

Държавата обмисля дали бонусът към пенсията да продължи или да има преиндексация

Държавата предлага за догодина линията на бедност у нас да е 369 лв., което е с 6 лв. повече от 2020 г. Държавата обмисля дали бонусът от 50 лв. към пенсията да продължи и през зимата или да има преиндексация на част пенсиите. Това съобщи социалната министърка Деница Сачева след заседание на тристранката

Министър Борисов: За първи път имаме мапинг на българската индустрия

Министър Борисов: За първи път имаме мапинг на българската индустрия

За първи път в България имаме мапинг на българската индустрия. Това беше една идея на Министерството на икономиката за обединяване на икономическа карта на българския бизнес. Днес можем да дадем началото на тази инициатива заедно с партньорството между Изпълнителната агенция за малките и средните предприятия (ИАНМСП) и Аутомотив Клъстер България

Армия и полиция ще могат да стрелят по глигани

Армия и полиция ще могат да стрелят по глигани

Намаляват гаранцията на ловните концесионери, за да купят едър дивеч Армия и полиция ще могат да се включат в санитарния отстрел на диви прасета при усложнена епидемиологична обстановка от африканска чума по свинете. Това предвиждат промени в закона за лова, пуснати за обществено обсъждане. Освен от двете силови ведомства в масовото избиване на

Финансов експерт: Омръзна ми да говорят за България като за страна от Третия свят

Финансов експерт: Омръзна ми да говорят за България като за страна от Третия свят

"Омръзна ми в Америка да говорят за България като за страна от Третия свят. България далеч не е бедна държава", твърди Дино Дион. Финансовият експерт е роден в Пловдив, но емигрира още през 1990-те. Днес живее в Ню Йорк, пише "Дойче веле". “България далеч не е бедна държава” - така финансовият експерт Дино Дион отговаря в американската платформа

Столичната топлофикация удължи срока за обжалване на сметките до 30 септември

Столичната топлофикация удължи срока за обжалване на сметките до 30 септември

Дружеството се съобрази с препоръките на министър Теменужка Петкова „Топлофикация София“  удължава срока за обжалване на изравнителните сметки до 30 септември 2020 г. в изпълнение на препоръката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова, съобщават от дружеството. На заседание на парламентарната комисия за контрол на КЕВР тя съобщи

Армия и полиция ще могат да стрелят по глигани

Армия и полиция ще могат да стрелят по глигани

Намаляват гаранцията на ловните концесионери, за да купят едър дивеч Армия и полиция ще могат да се включат в санитарния отстрел на диви прасета при усложнена епидемиологична обстановка от африканска чума по свинете. Това предвиждат промени в закона за лова, пуснати за обществено обсъждане. Освен от двете силови ведомства в масовото избиване на

Въвеждат се по-строги изисквания към имитиращите млечни продукти

Въвеждат се по-строги изисквания към имитиращите млечни продукти

Въвеждат се по-строги изисквания към етикетирането и предлагането на храни, в производството на които са използвани имитиращи продукти, съдържащи в състава си мляко, съобщи земеделското министерство. Това предвижда проект на Наредба за специфичните изисквания към млечните продукти, публикуван за обществено обсъждане

Софиянци платили 10 млн. лв. повече данъци въпреки кризата

Софиянци платили 10 млн. лв. повече данъци въпреки кризата

С 30 млн. лв. по-малко обаче са постъпленията от такси за детски градини и строителни разрешителни 10 млн. лв. повече местни данъци са платили софиянци въпреки коронакризата. Наблюдава се добра събираемост при приходите от данъци - те са 256,5 млн. лв. към края на август, съобщи зам.-кметът на София по финансите Дончо Барбалов

Износ на авокадо от Алания за България

Износ на авокадо от Алания за България

Освен с морето и плажовете си турският средиземноморски курорт Алания, окръг Анталия, се слави и с добива на авокадо. Отглеждането и износът на този плод е важен дял от търговско-икономическата сфера. 45 хиляди хектара са заети с насаждения на авокадо, от които се добиват 70 млн. броя, съобщи председателят на задругата на производителите на

Сачева: До края на септември ще стане ясно какво правим с пенсиите

Сачева: До края на септември ще стане ясно какво правим с пенсиите

Обсъждат се няколко варианта за индексация на пенсиите, която да е в сила от началото на следващата година, каза пред журналисти министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. Очаква се яснота за индексация на пенсиите да има до края на септември, за да може разходът да бъде включен в бюджета

НАП: На 30 септември изтича срокът за подаване на коригиращи декларации

НАП: На 30 септември изтича срокът за подаване на коригиращи декларации

На 30 септември изтича срокът за подаване на коригиращи декларации от физическите и юридическите лица. Гражданите и фирмите имат възможност еднократно да коригират данните, посочени в годишната декларация за облагане на доходите на физическите лица и формуляра за облагане с корпоративни данъци на юридическите

Военните строят 200 000 кв. м апартаменти в София

Военните строят 200 000 кв. м апартаменти в София

Два големи терена за застрояване предлага Министерството на отбраната на частни инвеститори. Това стана ясно от изслушване на вицепремиера Красимир Каракачанов в парламентарната комисия по отбрана. В момента се изготвят подробни устройствени планове за два имота в София и през януари ще бъде обявена процедура за избор на строител

Вдигат с 10% субсидиите за лозарите

Вдигат с 10% субсидиите за лозарите

Почти 10 млн. лв. “де минимис” получиха 7252-ма фермери С по 10% ще се увеличи финансовото подпомагане по 5 мерки от лозаро-винарската програма. Това предвижда промяна в наредба на земеделското министерство, пусната за обществено обсъждане. Субсидията за “Преструктуриране и конверсия на лозя” се вдига от 80 на 90% за проекти

Вдигат 1,1 млн. пенсии, които сега са до 400 лв. (Обзор)

Вдигат 1,1 млн. пенсии, които сега са до 400 лв. (Обзор)

Засяга тези, отпуснати до края на 2014 г. За да се преизчислят на всички с доход от 2015 г., ще струва 133 млн. на месец Поне 1,1 млн. пенсионери да получат увеличение на доходите чрез преизчисление на пенсиите им. На този вариант се е спряла засега социалната министърка Деница Сачева, стана ясно от нейно изявление в четвъртък

Ако родител на дете под карантина е в неплатен отпуск, има право на помощ

Ако родител на дете под карантина е в неплатен отпуск, има право на помощ

Ако сте родител на дете под карантина, имате право за периода на престоя на детето у дома да излезете в платен годишен отпуск, или ако нямате възможност за такъв - в неплатен. Това се посочва в публикация на Министерството на труда и социалната политика във Фейсбук. В случай, че излезете в неплатен отпуск