За направата на изкуствена кожа могат да бъдат използвани не само синтетични полимери, но и суровини като гъби, съобщава руският сайт "Вести", позовавайки се на австрийски изследователи.

Според специалистите от университета на Виена новият материал е здрав, издръжлив и биоразградим. Производственият процес освен това е безопасен за околната среда.

"Гъбите могат да се отглеждат на дървени стърготини - отпадъчен продукт от горската индустрия. За създаването на изкуствена кожа от тях, биомасата трябва да бъде обработена и структурирана по специален начин - нещо, над което все още работим", обяснява Александър Бисмарк, един от авторите на проекта,предава БТА.

Бисмарк подчертава, че изкуствената кожа от гъби се състои основно от биоразградимия материал хитин. Това означава, че изхвърлянето на продукти, направени от нея, няма да представлява проблем.

Въпреки че все още са изправени пред някои технически затруднения - получените "листове" кожа от гъби се различават по дебелина и механични свойства, изследователите вече обмислят пълномащабното производство на новия материал.