Земеделието е в много тежка ситуация не толкова заради коронавируса, а заради сушата. Добивите на основните култури, които се отчитат, са най-ниски за последните години. Тази констатация направи министърът на земеделието Десислава Танева на среща с производители на плодове и зеленчуци в Петрич.

“Външната конвергенция, договорена за следващия програмен период, за мен е недостатъчно амбициозна и удовлетворяваща. Най-важно е да запазим обвързаната подкрепа и националната преходна помощ за животновъдите. Когато влязох за втори път в министерството, успях да върна темата за национална преходна помощ за преходния период, който вероятно ще е 2 г. заради пандемията, допълни Танева.

Коментира и ниските цени, на които от съседни страни се внасят плодове и зеленчуци. “Възможността да се продава на по-ниска цена означава и увеличаване на подкрепата за тези сектори. Нас ни делят 20 км от Северна Гърция, която произвежда домати, но разликата в подкрепата е в пъти. България не може с национални средства да си позволи да компенсира това, защото не може да бъде дадено само за производителите в Петрич например. Няма и регламент, по който може да го направим”, посочи Танева.

България можело да стане по-конкурентособна чрез организацията на производителите. Подкрепа можело да има за такива, но с достатъчно голям брой членове, за да бъде запазен доходът им. Според нея принципен е въпросът за това ставката на ДДС да е еднаква на отделния вид продукт за целия ЕС, защото, когато пазарът е без граници, това има голямо значение.

Танева посочи още, че над 23 хил. земеделски стопани са кандидатствали по извънредната мярка за COVID-19, където се отпускат над 100 млн. лв. По “де минимис” на 4100 пчелари вече са изплатени средства, на животновъдите също. След 16 септември пък ще започне поетапното плащане по “де минимис” за плодове, зеленчуци, винени лозя и маслодайна роза.

Танева посочи, че мярката 60/40 не е допустима за земеделския сектор, но по искане на браншовите организации социалният министър Деница Сачева уверила, че в следващата нотификация на мерките ще бъде включено и земеделието.

“Нивата на контрол и проверка в сектор “Земеделие” относно средствата от европейските фондове са изключително завишени - в пъти спрямо изискванията по европейски регламент. А нивата на грешки, които се откриват в България, са под тези на другите страни членки и нямам притеснение. Най-важно е да бъдем сигурни, че в сектори, където е по-лесно, стават измами и отклонявания, средствата отиват при истинските земеделски производители, допълни министърката.

По повод изказването на заместник-председателя на ЕК Вера Юрова, Танева каза, че в оценките, които се чули за работата на българското правителство, няма нищо притеснително. “Това са стандартни процедури и не виждам защо ние, като българи, трябва сами да си хвърляме обвинения, които биха попречили на развитието на страната”, смята министърът.