Утре, 15 дни след началото на месеца, на открито заседание в КЕВР ще се разглежда цената на природния газ за септември, която „Булгаргаз“ за втори път предложи да е 22,46 лв. (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). Спрямо август това е увеличение с 20,3%.

Държавната газова компания изтегли заявлението си за утвърждаване на цената за септември на първо число този месец към 19,45 ч, след като стана ясно, че вместо с 15,21%, след нанасяне на данните от европейските газови борси за последните дни на август, увеличението ще бъда с 5,3% по-голямо. Това явно притесни властта и министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която е принципал на компанията, назначи проверка на начина на ценообразуването, а регулираният пазар на газ – за газоразпределителните дружества и топлофикациите, остана без цена за септември.

Преди дни, на 11 септември, Петкова съобщи, както се и очакваше, че експертите на „Булгаргаз“ са изчислили цената правилно. Тя припомни, че до август 2019 г. тя се изчисляваше по формулата „100% нефтено индексиране“, тоест отразяваха се промените в цените на алтернативните на петрола горива - мазут и газьол с различно съдържание на сяра 9 месеца назад. От 5 август миналата година се прилага и компонента „цени на газовите хъбове в Европа“.

След драстичното намаление на цена на газа през април, май, юни и юли, през август трендът продължи с 2,25% надолу, или цената падна до 18,67 лв. за мегаватчас, до 31 март тя беше 44,04 лв.

Според Петкова новата формула работи добре, по старата цената на синьото гориво за септември щеше да е 32,50 лв.

От доклада на КЕВР за цена на газа със задна дата от 1 септември става ясно, че на пазари в Европа горивото поскъпва, а при нефтения компонент – цена на газьол и мазут, поевтинява. Както „24 часа“ е писал, делът на борсовите цени във формулата е 70%. 

Валутният курс на лева към долара, който също има дял в цената, също намалява с 1,89% през последните 45 дни.

Другото, което става ясно от доклада, е че „Булгаргаз“ е отразил цените на борсите до 28 август, а не до 1 септември. Вероятно, ако бяха включени и тези дни, цената щеше да бъде още по-висока. Така че днес вероятно КЕВР ще потвърди цената, която беше внесена още на 1 септември.

На 11 септември „Булгаргаз“ внесе заявление и за цена за октомври, която е 24,84 лв. за мегаватчас., което е 10,5% увеличение спрямо септемврийската. А прогнозата за ноември, която дружеството обяви, е цена от 26,25 лв., което пък е увеличение спрямо октомври с над 5%.