От столичната топлофикация обещаха да направят фактурите за парното по-разбираеми за клиентите

Срокът за обжалване на изравнителните сметки да е до 30 септември. Това е препоръчала министърът на енергетиката Теменужка Петкова в писмо до топлинните счетоводители. По наредба той е до 31 август. Това съобщи Петкова на заседание на комисията за наблюдение на КЕВР, което бе посветено на връщането на парите на клиентите на топлофикациите и газоразпределитерните дружества от по-ниската цена на газа.

На въпрос на “24 часа” ще се съобразят ли те с писмото ѝ, министърката отговори: “Сигурна съм”. В министерството имало сигнали, че някои топлинни счетоводители са предали сметките след срока, който беше 15 юли, и хората не са имали време да възразят. Министерството започна проверка на “Топлофикация - София”, и на 6 топлинни счетоводители.

На дружествата са възстановени 199 млн. лв. заради поевтинелия със задна дата газ, съобщи шефът на “Булгаргаз” Николай Павлов. “Булгаргаз” обаче си прихвана дългове на софийската топлофикация и на други дружества. Затова се наложи столичното дружество да тегли заем, за да възстанови сумите на клиентите си.

Объркването при фактурите на “Топлофикация - София” е голямо, заяви омбудсманът Диана Ковачева. На първата страница хората се сблъскват с числа от над 1000 лв., което се оказва сумата, която е за целия отоплителен сезон. Според нея челно би трябвало да е изписана дължимата сума. Председателят на енергийната комисия в парламента Валентин Николов заяви, че дори е снимал сметка с 2000 лв.

С омбудсмана се съгласиха и председателят на КЕВР Иван Иванов и министър Петкова. Тя заяви, че може би трябва да се направи кампания, която да обясни на хората, че големите пари не са това, което трябва да платят.

Вторият проблем посочи Иван Иванов - столичното парно е започнало да приспада суми от по-ниските цени на газа и на парното, преди да са готови изравнителните сметки.

Шефът на софийската топлофикация Александър Александров обясни, че са предпочели веднага да приспаднат пари от сметките, тъй като това е било в периода след края на извънредното положение и дружеството е искало да облекчи клиентите си. Александров каза още, че разглеждат жалбите и че работят бързо. И добави, че подготвят промени в общите условия, с които да направят по-разбираеми фактурите.

Няма жалби за връщане на парите от поевтиняването на газа със задна дата от клиенти на газоразпределителните дружества, стана ясно още на заседанието.

На фирмите, които снабдяват с газ домакинствата, са възстановени близо 23 млн. лв. На въпрос защо връщат по 20 лв. на хората, шефът на “Булгаргаз” Николай Павлов каза, че най-голямото дружество - “Овергаз”, купува от тях по регулирани цени 1/5 от необходимото гориво. А според решенията на КЕВР се възстановяват суми само за газа от регулирания пазар.

В края на октомври регулаторът ще представи в парламента доклад за проверката на топлофикациите и газовите дружества.