Екипът на министър Ананиев заслужава поздравления за изтегления заем, България има нисък дълг и затова получи ниски лихви. Това заяви икономистът и бивш министър Николай Василев в предаването “Тази сутрин” по Би ти ви. Според него обаче този дълг не е необходим, защото имаме нелош финансов резерв. Бюджетът до август е на излишък с 1,5 млрд. лв. и това можело да остане така.

Проблемът е защо е необходим този дълг и за какво ще бъде изхарчен, каза Василев. Досега малко пари са отишли за медицина. Малко пари са дадени и за секторите, които са пострадали от кризата.
Големият проблем е, ако прахосаме едни милиарди до края на годината - например за този, който протестира. Много пари отиват за хора, които не са пострадали от коронакризата, твърди Василев.
Правилната политика е да се вземе този заем сега, но нека тези пари да останат като голям резерв, каза Василев. Политиците трябвало да спестят тези пари.
Тази година пенсионерите и държавните служители не били по-зле от миналата година. Според Василев трябва да бъдат подкрепяни предприемачите и хората в засегнатите отрасли.
Инфлация в световен мащаб нямало, България малко изненадващо се справяла по-добре от повечето държави. Раздаването на повече пари не спирало спадовете в икономиката.
Ако се раздават повече пари, икономиката е по-зле, обобщи Василев. И препоръча да се завърши годината без бюджетен дефицит.