Йордан Матеев: Хората купуват родното, вносът на храни падна с 28,5%

  • 0
authorАвтор: Христо Николов

Йордан Матеев: Хората купуват родното,
вносът на храни падна с 28,5%

Йордан Матеев

Никоя търговска верига не се кани да напусне страната, казва изпълнителният директор на Сдружението за модерна търговия

Потребителите у нас се оказаха свръхпредпазливи

Има оптимизъм в това, че продажбите в Западна Европа се

възстановяват, ще последва и у нас

- Господин Матеев, сходни ли са резултатите, които показа анкетата на Сдружението за модерна търговия за потребителските навици на посещаващите големите търговски вериги у нас по време на извънредното положение, с данни от аналогични анкети в други държави, в които тези вериги работят? Какви са различията?

- Кризата, предизвикана от COVID-19, удари тежко търговията в цяла Европа. Данните на Евростат показват дори по-драматична картина спрямо анкетата сред компаниите в Сдружението за модерна търговия (СМТ), които явно се справят по-добре от средното за пазара.

Оборотите в търговията на дребно в България според Евростат са паднали с 15% през март и с 20% през април спрямо същите месеци на миналата година. Средно в Европа тези показатели са съответно 7% и 18%, което показва, че българските потребители са ограничили потреблението си много по-бързо и по-силно.

Още по-интересното е, че за разлика от ЕС, където има V-образно възстановяване на оборотите и дори лек ръст през юни и юли, в България има спад от 18% в тези месеци.

Ако това не е грешка на НСИ, тогава можем да говорим за свръхпредпазливост на българския потребител, който се подготвя за по-бавно възстановяване на икономиката.

Оптимистичният прочит на тези данни е, че ако в ЕС търговията на дребно вече се е възстановила, то най-вероятно същото скоро ще се случи и в България. Повечето компании в нашето сдружение вече усещат това. Нашите членове са най-големите търговски вериги в България.

Статистиката потвърждава и информацията, която имам от търговските вериги за хранителни стоки, че след известен ръст на потреблението през март, предизвикан от презапасяване с основни храни, пазарът бързо се е върнал към оборотите от миналата година.

Иначе в България, както и в Европа, най-тежко засегната е търговията с текстил, дрехи и обувки, която в ЕС падна с близо 80%.

Значителен спад има също при автомобилните горива, мебелите, електрическите уреди и книгите.

Данните на търговците показват, че в кризата българите са предпочели здравето, сигурността и хигиената пред красотата. Купували са се повече здравословни храни, плодове и зеленчуци, маски и дезинфектанти, сапуни и шампоани, за сметка на дрехи, обувки, гримове и парфюми.

Любопитно е бързото възстановяване на търговията в магазините от типа “направи си сам”, където голям хит са градинските стоки и надуваемите басейни, което също е свързано със здравословния начин на живот.

- Но така или иначе резултатите у нас показват, че все пак има 11% спад на оборотите средно по време на кризата поне до този момент. С какви фундаментални причини обаче можем да си го обясним?

- Основната причина е несигурността, породена от очакването за предстояща икономическа криза, съкращаване на работни места, намаляване на доходите. В такава ситуация рационалното поведение на всеки е да ограничи потреблението си до най-важното за неговото оцеляване. Макар че, макроикономически погледнато, именно това поведение подсилва кризата.

Вече виждаме, че вместо растеж от няколко процента през второто тримесечие икономиката се е свила с 8,5%, а над 100 хил. българи са загубили работата си. Теоретично може да се очаква и дефлация, което означава, че обратно на обичайното, един лев днес е по-малко от един лев утре, а това също стимулира спестяванията и ограничава потреблението.

Инфлацията в България вече падна от около 4% в началото на годината на около 1% сега, а в еврозоната през август се очаква лека дефлация.

Втората причина е безопасността. Стремежът на хората да ограничат риска от заразяване с COVID-19, като избягват обществения транспорт и публични места, каквито са магазините и търговските центрове, както и въведените от държавата, отново с цел безопасност, ограничения при пазаруването, намалиха броя клиенти с около 23%. Това сви значително импулсивните покупки. Негативно на тези покупки се отрази и масовата практика клиентите да влизат в магазина с предварително подготвени списъци за пазаруване, което също е свързано с желанието за ограничаване на времето, прекарано на публично място.

За спада на оборота допринесе и затварянето от правителството на нехранителните магазини в големите търговски центрове. Например членовете на нашето сдружение “Мосю Бриколаж”, “Дайхман” и “Хиполенд” бяха принудени да затворят 36 от своите общо 59 магазина.

Това положение постепенно се променя с разхлабването на правителствените мерки. Хората започнаха да се връщат в магазините, макар и все още да сме далеч от предкризисните нива.

Най-бавно се възстановява търговията в големите търговски центрове, което показва, че много българи продължават да избягват затворени обществени места с много хора.

- От анкетата се вижда, че по-съществен спад има в купуването на стоки, които са извън тези от първа необходимост – облекла, обувки, обзавеждане. Според вас търговските вериги, които са специализирани в този вид стоки, преразглеждат ли плановете си за оставане на нашия пазар или поне плановете си за по-нататъшно разширение на мрежите си? А също така преразглеждат ли плановете си за оставане в моловете, които бяха напълно затворени по време на извънредното положение?

- За разлика от търговските вериги за хранителни стоки, които поне засега запазват инвестиционните си планове, при останалите кризата доведе до преразглеждане на плановете за развитие. Конкретно при членовете ни, които са извън търговията с храни, това се отразява в замразяване на плановете за експанзия и съсредоточаване в развитието на алтернативни канали за продажба като онлайн магазините и фокус върху подобряване на представянето на съществуващите обекти.

Нямам информация за търговци, които са решили да напуснат страната.

Що се отнася до търговските центрове, кризата предизвика видимо напрежение между тях и търговците и там не са изключени промени, чийто мащаб зависи от тяхната гъвкавост, развитието на кризата и поведението на потребителите. Вярвам обаче, че средносрочно пазарът ще намери баланса, при който загубите от кризата се разпределят справедливо между отделните играчи.

- Какво е съотношението към днешна дата между български и вносни хранителни продукти за групите стоки, които бяха визирани в постановлението на МС от април? Имаше ли целенасочени проверки от БАБХ в тези вериги и съответно някакви санкции?

- Действителността доказа тезата ни, че при криза конкуренцията и съпричастността работят по-добре от всяка държавна интервенция. Още в началото на кризата Сдружението за модерна търговия апелира към потребителите да изберат качествените продукти на българските фермери и производители в знак на съпричастност и за да подкрепят нашата икономика. Големите търговски вериги подкрепиха този апел с конкретни действия. Те разшириха асортимента си от български стоки и броя на българските си доставчици. По време на майските празници в техните магазини се продаваше само българско агнешко месо. Започнаха масирани маркетингови кампании в подкрепа на българските продукти. Организираха на своите паркинги пазари за дребните фермери.

Все още нямаме конкретни данни за дела на българските стоки, който преди кризата беше около 67%, но резултатите са видими с просто око в магазините. Значим индикатор за успешната реализация на българските продукти са данните на НСИ за вноса на храни, който през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година е паднал с 28,5%, или с над 320 млн. лв.

Успешното партньорство между търговците и производителите обезсмисля опитите на държавата за административна намеса с незаконни непазарни мерки, каквото е постановлението на правителството не само според мен, а и според Европейската комисия, която започна наказателна процедура срещу него.

Макар че масираните проверки за неговото изпълнение не доведоха до санкции, то вреди на пазара, без да носи ползи за някого, включително за правителството, което се налага да обяснява в Брюксел защо нарушава законите на ЕС, а това отслабва позициите на България в ЕС по важни за страната теми.

- Има ли търговски вериги у нас, които са се възползвали от мярката 60/40 или аналогични мерки за подпомагане? Има ли съкратени хора, излезли в неплатен отпуск?

- Сред членовете на сдружението само две компании са се възползвали от мярката 60/40. Останалите, за които разполагаме с данни, не са кандидатствали за подкрепа от държавата и са предпочели сами да се справят.

Въпреки спада на оборота и броя клиенти, като отговорни работодатели членовете на сдружението не са съкратили служители заради COVID-19 и така повече от 20 хил. българи запазиха работните си места. Някои от веригите дори назначиха нови хора, което очаквам да продължи, ако кризата не се задълбочи.

За запазването на работните места помогна и бързата адаптация на членовете на сдружението към новата реалност. Компаниите разделиха служителите си на екипи, където това беше възможно, и разшириха обхвата на програмите за работа от вкъщи. Широко бяха използвани платформи за дистанционна работа с цел осигуряване на непрекъсваемост на работните процеси и за провеждане на обучения и семинари. За хората на първа линия бяха осигурени лични предпазни средства, а магазините се дезинфекцираха редовно.

- Изясни ли се дали проверките в “Хиполенд” са приключили и с какъв резултат? Как ще коментирате изпращането на няколко проверяващи органа в една и съща фирма?

- Проверките бързо бяха прекратени, което си обяснявам с острата обществена реакция. Търговските вериги са сред най-проверяваните компании от контролните органи у нас и проверките са част от нормалното бизнес ежедневие.

Масираните координирани проверки в “Хиполенд” обаче непосредствено след изразена публично гражданска позиция от собственика на компанията будят в българското общество подозрения, че тук не става дума за рутинна контролна дейност, а за репресия. Това е притеснително и не е редно да се случва в една демократична страна. Моето мнение, което напълно съвпада с позицията на сдружението, е, че всеки трябва да има право свободно и без притеснения да изрази своята гражданска, обществена или политическа позиция. Спазването на принципите на правовата държава, демокрацията и свободата на изразяване е основополагащо за развитието на нашето общество.

CV

l Роден е на 14 юни 1970 г. в Перник

l Магистър е по “Финанси” от УНСС

l Работил е като репортер в предаването на БНТ “Плюс-минус”, икономически редактор във вестник “Капитал”, главен редактор на българските издания на The Economist (2007 – 2008 г.)

l Главен редактор, а от миналата година и издател на “Форбс България”

l Член е на управителния съвет на Българската макроикономическа асоциация от 2006 до 2014 г.

l От март 2013 г. е изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия

Хората

Българинът

се оказа

свръхпредпазлив

ХРИСТО НИКОЛОВ

- Господин Матеев, сходни ли са резултатите, които показа анкетата на Сдружението за модерна търговия за потребителските навици на посещаващите големите търговски вериги у нас по време на извънредното положение, с данни от аналогични анкети в други държави, в които тези вериги работят? Какви са различията?

- Кризата, предизвикана от COVID-19, удари тежко търговията в цяла Европа. Данните на Евростат показват дори по-драматична картина спрямо анкетата сред компаниите в Сдружението за модерна търговия (СМТ), които явно се справят по-добре от средното за пазара.

Оборотите в търговията на дребно в България според Евростат са паднали с 15% през март и с 20% през април спрямо същите месеци на миналата година. Средно в Европа тези показатели са съответно 7% и 18%, което показва, че българските потребители са ограничили потреблението си много по-бързо и по-силно.

Още по-интересното е, че за разлика от ЕС, където има V-образно възстановяване на оборотите и дори лек ръст през юни и юли, в България има спад от 18% в тези месеци.

Ако това не е грешка на НСИ, тогава можем да говорим за свръхпредпазливост на българския потребител, който се подготвя за по-бавно възстановяване на икономиката.

Оптимистичният прочит на тези данни е, че ако в ЕС търговията на дребно вече се е възстановила, то най-вероятно същото скоро ще се случи и в България. Повечето компании в нашето сдружение вече усещат това. Нашите членове са най-големите търговски вериги в България.

Статистиката потвърждава и информацията, която имам от търговските вериги за хранителни стоки, че след известен ръст на потреблението през март, предизвикан от презапасяване с основни храни, пазарът бързо се е върнал към оборотите от миналата година.

Иначе в България, както и в Европа, най-тежко засегната е търговията с текстил, дрехи и обувки, която в ЕС падна с близо 80%.

Значителен спад има също при автомобилните горива, мебелите, електрическите уреди и книгите.

Данните на търговците показват, че в кризата българите са предпочели здравето, сигурността и хигиената пред красотата. Купували са се повече здравословни храни, плодове и зеленчуци, маски и дезинфектанти, сапуни и шампоани, за сметка на дрехи, обувки, гримове и парфюми.

Любопитно е бързото възстановяване на търговията в магазините от типа “направи си сам”, където голям хит са градинските стоки и надуваемите басейни, което също е свързано със здравословния начин на живот.

- Но така или иначе резултатите у нас показват, че все пак има 11% спад на оборотите средно по време на кризата поне до този момент. С какви фундаментални причини обаче можем да си го обясним?

- Основната причина е несигурността, породена от очакването за предстояща икономическа криза, съкращаване на работни места, намаляване на доходите. В такава ситуация рационалното поведение на всеки е да ограничи потреблението си до най-важното за неговото оцеляване. Макар че, макроикономически погледнато, именно това поведение подсилва кризата.

Вече виждаме, че вместо растеж от няколко процента през второто тримесечие икономиката се е свила с 8,5%, а над 100 хил. българи са загубили работата си. Теоретично може да се очаква и дефлация, което означава, че обратно на обичайното, един лев днес е по-малко от един лев утре, а това също стимулира спестяванията и ограничава потреблението.

Инфлацията в България вече падна от около 4% в началото на годината на около 1% сега, а в еврозоната през август се очаква лека дефлация.

CV

Роден е на 14 юни 1970 г. в Перник

Магистър е по “Финанси” от УНСС

Работил е като репортер в предаването на БНТ “Плюс-минус”, икономически редактор във вестник “Капитал”, главен редактор на българските издания на The Economist (2007 – 2008 г.)

Главен редактор, а от миналата година и издател на “Форбс България”

Член е на управителния съвет на Българската макроикономическа асоциация от 2006 до 2014 г.

От март 2013 г. е изпълнителен директор на Сдружението за модерна търговия

Най-четени

120 лв. помощ за храна за някои бедни пенсионери, няма да вдигат двойно пенсиите до 369 лв.

120 лв. помощ за храна за някои бедни пенсионери, няма да вдигат двойно пенсиите до 369 лв.

Сачева чу съветите на социалните министри от “Клуб “24 часа” Визионери” Всички ще се вдигнат с 5% от 1 юли 2021 г. Средната пенсия става 489 лв.  Максималният осигурителен доход замръзва на 3000 лв. От 1 януари 2021 г. минималната пенсия ще е 300 лв., а таванът ще достигне до 1440 лв. От първи юли пък всички останали пенсии да се вдигнат еднакво

Експедиция в Балкана разкри: Българският Клондайк е в Средна гора

Експедиция в Балкана разкри: Българският Клондайк е в Средна гора

Дупки в скалите крият злато и сребро Злато извира от Сърнена Средна гора! Благородният метал е съхранен стотици години наред в специални дупки в скалите, наречени шарапани. Първите проби за наличие на злато вече са направени и резултатите са категорични - тези тракийски светилища крият в недрата си не само злато, но и сребро

Регистрират кладенците до 27 ноември

Регистрират кладенците до 27 ноември

До 27 ноември собствениците на кладенци, сондажи, герани, дренажи и други съоръжения за подземни води за битови цели трябва да се регистрират в съответната Басейнова дирекция, напомня Министерството на околната среда. В противен случай тези съоръжения няма да може да се използват и ще се ликвидират за сметка на собственика

Ердоган: Турция откри 405 млрд. куб.м природен газ в Черно море

Ердоган: Турция откри 405 млрд. куб.м природен газ в Черно море

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че общият обем газ, който Турция е открила в находище в Черно море, е 405 млрд. куб.м, предаде Анадолската агенция. Ердоган, придружаван от вицепрезидента Фуат Октай, министъра на финансите и държавната хазна Берат Албайрак и други държавни лица, посети кораба "Фатих"

Емил Димитров: Ще поискаме отлагане на регистрацията на кладенците

Емил Димитров: Ще поискаме отлагане на регистрацията на кладенците

Емил Димитров посочи като причина за това кризата с коронавируса Министърът на околната среда и водите Емил Димитров ще поиска отлагане с 1 година на регистрирането на кладенците. „Обсъждаме го с министъра на земеделието. От 10 години се върти проблемът. Но тази година заради коронавируса е по-добре да го отложим с 1 или 2 години”

Всички пенсии с 5% нагоре от 1 юли, минималната става 300 лева от 1 януари

Всички пенсии с 5% нагоре от 1 юли, минималната става 300 лева от 1 януари

Всички пенсии ще се вдигнат с 5% по швейцарското правило от 1 юли, а минималната ще се вдигне от 250 на 300 лева още от 1 януари. От началото на годината таванът пък ще се вдигне с 20% и ще стане 1440 лв. Това предвижда проектът на закона за Държавното обществено осигуряване за 2021 г., с който "24 часа" разполага.  Бонусът от 50 лв

НОИ решава днес за по-високи пенсии

НОИ решава днес за по-високи пенсии

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт ще обсъди проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 година, предаде БНР. Той предвижда всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2020-а да се осъвременят от 1 юли догодина с 5 процента. Припомняме: 9 социални министри дебатираха темата в “Клуб “24 часа” Визионери”

Виж ограниченията в редица европейски страни заради втората вълна на вируса

Виж ограниченията в редица европейски страни заради втората вълна на вируса

Забрана за общуване с много хора в Лондон, вечерен час в Париж, Лион, Лил, Тулуза, Монпелие, Сент Етиен, Марсилия, Руан и Гренобъл във Франция, засягащ около 20 милиона души, затворени училища в Полша - нова серия от строги мерки влиза в сила днес на различни места в Европа, като част от опитите да се възпре втората вълна на коронавирусната зараза

България получава 11,43 млрд. евро до 2027 г.

България получава 11,43 млрд. евро до 2027 г.

Ще има за икономиката, Северна България и метрото Проектът за споразумение за партньорство е публикуван за обществено обсъждане 11,43 млрд. евро е европейското и национално финансиране за следващия програмен период 2021-2027 г. Това става ясно от публикувания за обществено обсъждане проект на споразумение за партньорство на България за този

Поне 1 милиард евро ще управлява новата  агенция за научни изследвания

Поне 1 милиард евро ще управлява новата агенция за научни изследвания

Eкипът ѝ тепърва ще се набира Държавната агенция за научни изследвания, която бе създадена с решение на кабинета в средата на септември, ще управлява бюджет от 1,041 млрд. евро. Това, както и ангажиментите на новото ведомство, се разбира от писмен отговор на вицепремиера Томислав Дончев на депутатско питане и разговор на “24 часа” с председателя

Най-коментирани

120 лв. помощ за храна за някои бедни пенсионери, няма да вдигат двойно пенсиите до 369 лв.

120 лв. помощ за храна за някои бедни пенсионери, няма да вдигат двойно пенсиите до 369 лв.

Сачева чу съветите на социалните министри от “Клуб “24 часа” Визионери” Всички ще се вдигнат с 5% от 1 юли 2021 г. Средната пенсия става 489 лв.  Максималният осигурителен доход замръзва на 3000 лв. От 1 януари 2021 г. минималната пенсия ще е 300 лв., а таванът ще достигне до 1440 лв. От първи юли пък всички останали пенсии да се вдигнат еднакво

Над 12 млрд. за пенсии при 300 лв. минимална и 1440 лв. таван, не можело повече в лоша година

Над 12 млрд. за пенсии при 300 лв. минимална и 1440 лв. таван, не можело повече в лоша година

Бизнесът вини властта, че е изкривила пенсионната реформа Вдигането на минималната пенсия на 300 лв. от 1 януари, което е увеличение с 20%, а останалите да нараснат едва с 5% от 1 юли, е несправедливо, обявиха работодателските организации по време на Надзорния съвет на НОИ във вторник. Въпреки това предложеният от правителството осигурителен

Експедиция в Балкана разкри: Българският Клондайк е в Средна гора

Експедиция в Балкана разкри: Българският Клондайк е в Средна гора

Дупки в скалите крият злато и сребро Злато извира от Сърнена Средна гора! Благородният метал е съхранен стотици години наред в специални дупки в скалите, наречени шарапани. Първите проби за наличие на злато вече са направени и резултатите са категорични - тези тракийски светилища крият в недрата си не само злато, но и сребро

Борисов: С 504 млн. лв. ще подкрепим семействата, нуждаещи се от храна

Борисов: С 504 млн. лв. ще подкрепим семействата, нуждаещи се от храна

"Отделяме 504 милиона лева да подкрепим семействата, които имат нужда от храна, хигиенни материали и детски принадлежности". Това съобщи на профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов. И продължи: "Благодарение на усилията на екипа на министър Деница Сачева средствата са осигурени по Оперативната програма за храни и ще бъдат достъпни в период

Всички пенсии с 5% нагоре от 1 юли, минималната става 300 лева от 1 януари

Всички пенсии с 5% нагоре от 1 юли, минималната става 300 лева от 1 януари

Всички пенсии ще се вдигнат с 5% по швейцарското правило от 1 юли, а минималната ще се вдигне от 250 на 300 лева още от 1 януари. От началото на годината таванът пък ще се вдигне с 20% и ще стане 1440 лв. Това предвижда проектът на закона за Държавното обществено осигуряване за 2021 г., с който "24 часа" разполага.  Бонусът от 50 лв

Вицепремиерът Николова подписа меморандум за сътрудничество с албанския министър Цакай

Вицепремиерът Николова подписа меморандум за сътрудничество с албанския министър Цакай

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова и Гент Цакай, и.д. министър за Европа и външните работи на Република Албания, подписаха Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на туризма. Това съобщиха от министерството на туризма.  Документът между Министерството на туризма на България и Министерството на туризма и околната

Премиерът Борисов в Брюксел: Всяко затваряне на икономиките вече ще бъде фатално

Премиерът Борисов в Брюксел: Всяко затваряне на икономиките вече ще бъде фатално

„Подкрепяме изключително много борбата с климатичните промени, опазването на околната среда, нисковъглеродните емисии, но в същото време искаме с Европейската комисия да се намери план за държавите от Централна и Източна Европа, на които огромната част от енергетиката им е на въглища. България е такава - близо 60% от енергията се произвежда от

Ричард Алибегов: Българският турист ще спасява зимния сезон

Ричард Алибегов: Българският турист ще спасява зимния сезон

За зимния сезон ще разчитаме изцяло на български туристи отново. Това заяви в "Денят започва" председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. Очаква се да дойдат и туристи от Румъния и Израел. "Българите успяха да покажат, че харесват нашите курорти. Видяхме лятото какво се случи

Стотици полети са анулирани в Гърция заради 24-часова стачка

Стотици полети са анулирани в Гърция заради 24-часова стачка

Стачка на държавните служители е обявена в Гърция. Силно засегнат е авиотранспортът. Стачкуват също лекарите от държавните болници, предава БНТ.  Контролът на полетите на всички гръцки летища е прекратен, което доведе до анулиране на стотици полети. От синдиката съобщават, че се обслужват само спешни полети. Авиодиспечерите ще стачкуват два дни

Запазва се обвързаната подкрепа в земеделието

Запазва се обвързаната подкрепа в земеделието

След двудневни преговори с нощни заседания Съветът на агроминистрите от ЕС постигна споразумение за новата Обща селскостопанска политика от 2023 до 2027 г. България успя да запази нивото на обвързаната с производството подкрепа за плодове, зеленчуци и животни на 13+2% от общия пакет директни плащания, съобщиха от земеделското министерство

Над 10 млрд. лв. дефицит в бюджета за 2 г. заради пандемията

Над 10 млрд. лв. дефицит в бюджета за 2 г. заради пандемията

Сред приоритетите догодина са доходите, образованието, здравеопазването, социалната и пенсионната политика и отбраната. Мерките за подпомагане на икономиката и хората заради кризата, предизвикана от пандемията, ще доведат до над 10 млрд. лв. дефицит за тази и следващата година. Това става ясно от проекта за бюджет за 2021 г

Агенцията по храните хвана палма в сирене в Перник, глобата е до 6000 лв.

Агенцията по храните хвана палма в сирене в Перник, глобата е до 6000 лв.

Агенцията по храните откри немлечни мазнини (палма) в една проба сирене и несъответствие по физикохимични показатели в друга проба сирене и в две от кашкавал. Продуктите са взети от обекти за търговия на дребно в Перник от комисия от експерти от БАБХ, Асоциацията на млекопреработвателите, Националната асоциация на млекопреработвателите

САЩ разширяват санкциите срещу “Турски поток”

САЩ разширяват санкциите срещу “Турски поток”

“Русия използва своите тръбопроводи за създаването на национална и регионална зависимост от руските енергийни доставки, а Москва разширява своето политическо, икономическо и военно влияние, отслабва европейската сигурност. Тези тръбопроводи (“Северен поток-2”, “Турски поток”) намаляват енергийната диверсификация на Европа и, следователно

Европарламентът настоява ЕС да върне визите за САЩ заради България

Европарламентът настоява ЕС да върне визите за САЩ заради България

Европейският парламент ще гласува днес резолюция, в която призовава ЕС да върне визите за американски граждани. Причината е, че гражданите на България, Румъния, Кипър и Хърватия не могат да пътуват безвизово в САЩ, предаде БНТ. Европейският парламент прие подобна резолюция и преди три години, но до реално връщане на визите за американци не се

Вече може да смените летните гуми със зимни

Вече може да смените летните гуми със зимни

Време е да сменим летните гуми със зимни, предупреди експертът Марин Сираков пред БНТ. "Температурите сутрин спадат драстично, което нарушава способността на гражданите да спират своевременно особено на светофари или на пешеходни пътеки, където това се налага внезапно", обясни той. Белият кант на монетата от 2 лв

"Ню Йорк таймс": Тръмп има банкова сметка в Китай

"Ню Йорк таймс": Тръмп има банкова сметка в Китай

Президентът на САЩ Доналд Тръмп има банкова сметка в Китай, където години наред се е опитвал да развива бизнес, твърди в. "Ню Йоркс таймс", цитиран от Франс прес. Магнатът от сферата на недвижимите имоти е поддържал офиса, който откри в Китай, преди да бъде избран за президент на САЩ, в течение на целия си мандат и се е опитал да договори

Предлага се цената на природния газ през ноември да бъде 27,03 лв./MWh

Предлага се цената на природния газ през ноември да бъде 27,03 лв./MWh

Предложението на "Булгаргаз" ЕАД за утвърждаване на цена на природения газ за ноември в размер на 27,03 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) беше обсъдено на открито заседание в Комисията за енергийно и водно регулиране /КЕВР/ днес. Поради усложнената епидемиологичната обстановка в страната представителите на обществения доставчик

840 туроператори и агенти кандидатствали за помощта от 10 млн. лв за ковид кризата

840 туроператори и агенти кандидатствали за помощта от 10 млн. лв за ковид кризата

840 туроператори и туристически агенти подадоха заявления за помощта от 10 млн. лв. по оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност 2014-2020“. Бюджетът на всички постъпили предложения е над 64,131 млн. лв, съобщиха от Министерството на туризма. Срокът, в който всички крайни потребители можеха да подават своите заявления за европейско

Над 12 млрд. за пенсии при 300 лв. минимална и 1440 лв. таван, не можело повече в лоша година

Над 12 млрд. за пенсии при 300 лв. минимална и 1440 лв. таван, не можело повече в лоша година

Бизнесът вини властта, че е изкривила пенсионната реформа Вдигането на минималната пенсия на 300 лв. от 1 януари, което е увеличение с 20%, а останалите да нараснат едва с 5% от 1 юли, е несправедливо, обявиха работодателските организации по време на Надзорния съвет на НОИ във вторник. Въпреки това предложеният от правителството осигурителен

На дебат на "24 часа":  Промяна в обучението, защото 30% от катастрофите са с млади шофьори (Видео, обзор)

На дебат на "24 часа": Промяна в обучението, защото 30% от катастрофите са с млади шофьори (Видео, обзор)

Сега единствено ги учели да карат в града и да паркират Инструктори не одобряват нова наредба, плашат с протести Промяна в обучението на кандидатите за шофьори трябва да има. Около тази теза се обединиха участниците в дебат, организиран от “24 часа” във вторник. За промени, но срещу предлаганата нова наредба, са 5 организации на автошколи