Европейската комисия определи стратегически насоки за функционирането на Механизма за възстановяване и устойчивост (МВУ) - главният инструмент за възстановяване от кризата с коронавируса, който стои в основата на новия бюджетен план на ЕС NextGenerationEU. Насоките са публикувани в новата Годишна стратегия за устойчив растеж за 2021 г.

От механизма ще бъдат предоставени безпрецедентните 672,5 милиарда евро заеми и безвъзмездни средства под формата на приоритетно финансиране през особено важните първи години на възстановяването.

Държавите членки следва да представят своите проектопланове за възстановяване и устойчивост, в които очертават националните инвестиции и реформи. В тези планове следва да са взети предвид предизвикателствата пред икономическата политика, посочени в специфичните за всяка държава препоръки в циклите на Европейския семестър от 2019 г. и 2020 г.

Днес Комисията представя също допълнителни насоки за държавите членки за това как най-добре да представят плановете си за възстановяване и устойчивост в 7 водещи области.