Освен с морето и плажовете си турският средиземноморски курорт Алания, окръг Анталия, се слави и с добива на авокадо. Отглеждането и износът на този плод е важен дял от търговско-икономическата сфера.

45 хиляди хектара са заети с насаждения на авокадо, от които се добиват 70 млн. броя, съобщи председателят на задругата на производителите на авокадо в Алания Хилми Севилген, предава БТА.

Тези дни от Алания са започнали да изнасят авокадо, а България е първата страна в износната им листа. Първите тирове, натоварени с три тона авокадо, са отпътували за България. В тях се съдържат 10 хиляди броя плодове, предназначени за българския пазар, каза председателят на задругата.

По думите му още няколко тона авокадо предстои да бъдат експортирани през следващия месец за България според постъпилите заявки.

Освен за България, от Алания изнасят авокадо и за Румъния, Украйна, Русия, Грузия, Армения, Иран и Гърция.

В Турция отглеждането на авокадо започва през 1953 година, но тогава внесените от Мексико плодове се отглеждали за хоби.

С течение на времето обаче търсенето на авокадо на местните пазари се увеличава и в окръзите Газипаша, Анамур и Мерсин започват да отглеждат авокадо с търговска цел.

През последните години в Алания, чиито географски и климатични условия се оказали особено подходящи за производството на този плод, бързо започва да се развива през месеците август, септември и октомври.

От 50 млн.плодове през миналата година тази година производителите очакват реколта от около 70 млн. броя.

През миналата година още през август били изпратени първите пратки за България. Тази година поради климатичните условия беритбата започнала в началото на септември, когато са били изпратени и първите партиди за България,посочват от задругата.

На местния пазар единичната цена на авокадото е около 6-7 лири /под един долар.