В София бе подписана днес първата българска Харта за многообразие. Основател е Българският форум на бизнес лидерите (БФБЛ) в партньорство с Центъра за изследване на демокрацията.

След днешното й подписване България стана 25-ата страна-членка на ЕС, въвела подобна пожелателна политика за насърчаване на многообразието и равенството и споделяне на добрите практики между компаниите в това отношение. Официалното събитие за старта на Хартата бе уважено от Деница Сачева, министър на труда и социалната политика, предаде БТА.

Общо 10 български компании с висока корпоративна социална отговорност и членове на БФБЛ подписаха първи Хартата като нейни учредители, а техните добри корпоративни практики станаха основа на заложените в нея принципи.

Хартата за многообразието в България е съвместна инициатива с цел насърчаване на практиките на многообразие и равенство у нас чрез създаване, представяне и прилагане на национална Харта за многообразието. Проектът е финансиран по програма "Права, равенство и гражданство" на Европейския съюз.

Хартата за многообразието е документ, който може да бъде подписан доброволно от всяка отговорна компания или публична институция в България с цел поемане на отговорност за предприемането на стъпки за прилагане на политики за многообразие и равенство във възможностите, независимо от пола, сексуалната ориентация, физическите способности, възрастта, религията, расата или етническата принадлежност.