Над 600 хиляди чуждестранни туристи са посетили Анталия, столицата на морския туризъм на Турция, от началото на септември досега. По данни, огласени от президента на Съвета за туризъм в Анталия днес, 19 септември, се очаква да пристигнат още 45 хиляди души с 204 самолета от 28 страни.

На фона на кризата в туристическия бранш в целия свят заради коронавируса прави впечатление активният туристопоток в Анталия, който започна от средата на юли и се очаква да продължи до октомври. От началото на тази година досега над 1,5 мибиона туристи са посетили Анталия, 85 процента от които са от Русия, Германия, Великобритания и Украйна, предава БТА.

Най-много са туристите от Русия, над половината от пристигналите през септември туристи - 320 973 са от Русия.

Следват тези от Украйна, Великобритания, Германия, Румъния, Полша и Казахстан. Интересното е, че за пръв път английските туристи числено надхвърлят тези от Германия, които години наред бяха основен туристопоток в Анталия.

Източниците отбелязват, че въпреки епидемията в морските курорти почиват граждани почти от цял свят- Беларус, Молдова, Швеция,

Македония, Косово, Австрия, Нидерландия, България, Босна, Албания, Дания, /НД/Норвегия, Израел, Франция, Катар, Йордания, Узбекистан.