20 хиляди българи изгоряха с пари за винетка

  • 3
authorАвтор: Христо Николов

20 хиляди българи изгоряха с пари за винетка

До 5 минути след купуването на винетката всички камери на пътя имат информацията

Когато платиш, но си сбъркал номера на колата или други данни, АПИ не ти връща сумата

Никой не възстановява и парите за наложената компенсаторна такса от 70 лв.

Обжалване в съда може да се направи само в района, в който е засечено нарушението

 

Откакто на 1 януари 2019 г. - преди повече от 18 месеца, в България бяха въведени електронните винетки за леки коли, над 20  хиляди шофьори са попадали в категорията на нарушителите и са били ощетявани, независимо че са си платили винетката, показа проучване на “24 часа”.

Причината е, че при купуване онлайн или от терминал са въвели погрешно номера на колата, категорията или други данни. Освен че

никой от тях

не е успял да

си върне

парите обратно,

в повечето случаи хората са получили и глоби. Защото често не забелязват какво са направили и са излезли на пътя, където камерите веднага са ги идентифицирали като превозни средства без платена винетка.

В редакцията непрекъснато звънят хора, които са били ощетени по този начин. Някои дори споделят, че са водили дела срещу АПИ, но неуспешно.

Не може да се каже колко са делата по този казус, тъй като става въпрос или за обжалване на наложената компенсаторна такса от 70 лв. за движение без платена винетна такса, или за иск да се възстанови сумата за платената винетка, а тези дела са едноинстанционни и не достигат до ВАС, казаха от съда.

Ощетените са над 20  хиляди, тъй като от АПИ твърдят, че през първите 12 месеца от въвеждането на е-винетките 16 хиляди души са допуснали грешки при въвеждането на данните, а през следващите 6 месеца – още 4000. Пари на никого не са връщани, а водачите на пътя, които не са разбрали за допуснатата грешка, при всички случаи са били санкционирани и глобите не са били отменявани.

Какво става,

когато човек

сбърка?

Има няколко начина да се купи е-винетка – от търговец, примерно от бензиностанция, от пощата, от областните пътни управления, онлайн от сайта www.bgtoll.bg или от мобилното приложение BGTOLL, както и от терминалите, които се намират на стотици места из страната и през които може да се плати с карта и да се избере вида на винетката. При терминалите и през сайта човек сам си въвежда данните.

За да се купи винетка за лека кола, водачът трябва да въведе държавата на регистрация на колата си, периода, за който иска винетката, регистрационния номер на автомобила и имейл, на който да си я получи, ако е през сайта. Ако има ремарке и двете заедно с колата тежат над 3,5 тона, трябва да купи допълнително винетка за ремаркето.

При всяка от стъпките чак до плащането системата предлага на клиента да провери какво точно е въвел, а на терминалите го пита изрично дали иска да продължи с тези данни. Но от бързане понякога човек бърка - било буква или цифра от регистрационния номер, било категорията на колата, или държавата на регистрация.

Когато въведените данни не отговарят на истината, все едно, че човек нищо не е платил или е платил за друг автомобил – съществуващ или не.

Оттам нататък той е нарушител и при първата контролна рамка камерата го регистрира като такъв. В нашата система

до 5 минути от

купуването на

винетката всички

контролни рамки

имат

информацията

и ако водачът премине, без да е платил, данните от камерата веднага се изпращат на системата за верификация на нарушенията.

Там вече тя се проверява от човек и ако е сигурно, че за кола с такъв регистрационен номер няма платена винетка, в 5-дневен срок нарушението се прехвърля в система за издаване на електронни фишове.

Може междувременно водачът да е платил доброволно компенсаторната такса, ако случайно на пътя е спрян от толполицията. Тогава нарушението се изтрива.

Системата е така изградена, че не за всяко минаване под контролна рамка на лека кола в нарушение се налага компенсаторна такса от 70 лв. Човек може да мине с тази кола за един ден и под 50 рамки, но се отчита

само едно

нарушение на

денонощие

Ако и на следващия ден продължи да пътува, получава нови 70 лв. такса. Ако си купи уикенд винетка със сбъркани данни и не забележи, а шофира и през трите дни, ще плати общо 210 лв.

Връчването на фишовете става по пощата по постоянен адрес на собственика на автомобила. После той има 14-дневен срок, в който да плати таксата от 70 лв. Ако не го направи, дължи глоба, която е 300 лв. за лек автомобил.

В тези 14 дни той може да обжалва 70-те лева компенсаторна такса, но това се прави само в районния съд на мястото, на което е констатирано нарушението, независимо че може и да е на другия край на страната.

Ако спечели делото, си възстановява само сумите за компенсаторната такса и евентуално глобата.

Но АПИ не връща пари за грешно издадени винетки и това е подчертано изрично на сайта, на който се купуват винетките. 

Понякога хората си пазят квитанциите, които издават терминалите, мислейки си, че сбъркана цифра или номер не е съществено нарушение, но в АПИ не смятат така.

“В наредбата по член 10, ал. 7 на Закона за пътищата ясно пише, че

потребителят

носи отговорност

за данните, които

е въвел. Така че

той се смята за

нарушител”, коментира пред “24 часа” членът на управителния съвет на АПИ проф. Олег Асенов.

Той също знае, че с въвеждането на е-винетките съдебните дела срещу АПИ за случаите с грешно въведени данни са се увеличили, но не знае с колко.

Естествено е, че хората са възмутени, защото малцина биха били съгласни да пият по една студена вода, след като са

платили за

услуга, която

на практика

не получават,

нито си получават парите обратно, а на всичкото отгоре са и глобени. При уикенд винетките, които струват по 10 лв., и при седмичните, които са по 15 лв., това че парите не се връщат, не е проблем, но годишните струват 97 лв., а при тяхното купуване също се случват грешки.

“Няма начин да се направи техническа корекция за веднъж вече платена е-винетка, независимо дали е за уикенда, или годишна, защото законът не дава такова право. Първо, не знаем кой точно е купил винетката, такава информация не се събира. Може собственикът на колата да претендира пред нас, а винетката със сгрешените данни да е била купена от ползвателя на колата. Няма как да извършим корекция на винетка и защото никъде в закона или в подзаконов нормативен акт не е предвидено действието “корекция”. Законодателят не е предвидил такова нещо, защото това би породило възможност за корупция или поне за някои неприемливи, меко казано, практики”, каза Асенов.

Според него и в останалите страни, в които има електронни винетки,

няма такива

процедури

Или ако има, те са много тежки и дълги и минават през съда. Така че човек трябва да разчита на себе си и на собственото си внимание, когато си въвежда данните.

Преди около месец обаче със заповед на Олег Асенов бе отменено нарушение за каране без винетка на гражданин от Ямбол, за което “24 часа” писа. Тогава човекът си я беше купил на границата, но не от терминал, а от бензиностанция. Служителят обаче я активирал чак 20-30 минути след плащането, а през това време семейството бе успяло да мине през няколко контролни рамки по магистрала и му бе наложена компенсаторна такса от 70 лева.

“Този случай беше съвсем друг – човекът беше купил валидна винетка, това че не е била активирана до 5 минути, както изискваме, беше нарушение на посредник на наш търговски партньор и по общите условия за работа с търговски партньори можехме да реагираме, тъй като това беше отклонение от нашите изисквания”, обясни Асенов. А и такива случаи били много малко.

Освен това според Асенов допусканите грешки при въвеждането на данни за издаване на е-винетки в България не се оценяват като твърде многобройни. “На фона на 4,250 млн. продадени е-винетки са в рамките на стандартите. Даже са 5 пъти по-малко, отколкото допуска стандартът”, каза той.

Без промяна в цените на пътните такси догодина

Цените на винетките за леките коли за 2021 г. няма да се променят и ще останат на сегашните нива, съобщи проф. Олег Асенов, зам.-шеф на управителния съвет на АПИ.

Годишната е 97 лв., 3-месечната – 54 лв., месечната – 30 лв., седмичната – 15 лв., а за уикенда, която важи от 12 часа в петък до полунощ в неделя – 10 лв.

“Към момента няма фактори, които да пораждат необходимост от нови цени. 227 млн. лв. са до момента постъпленията от тях, а плановете за годината са за 300 млн., т.е. с това темпо ще бъдат изпълнени”, каза той.

Нови продукти също не се замислят – последната промяна е отпреди две години. “Обикновено от 3 до 5 години е периодът, в който даден продукт за пътно таксуване трябва да се утвърди и да си видят ползите и загубите от него. Евентуално след 2021 г. ще може да се направи 3-годишен анализ и ще се преразгледат видовете винетки и таксите за тях”, каза Асенов.

Тази година за разлика от миналата българинът предпочита уикенд винетки пред годишните, докато за транзитния трафик купуването на такива е спаднало наполовина. При трафика от Турция към Германия и обратно например има 50% намаление.

При българските водачи м.г. имало 106 хиляди купени уикенд-винетки, а тази година до момента са 109  500. През всеки уикенд приходът от винетки е с около 40% по-висок, отколкото е бил през седмицата.  

Най-четени

120 лв. помощ за храна за някои бедни пенсионери, няма да вдигат двойно пенсиите до 369 лв.

120 лв. помощ за храна за някои бедни пенсионери, няма да вдигат двойно пенсиите до 369 лв.

Сачева чу съветите на социалните министри от “Клуб “24 часа” Визионери” Всички ще се вдигнат с 5% от 1 юли 2021 г. Средната пенсия става 489 лв.  Максималният осигурителен доход замръзва на 3000 лв. От 1 януари 2021 г. минималната пенсия ще е 300 лв., а таванът ще достигне до 1440 лв. От първи юли пък всички останали пенсии да се вдигнат еднакво

Регистрират кладенците до 27 ноември

Регистрират кладенците до 27 ноември

До 27 ноември собствениците на кладенци, сондажи, герани, дренажи и други съоръжения за подземни води за битови цели трябва да се регистрират в съответната Басейнова дирекция, напомня Министерството на околната среда. В противен случай тези съоръжения няма да може да се използват и ще се ликвидират за сметка на собственика

Експедиция в Балкана разкри: Българският Клондайк е в Средна гора

Експедиция в Балкана разкри: Българският Клондайк е в Средна гора

Дупки в скалите крият злато и сребро Злато извира от Сърнена Средна гора! Благородният метал е съхранен стотици години наред в специални дупки в скалите, наречени шарапани. Първите проби за наличие на злато вече са направени и резултатите са категорични - тези тракийски светилища крият в недрата си не само злато, но и сребро

Ердоган: Турция откри 405 млрд. куб.м природен газ в Черно море

Ердоган: Турция откри 405 млрд. куб.м природен газ в Черно море

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган съобщи, че общият обем газ, който Турция е открила в находище в Черно море, е 405 млрд. куб.м, предаде Анадолската агенция. Ердоган, придружаван от вицепрезидента Фуат Октай, министъра на финансите и държавната хазна Берат Албайрак и други държавни лица, посети кораба "Фатих"

Всички пенсии с 5% нагоре от 1 юли, минималната става 300 лева от 1 януари

Всички пенсии с 5% нагоре от 1 юли, минималната става 300 лева от 1 януари

Всички пенсии ще се вдигнат с 5% по швейцарското правило от 1 юли, а минималната ще се вдигне от 250 на 300 лева още от 1 януари. От началото на годината таванът пък ще се вдигне с 20% и ще стане 1440 лв. Това предвижда проектът на закона за Държавното обществено осигуряване за 2021 г., с който "24 часа" разполага.  Бонусът от 50 лв

Емил Димитров: Ще поискаме отлагане на регистрацията на кладенците

Емил Димитров: Ще поискаме отлагане на регистрацията на кладенците

Емил Димитров посочи като причина за това кризата с коронавируса Министърът на околната среда и водите Емил Димитров ще поиска отлагане с 1 година на регистрирането на кладенците. „Обсъждаме го с министъра на земеделието. От 10 години се върти проблемът. Но тази година заради коронавируса е по-добре да го отложим с 1 или 2 години”

Сърбия има най-голям златен резерв в Западните Балкани

Сърбия има най-голям златен резерв в Западните Балкани

Сърбия има най-голям златен резерв от 32 тона от страните в Западните Балкани, показват данни на централната банка и на Световния съвет по златото, предаде Танюг. Според Народната банка на Сърбия в края на септември страната е притежавала 32,12 тона злато на стойност 1,66 милиарда евро. Около 96 процента от златния резерв на Сърбия е под формата

НОИ решава днес за по-високи пенсии

НОИ решава днес за по-високи пенсии

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт ще обсъди проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 година, предаде БНР. Той предвижда всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2020-а да се осъвременят от 1 юли догодина с 5 процента. Припомняме: 9 социални министри дебатираха темата в “Клуб “24 часа” Визионери”

Виж ограниченията в редица европейски страни заради втората вълна на вируса

Виж ограниченията в редица европейски страни заради втората вълна на вируса

Забрана за общуване с много хора в Лондон, вечерен час в Париж, Лион, Лил, Тулуза, Монпелие, Сент Етиен, Марсилия, Руан и Гренобъл във Франция, засягащ около 20 милиона души, затворени училища в Полша - нова серия от строги мерки влиза в сила днес на различни места в Европа, като част от опитите да се възпре втората вълна на коронавирусната зараза

Столицата получава още един язовир - "Огняново"

Столицата получава още един язовир - "Огняново"

София получи още един язовир за питейни нужди - “Огняново”. В сряда Министерският съвет възложи на “Български ВиК холдинг” да направи ремонт и да осигури възможност за пречистване на водите. Това бе поискано от столичния кмет Йорданка Фандъкова по време на кризата с водата в Перник, както и да бъде направен ремонт на язовир "Бели Искър"

Най-коментирани

120 лв. помощ за храна за някои бедни пенсионери, няма да вдигат двойно пенсиите до 369 лв.

120 лв. помощ за храна за някои бедни пенсионери, няма да вдигат двойно пенсиите до 369 лв.

Сачева чу съветите на социалните министри от “Клуб “24 часа” Визионери” Всички ще се вдигнат с 5% от 1 юли 2021 г. Средната пенсия става 489 лв.  Максималният осигурителен доход замръзва на 3000 лв. От 1 януари 2021 г. минималната пенсия ще е 300 лв., а таванът ще достигне до 1440 лв. От първи юли пък всички останали пенсии да се вдигнат еднакво

Борисов: С 504 млн. лв. ще подкрепим семействата, нуждаещи се от храна

Борисов: С 504 млн. лв. ще подкрепим семействата, нуждаещи се от храна

"Отделяме 504 милиона лева да подкрепим семействата, които имат нужда от храна, хигиенни материали и детски принадлежности". Това съобщи на профила си във Фейсбук премиерът Бойко Борисов. И продължи: "Благодарение на усилията на екипа на министър Деница Сачева средствата са осигурени по Оперативната програма за храни и ще бъдат достъпни в период

Всички пенсии с 5% нагоре от 1 юли, минималната става 300 лева от 1 януари

Всички пенсии с 5% нагоре от 1 юли, минималната става 300 лева от 1 януари

Всички пенсии ще се вдигнат с 5% по швейцарското правило от 1 юли, а минималната ще се вдигне от 250 на 300 лева още от 1 януари. От началото на годината таванът пък ще се вдигне с 20% и ще стане 1440 лв. Това предвижда проектът на закона за Държавното обществено осигуряване за 2021 г., с който "24 часа" разполага.  Бонусът от 50 лв

Вицепремиерът Николова подписа меморандум за сътрудничество с албанския министър Цакай

Вицепремиерът Николова подписа меморандум за сътрудничество с албанския министър Цакай

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова и Гент Цакай, и.д. министър за Европа и външните работи на Република Албания, подписаха Меморандум за разбирателство за сътрудничество в областта на туризма. Това съобщиха от министерството на туризма.  Документът между Министерството на туризма на България и Министерството на туризма и околната

Премиерът Борисов в Брюксел: Всяко затваряне на икономиките вече ще бъде фатално

Премиерът Борисов в Брюксел: Всяко затваряне на икономиките вече ще бъде фатално

„Подкрепяме изключително много борбата с климатичните промени, опазването на околната среда, нисковъглеродните емисии, но в същото време искаме с Европейската комисия да се намери план за държавите от Централна и Източна Европа, на които огромната част от енергетиката им е на въглища. България е такава - близо 60% от енергията се произвежда от

Ричард Алибегов: Българският турист ще спасява зимния сезон

Ричард Алибегов: Българският турист ще спасява зимния сезон

За зимния сезон ще разчитаме изцяло на български туристи отново. Това заяви в "Денят започва" председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов. Очаква се да дойдат и туристи от Румъния и Израел. "Българите успяха да покажат, че харесват нашите курорти. Видяхме лятото какво се случи

Стотици полети са анулирани в Гърция заради 24-часова стачка

Стотици полети са анулирани в Гърция заради 24-часова стачка

Стачка на държавните служители е обявена в Гърция. Силно засегнат е авиотранспортът. Стачкуват също лекарите от държавните болници, предава БНТ.  Контролът на полетите на всички гръцки летища е прекратен, което доведе до анулиране на стотици полети. От синдиката съобщават, че се обслужват само спешни полети. Авиодиспечерите ще стачкуват два дни

ЕК: Защо давате гражданство срещу инвестиции

ЕК: Защо давате гражданство срещу инвестиции

Европейската комисия е изпратила писмо до България относно опасенията си за даването на гражданство срещу инвестиции. До месец страната ни трябва да отговори с подробности за този режим у нас. Това става ясно от съобщение на ЕК, в което се казва, че тя вече открива процедури срещу Кипър и Малта за същата практика

Брюксел ни съветва да продължим санирането

Брюксел ни съветва да продължим санирането

Европейската комисия съветва България да стимулира инвестициите в санирането с цел да се намали потреблението на енергия. Страната ни дори трябва да представи стратегия за дългосрочно обновяване на сградите, така че да покриват съвременните изисквания за енергийна ефективност, като се наблегне най-вече на тези с най-лоши показатели

Платиха първи транш от над 17 млн. лв. на животновъдите

Платиха първи транш от над 17 млн. лв. на животновъдите

Преведени са 17,474 млн. лв. на 4104 стопани, съобщиха във вторник от фонд “Земеделие”. Това е първи транш от схемата за преходна национална помощ за говеда, необвързана с производството (ПНДЖ1) за кампания 2020 г. Ставката на плащанетото за едно допустимо за подпомагане животно е определена със заповед на земеделския министър Десислава Танева от

Брюксел ни съветва да продължим санирането

Брюксел ни съветва да продължим санирането

Европейската комисия съветва България да стимулира инвестициите в санирането с цел да се намали потреблението на енергия. Страната ни дори трябва да представи стратегия за дългосрочно обновяване на сградите, така че да покриват съвременните изисквания за енергийна ефективност, като се наблегне най-вече на тези с най-лоши показатели

До 2.11. се подават декларациите за данъци за третото тримесечие на 2020 г.

До 2.11. се подават декларациите за данъци за третото тримесечие на 2020 г.

Предприятията и самоосигуряващите се, които са изплатили доходи на физически лица, извън тези по трудов договор, и са задължени по закон да удържат данък, подават декларации до 31 октомври за дължими данъци за третото тримесечие на 2020 г. Тази година 31.10 е в неделя, затова крайният срок за деклариране и плащане се удължава до 2 ноември

НОИ решава днес за по-високи пенсии

НОИ решава днес за по-високи пенсии

Надзорният съвет на Националния осигурителен институт ще обсъди проектобюджета на Държавното обществено осигуряване за 2021 година, предаде БНР. Той предвижда всички пенсии, отпуснати до 31 декември 2020-а да се осъвременят от 1 юли догодина с 5 процента. Припомняме: 9 социални министри дебатираха темата в “Клуб “24 часа” Визионери”

Емил Димитров: Не може всеки да дупчи за кладенци, където му дойде

Емил Димитров: Не може всеки да дупчи за кладенци, където му дойде

За следващите три години София няма проблем с водоснабдяването. Язовир Бели Искър го държим малко по-ниско заради водата, в моментаq в който се ремонтира, ще го напълним. И той е пълен, и Студена е пълен, и Дяково, и още шест язовира. Това обясни пред БНТ министърът на околната среда и водите Емил Димитров

Как да се дава шофьорска книжка – “24 часа” пита експертите на дебат

Как да се дава шофьорска книжка – “24 часа” пита експертите на дебат

Темата засяга всички - доказа го анкета на сайта 24chasa.bg, в която гласуваха над 1800 души Напрежение между държавната администрация и представители на автоинструкторите създадоха предложените промени в наредбата за обучението на кандидат шофьорите. Сред спорните теми са: автомобилите да са на учебните центрове

Експедиция в Балкана разкри: Българският Клондайк е в Средна гора

Експедиция в Балкана разкри: Българският Клондайк е в Средна гора

Дупки в скалите крият злато и сребро Злато извира от Сърнена Средна гора! Благородният метал е съхранен стотици години наред в специални дупки в скалите, наречени шарапани. Първите проби за наличие на злато вече са направени и резултатите са категорични - тези тракийски светилища крият в недрата си не само злато, но и сребро

Изследват поне 5 проби годишно за хормони в пилешкото месо

Изследват поне 5 проби годишно за хормони в пилешкото месо

Най-малко по 5 проби годишно ще се изследват за използване на хормони в пилешкото. Това предвижда национална мониторингова програма за контрол върху забранени остатъци в храни от животински произход и живи животни. Стероиди ще се търсят още в говеждо, овче, козе, свинско и заешко месо, както и в промишлено развъжданите риби

До 1 млн. помощ в пандемията за предприятия

До 1 млн. помощ в пандемията за предприятия

От 300 хил. на 1 млн. лв. да се вдигне максималният кредит, който ББР може да отпуска на малките и средните фирми в помощ срещу коронакризата. Това е една от промените в програмата за портфейлни инвестиции, които Министерството на икономиката предлага на кабинета. Помощ да може да се дава и на големи предприятия, като нейният размер да е до 2 млн

Колите със звезди за безопасност – с данъчни облекчения

Колите със звезди за безопасност – с данъчни облекчения

Колите с по-висока безопасност - не е задължително да са най-новите, има по-стари автомобили с повече пасивни и активни средства за безопасност- да получат по-благоприятен режим на данъчно облагане. Такъв стимул за автомобилната флота в България се предвижда в стратегията за пътна безопасност да 2030 г

Франция слага огромен екоданък на джиповете с над 1800 кг. тегло

Франция слага огромен екоданък на джиповете с над 1800 кг. тегло

Още от следващата година Франция може да въведе суров екологичен данък на автомобилите, които тежат над 1800 кг. Всички модели, които нямат електрически мотор и са с маса над 1,8 тона, ще се облагат с по 10 евро данък на всеки килограм отгоре. Предложението беше обявено от министъра на екологията Барбара Помпили след решението на френското