Китайската компания БайтДенс (ByteDance) оценява приложението си ТикТок (TikTok) от 60 милиарда долара в сделката с американските фирми Оракъл (Oracle) и Уолмарт (Walmart), чиято цел е да се отговори на опасенията на САЩ, свързани с националната сигурност. Това съобщи днес Блумбърг, като се позова на информират източник.
Оракъл ще вземе дял от 12,5 процента от ТикТок и ще съхранява всичките американски данни в облака си, за да изпълни американските изисквания, свързани с националната сигурност, уточниха компаниите вчера.

Търговската верига Уолмарт каза, че ще придобие дял от 7,5 на сто, припомня Ройтерс.

Двете компании ще платят общо 12 милиарда долара за дяловете си, ако се съгласят, че стойността на ТикТок е 60 милиарда долара.

Окончателната пазарна стойност все още не е определена, тъй като компаниите работят по капиталовата структура и мерките за сигурността на данните, допълва Блумбърг.

Американският президент Доналд Тръмп каза вчера, че принципно подкрепя сделката и ще позволи на ТикТок да продължи да работи в САЩ, въпреки че, какт изглежда, това противоречи на предишната му изпълнителна заповед БайтДенс да продаде видеоприложението.

БайтДенс бърза да избегне удар върху ТикТок, след като американското министерство на търговията съобщи в петък, че ще блокира нови сваляния и обновявания на приложението от днес.
Американски представители изразиха опасения, че личните данни на около 100 милиона американци, които ползват приложението, са предадени на китайското правителство.