В публикуваните информации на австрийските медии за разкритията, свързани с изтичане на данни от файлове на ФинСен, организацията за наказателни преследване на американското Министерство на финансите /Financial Crimes Enforcement Network, FinCEN/, съдържащи съобщения, от които възникват подозрения за пране на пари и други нарушения, се намират и данни за австрийски банки.

Голяма част от файловете, изпратени на американския онлайн портал BuzzFeed News, са били обработени от световната журналистическа мрежа Международен консорциум на разследващите журналисти, /International Consortium of Investigative Journalists, ICIJ/, в която от австрийска страна участват австрийското радио и телевизия ОРФ и списание "Профил".

Разследванията стигат и до корупционния скандал около бразилския концерн Одебрехт, разтърсил преди време цяла Латинска Америка и предизвикал оставките на политици от различни държави. Като централа за подкупи в големи размери е използвана Майнл Банк Антигуа, която до 2011 година е дъщерна банка на Майнл Банк Виена, след което неин мажоритарен собственик става Одебрехт, предава БТА.

Едно от тези будещи подозрения съобщения е от американската централа на британската Standard Chartered Bank. На служителите от банката е направило впечатление, че Одебрехт използва Майнл Банк Антигуа за изпиране, разпределяне и прикриване на милиарди, използвани за подкупи. Показанията на бивши служители на Одебрехт доставят разкриват нови моменти от тази история - ОРФ и "Профил" са работили по казуса в сътрудничество с перуанския онлайн портал IDL Reporteros.

От няколко години е известно, че Майнл Банк Антигуа е замесена в скандала Одебрехт, се казва по-нататък в информацията на ОРФ. Но представители на Майнл Банк Виена досега отричаха да са трансферирали пари, за които се знае, че са за подкупи. През 2016 година, припомнят журналистите, банката сама подаде сигнал за съмнение за пране на пари, след като скандалът гръмна в медиите.

Още през 2017 година ОРФ и "Профил" публикуваха съобщения за това, че Майнл Антигуа е използвала Майнл Виена като кореспондентска банка и е извършвала транзакции чрез нея, тъй като банката на Карибите не е разполагала с достъп до международния финансов трансфер. Сега подозрението се е засилило от разследванията на ФинСЕН. Ппо тази причина Европейската централна банка отне концесията на Майнл Банк Виена. Днес банката се нарича Англо Аустриан Банк и до края на годината трябва да бъде закрита окончателно.

От 2017 година австрийската Прокуратура за стопански престъпления и борба с корупцията разследва поради подозрения за подкупи и пране на пари, голяма част от разследванията срещу Майнл Банк бяха прекратени през май тази година, но не и тези, отнасящи се до Антигуа.

В изявления за "Профил" и ОРФ бившият шеф на Майнл Банк Виена Петер Вайнцирл отхвърля всякакви обвинения и подчертава, че Майнл Банк Виена и Майнл Банк Антигуа са съвършено самостоятелни банки, виенската банка няма оперативен контрол над банката в Антигуа и при транзакциите, извършвани за Майнл Антигуа, не са възникнали никакви подозрения. Но според съобщението на Европейската централна банка Майнл Виена е имала право да блокира акцииите, с които разполага до окончателното им продаване през 2015 година, което означава, че ефективно е участвала в контрола над Майнл Банк Антигуа.

Одебрехт е извършвал своите подкупни плащания през редица офшорни фирми, които са имали сметки в Майнл Банк Антигуа, която от своя страна е извършвала плащанията си чрез кореспондентски банки. Според ФинСЕН файловете през Майнл Банк Виена са минали най-малко 64 милиона долара, преведени със 134 подозрителни транзакции.

Според ФинСЕН файловете Оденбрехт не е единствения случай, свързан с Австрия. Общо са документирани 804 транзакции на австрийски банки, будещи подозрения за пране на пари. Документите сочат преводи на стойност над един милиард долара, чиято цел или чиято отправна точка е Австрия. Документирани са транзакции на стойност 573 миилиона долара, които са пристигнали в Австрия, а сумите на плащанията, извършени от Австрия за чужбина, са на стойност 581 милиона долара.