Вицепремиерът Марияна Николова проведе работна среща със Султан Рашид Султан Алкайтуб Алнуайми, извънреден и пълномощен посланик на Обединените арабски емирства, съобщиха от Министерството на туризма. Двамата са обсъдили и възможността за подписване на Меморандум за сътрудничество в областта на туризма с Министерството на икономиката на ОАЕ.

По време на разговора министър Николова е заявила, че България и Обединените арабски емирства имат традиционно много добри двустранни отношения и съществува огромен потенциал за повишаване нивата на взаимния туристопоток - цел, за която и двете страни трябва да работят заедно.

Министерството на туризма полага всички усилия България да остане безопасна и сигурна дестинация за туризъм и през зимния сезон, така че да можем да посрещнем нашите гости и бизнес партньори от ОАЕ, е съобщила вицепремиерът. Експертите на министерството следят за спазване на противоепидемичните мерки, които са гаранция за сигурността и здравето на гостите. Упражняваме изключително строг контрол за изпълнение на всички изисквания в местата за настаняване, хранене и развлечения, е обяснила министърът.

Тя е уверила посланика на ОАЕ, че през изминалите месеци Министерството на туризма приоритетно работи в посока премахване на ограниченията за пътуване между двете страни. В тази връзка от 11 август 2020 г. гражданите на ОАЕ могат да посещават България без изискване за отрицателен PCR тест или задължителна 14-дневна карантина. Възстановяването на пътуванията между нашите двете държави е от огромно значение не само за туристическите посещения, но и за бизнес отношенията, категорична е била министър Николова.

От своя страна Султан Рашид Султан Алкайтуб Алнуайми е благодарил за топлото посрещане. Той е уточнил, че добрите отношения между двете страни са свидетелство за развитието в много области като икономика, култура, туризъм и др. В България има много добри условия за туризъм и прекрасни места за посещение, е казал посланикът. И е добавил, че правителството на ОАЕ е изключително благодарно на България за това, че е включила страната в списъка от държави без карантина.