33% са придобили умения с инструктор

24% от младите шофьори са се научили да шофират, преди да се запишат на курс. Това показва анкета сред хора на възраст между 18 и 27 г. с книжка, взета до 5 г.

Близо половината от тях са на възраст между 18 и 20 г. и със стаж зад волана от 1 година. Най-голяма част от тях са жители на София град, но сред тях има представители на всички области..

Анкетата е по инициатива на Държавна агенция “Безопасност на движението по пътищата”, съвместно със Съюза на българските автомобилисти.

Придобиване на основните си умения зад волана от близо 1/4 от младите шофьори, преди да започнат шофьорския си курс, се вижда притеснително за експертите от агенцията.

От анкетата става ясно, че при хората от малките населени места това е много по-честа практика - повече от половината, или 56%, са признали, че са шофирали, преди да вземат книжка и дори оценяват, че именно така са се научили.

Въпроси повдига и фактът, че близо 40% от младите водачи казват, че основните си умения са придобили след шофьорския си курс.

Това рязко контрастира с факта, че 60% от тях оценяват изцяло положително шофьорския си курс.

33% от тях посочват, че основните си шофьорски умения са придобили от шофьорския си курс.

Анкетираните най-често са били обучавани да шофират в натоварено градско движение, да паркират самостоятелно, но много по-рядко да шофират на скоростни пътища и/или автомагистрали, както и при намалена видимост.

Оказва се, че близо половината от тях през първите месеци, след като са взели книжка, са шофирали с придружител. 85% от тях биха препоръчали, който отскоро има книжка, да управлява с близък до себе си.

СНИМКА: Pixabay
СНИМКА: Pixabay