САЩ създават коалиция срещу завършването на газовия проект “Северен поток 2”. Това заяви американският държавен секретар Майк Помпейо в интервю за германския в. “Билд”. По думите му Съединените щати смятат, че тръбата, която трябва да удвои руските доставки на природен газ за Германия през Балтийско море, е заплаха за Европа, тъй като увеличава нейната зависимост от Русия.

“Надяваме се, че строителството на газопровода “Северен поток 2” няма да бъде завършено, ние работим, за да сме сигурни, че е сформирана коалиция, която да предотврати това. Надяваме се правителството на Германия да достигне до мнението, че проектът трябва да бъде спрян, особено след това, което се случи с руския опозиционер Алексей Навални, или поради реалните последици за сигурността във връзка със зависимостта от руския газ”, казва още Помпейо в интервюто.

По-рано германският финансов министър Олаф Шолц отбеляза, че “Северен поток 2” е частна инвестиция, която не дава основание за налагане на санкции от страна на САЩ. Шолц също така отхвърли твърденията, че новият тръбопровод ще увеличи зависимостта на блока от руски газ.

Вашингтон, който популяризира своя природен газ в ЕС, отдавна активно се противопоставя на тръбопровода. САЩ наложиха санкции върху проекта още през декември 2019 г., изисквайки компаниите, участващи в инсталацията, незабавно да спрат строителството.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че въпросите за “Северен поток 2” и инцидентът с Алексей Навални трябва да се разглеждат отделно.

Въпреки това редица политици в Германия изразиха призиви за спиране или завършване на проекта. Кремъл пък призова да спре политизирането на газопровода, тъй като това е търговски проект, той е от полза както за Русия, така и за ЕС, и най-вече за Германия.