Министърът на труда и социалната политика Деница Сачева се надява до края на септември или в първите дни на октомври да стане ясно как ще бъдат увеличени пенсиите като предстои решението да бъде взето на коалиционен съвет. Това каза самата тя пред журналисти.

Има няколко варианта, които се обсъждат. Единият е да продължи добавката от 50 лева, друг е за преизчисляване на пенсиите с дохода от 2015 година като при това положение ще могат да бъдат преизчислени пенсиите на 1 100 000 души, каза министър Сачева. По думите й третият вариант е предложението от синдикатите за преизчисляване на всички пенсии като се промени индивидуалният коефициент, така че да се запази солидарният и справедлив модел на социалното осигуряване у нас. Различните варианти общо биха стрували между 1 милиард и 200 милиона лева до 3 милиарда и 800 милиона лева годишно, посочи Деница Сачева, цитирана от БТА.

В отговор на въпрос кой вариант тя предпочита, Сачева коментира, че смята за добър модела, който е свързан с индексация на индивидуалния коефициент, и да се продължи със споразумението със синдикатите и работодателите за швейцарското правило. Според министъра така хората ще бъдат стимулирани да се осигуряват на техните реални доходи и всеки трябва да си дава сметка, че пенсията е заместващ доход, който отчита личния принос.

При визитата си в Добрич Деница Сачева разговаря с ръководителите на дирекциите "Социално подпомагане", бюрата по труда и дирекциите на Главна инспекция по труда в региона. В художествената галерия министърът има среща с представители на бизнеса на тема "Мерки за запазване и осигуряване на заетост".