Заместник министър-председателят по икономическата и демографската политика и министър на туризма Марияна Николова се срещна с извънредния и пълномощен посланик на Япония у нас Н. Пр. Хироши Нарахира и обсъди с него перспективите за двустранно сътрудничество, съобщиха от пресцентъра на Министерството на туризма.

България отдава голямо значение на традиционно добрите отношения с Япония в областта на икономиката и туризма. Япония е целеви туристически пазар и партньор на страната ни и увеличаването на взаимния туристообмен е наш приоритет въпреки ограниченията на световната криза от COVID-19, посочи тя.

През 2019 г. над 11 хил. туристи от азиатската страна са посетили нашата държава, а ръстът в посещенията на български граждани в Япония е надхвърлил 36 на сто. Туризмът е сред най-важните приоритети за разгръщане на съвместното сътрудничество.

В процес на съгласуване е проект на Меморандум за сътрудничество между Министерството на туризма и Японската туристическа агенция, който може да се подпише в най-близко време, съобщи вицепремиерът. Министерството на туризма работи за безпроблемното протичане на предстоящия зимен сезон и Лято 2021, за да можем да посрещнем и повече японски гости. Те се интересуват много от България като целогодишна туристическа дестинация, стана ясно от думите на министъра.

Посланик Нарахира заяви, че България има огромен туристически потенциал като природа, историческо наследство, минерални ресурси. Той обърна специално внимание върху интереса на сънародниците му към горещите извори на наша територия. Ако се планират туристически дестинации, насочени към японските туристи, техният брой ще се увеличи. Големи японски туроператори са готови да предлагат туристически продукт за България, увери дипломатът.