Сметната палата в Република Кипър призова парламента да внесе промени в законодателството, което позволява на правителството да предоставя кипърско гражданство на членовете на семействата на богати инвеститори в рамките на доходоносната за страната програма "златни паспорти", информира Асошиейтед прес.

Сметната палата заяви вчера, че предоставянето на кипърски паспорти на членовете на семейството на инвеститора, които "не са вложили и едно евро" в икономиката на средиземноморския остров ощетява държавния бюджет, предава БТА.

Палатата отбелязва, че "хиляди" членове на семействата на богати инвеститори са получили кипърско гражданство от 2013 г. насам, въпреки че тогавашният закон не е давал на правителството правомощия да предоставя такова. Законова поправка, която дава тези правомощия на правителството, бе одобрена по-рано тази година, напомня АП.

Програмата привлече много чуждестранни инвеститори, защото кипърският паспорт автоматично предоставя достъп на притежателя му до целия Европейски съюз. Около 4000 кипърски паспорти са били издадени на инвеститори по тази програма, генерирайки най-малко седем милиарда евро, посочва агенцията.

Сметната палата посочи обаче, че в три от пет проучени случая възникват "сериозни подозрения", че кандидатът за гражданство е съпруг/съпруга на инвеститора. Двама членове на семейството на инвеститор, които са получили кипърски паспорти, не са отговаряли на изискванията. Докладът на Сметната палата е констатирал, че един от кандидатите за паспорт по програмата фигурира в списъка на ЕС със санкционирани лица, а друг е разследван от Интерпол в родината му за финансови престъпления.

В доклада на Сметната палата се посочва, че от 635 молби за паспорти, които чакат одобрение от май 2018 г., 91 е трябвало вече да са били отхвърлени, защото отговорните служители са открили доказателства за възможно пране на пари, фалшификации, измами, укриване на данъци или подкуп.

Кипърската програма за гражданство срещу инвестиции отново стана предмет на проверки, след като се появи информация, че десетки чужденци, всеки от които е обещал до 2,5 милиона евро инвестиции, за да получи кипърско гражданство, са обвинени в различни видове престъпления, отбелязва АП.

Отделна проверка на Кипърската комисия за финансов надзор препоръча този месец властите да отнемат гражданството на седем лица, които са подали фалшиви документи в молбите си.

Кипърското правителство призна, че са правени "грешки" и въведе по-строги критерии по програмата през последните години. Последните промени, които депутатите одобриха миналия месец, включват нови правила срещу прането на пари и улеснена процедура за отнемане на гражданството на инвеститори, замесени или осъдени за сериозни престъпления, отбелязва агенцията.

Независима комисия бе създадена, за да провери хиляди молби, подадени от 2007 г. насам. Програмата гражданство срещу инвестиции набра скорост след 2013 г., когато финансовата криза почти докара Република Кипър до банкрут, припомня АП.

Министерството на вътрешните работи на Кипър критикува доклада на Сметната палата, като посочи, че той е "фрагментиран" и покрива само кратък период от време. Министерството посочи, че ще изчака доклада на независимата комисия, от който ще стане ясно дали всички правила и критерии за всяка фаза от програмата са били спазени.