44% от мениджърите не могат да покрият дори половината от разходите по дейността

Резултатите от лято 2020 г. по отношение на хотелите са толкова лоши, че около една четвърт от собствениците им възнамеряват да прекратят дейността, част от тях - завинаги.

Една от основните причини е, че вече трудно покриват разходите си, а август, който се очакваше да донесе финансово облекчение, е бил много по-тежък от останалите летни месеци. Това показва специална анкета на НСИ, в която са включени 3214 места за настаняване - хотели, хостели, къмпинги, хижи и др., които имат над 10 легла.

Идентични анкети бяха правени с хотелиерите всеки месец от март насам и с изключение на самия март, когато бе въведено извънредното положение, през останалите делът на мениджърите, които са твърдели, че ще преустановят дейността си поне временно, е бил по-малък. Например през май така са смятали 16,8%, през юни - 12,9%, а през юли - 10,8%. През август делът им скача на 23%, въпреки че това би трябвало да е най-силният за туризма месец в годината.

Почти същите отговори дават и мениджърите, които възнамеряват да затворят напълно хотела си - през май това са възнамерявали да направят само 2,2% от анкетираните, но през август така мислят вече 4,2% от тях. Или общо една четвърт от хотелиерите не виждат смисъл да работят. Други 35,2% обмислят да продължат, но с намален обем.

Причината е повече от ясна - приходите не стигат за покриване на разходите по дейността. 44,1% от мениджърите прогнозират, че в рамките на следващия един месец ще могат да покриват сами, без чужда помощ, само до 50% от разходите си. 34,3% ще могат да покрият до 100% от разходите, което обаче все още не означава печалба. А 20,6% са на мнение, че няма изобщо да могат да се справят без чужда помощ.