Премиерът на Република Северна Македония Зоран Заев представи на пресконференция днес пакет от икономически мерки на стойност 470 милиона евро, които са предназначени да подкрепят пряко икономическата и социалната сигурност на гражданите, както и да стимулират частното потребление в условията на пандемията от Ковид-19, предаде агенция МИА. Заев подчерта, че четвъртият поред пакет икономически стимули "включва всички".

По думите му пакетът на стойност 470 милиона евро включва 31 мерки, които обхващат всички компании и бизнеси. Заев каза, че мерките са насочени към запазването на работни места, към уязвимите групи, безработните и пр, предава БТА.

Първата от мерките е продължаване на подкрепата за изплащане на заплатите за последните три месеца. Зоран Заев каза, че тази мярка ще зависи от спада в приходите на компаниите. Колкото по-голям е спадът, толкова по-голяма ще бъде подкрепата, която се движи между 14 500 и 21 776 денара. Тази мярка ще подкрепи 250 000 работни места и се изчислява на 70 милиона евро, отбелязва МИА.

Втората мярка е разплащателна карта за по-високо потребление на стойност 6000 денара, която ще бъде осигурена на 5726 самотни родители, 182 271 пенсионери с пенсии до 15 000 денара, 85 108 пасивни кандидати за работа, артисти на свободна практика и други. Заев посочи, че разплащателна карта ще бъде осигурена и за граждани на възраст над 64 години, които не получават пенсия и чийто доход е по-нисък от 15 000 денара, или които нямат никакъв доход. Тази мярка ще подкрепи 280 000 граждани и се изчислява на 27,6 милиона евро.

В одобрения днес от правителството пакет икономически стимули са предвидени и други мерки за осигуряване на устойчивост на икономиката.