Заради Брекзит те губят право да оперират в ЕС, ако нямат специален лиценз

Британски банки започнаха закриването на хиляди сметки на свои клиенти, които не живеят във Великобритания. Причината е, че след Брекзит те губят право да предоставят услуги на хора в ЕС, ако нямат специален нов лиценз.Това ще засегне както британци, живеещи в тези държави, така и фирми и хора, които просто са избрали британски трезори за своите пари.

До момента Lloyds Bank, Barclays, Barclaycard and Coutts са изпратили писма на свои клиенти в чужбина, че затварят сметките им до два месеца. Сред пострадалите са живеещи в Германия, Нидерландия, Италия, Португалия, Ирландия и Словакия.

“Бях шокирана да получа съобщение, че банковата ми сметка ще бъде закрита след два месеца, ако не посоча адрес в Обединеното кралство”, разказа пред Би Би Си англичанката Шарън Кларк, която от 20 години живее в Нидерландия и е клиентка на Lloyds. Банката е изпратила вече 13 000 такива съобщения на граждани и фирми, че спира да предлага банкови услуги в европейски страни. На Кларк е даден срок до началото на ноември да прехвърли всичките си пари и традиционни плащания, които прави, към друга финансова институция.

Робърт Канг, който живее в Испания, но притежава кредитна карта от Barclays, е в същото положение. Той признава, че не са му предложили никакви опции, освен да закрие сметката си и да унищожи своята карта, след като им е отговорил, че няма адрес във Великобритания, тъй като я е напуснал преди 14 г.

Банковите правила, които важат за целия ЕС, от следващата година вече няма да се отнасят за Обединеното кралство, обяснява Сара Хол, която е част от екип в Кингс колидж в Лондон, изследващ промените заради Брекзит.

Това означава, че така нареченото паспортиране на финасовите институции, което им позволява да търгуват свободно във всяка друга държава в Европейското икономическо пространство, без да са необходими допълнителни разрешителни, няма да е валидно за тях. За да работят, те ще трябва да имат специален лиценз или дъщерно дружество в дадена страна.

Някои банки решиха, че това е неоправдан разход за броя на клиентите, които имат в други страни и е по-добре за тях да напуснат тези пазари, обяснява Хол. Засега само представители на HSBC and Santander са заявили, че не планират да закриват сметки на свои клиенти в ЕС.