Променят бързо закон, за да влезе в сила преди приемане на бюджета

3% вместо записаните 2% дефицит да бъдат записани в Закона за публичните финанси, който определя рамката на бюджета. Това предлага финансовият министър Кирил Ананиев. Текстовете за промени в закона за публичните финанси са предложени за обществено обсъждане.

Според Маахстрихтските критерии, които България трябва да спазва, докато е във валутно-курсовият механизъм ЕРМ-2, за всяка от годините на престоя бюджетният дефицит не трябва да надхвърля 3% от БВП.

През април обаче заради мащабите на пандемията и породената от нея икономическа криза Брюксел разреши на всяка държава членка да има право на дерогация на това изискване и временно да прехвърлят 3% дефицит в бюджетите си.

За целта в решението на ЕК се разрешава разходите, които националните бюджети правят заради пандемията, да бъдат извадени от бюджетното салдо. За да се ползва от този механизъм, България трябва най-напред да промени записания в Закона за публичните финанси таван на дефицита от 2%.

В последната актуализация на бюджета от април бяха заложени разходи, с 3,5 млрд. лв. повече от приходите, което означава 2% дефицит. За мерките на кабинета за рестарт на икономиката още от сега е ясно, че ще са нужни поне 1 милиард допълнителни разходи - увеличените заплати на учителите, както и по 50 лв. допълнително към пенсиите поне за три месеца с хоризонт да се удължи до края на годината.

Срокът за обществено обсъждане на поправките е съкратен, за да може вариантът на новия бюджет да се внесе в парламента до 31 октомври, когато е срокът по бюджетната процедура. Предлага се и промяна в правилата за държавните гаранции, за да може страната ни да кандидатства по Плана за развитие на Европа за отпуснатите общо 750 млрд. евро. Неусвоени пари по отделни направления в министерства и ведомства пък да могат да се пренасочват към приоритетни дейности, предлага още министър Ананиев.