Няма да минават през оценка

Парите, които получават инвалидите, вече ще се дават, без да е нужно да се минава през индивидуална оценка на потребностите. Тази промяна предлага социалното министерство в Закона за хората с увреждания.

Така от следващата година хората с увреждания няма да чакат, за да получат финансовата помощ от държавата. От 1 януари тя ще е между 25,83 и 210,33 лв. и се отпуска на около 650 хил. души според увреждането им. Помощта ще се получава само с медицински документ и заявление в дирекция “Социално подпомагане” по настоящ адрес.

Причината е, че издаването на индивидуална оценка отнема до 2 месеца. “Дългият срок на процеса по оценяване на потребността от предоставяне на месечна финансова подкрепа и съответни целеви помощи за хората с увреждания води до забавяне реализирането на права”, пише в доклада към промените социалната министърка Деница Сачева.

Оценката няма да се иска и за помощни средства, медицински изделия или за балнеолечение и рехабилитация. Те ще могат да се получат с медицински документ на ТЕЛК, НЕЛК или лекарска консултативна комисия, без да е нужна заповед от социалните служби за отпускането на помощта. Хората с увреждания имат неотложната необходимост те да се предоставят от здравните органи, пише още в мотивите. От 1 януари пък помощните средства трябваше се дават по нов механизъм и стандарти за качество, които са утвърдени от Министерството на здравеопазването и НЗОК. Този механизъм обаче така и не бе изработен. Заради това ще започне да се прилага поетапно, за да не се стигнело до ситуация, при която хората с увреждания да бъдат лишени от помощните средства, става ясно от доклада на социалната министърка.

Индивидуалната оценка ще важи при кандидатстване за помощ за покупка на лично моторно превозно средство и приспособяване на жилище, както и за установяването на потребността от лична помощ, социални услуги или друг вид подкрепа.