Бившият канцлер на ФРГ Герхард Шрьодер разкритикува дискусията за спирането на проекта за газопровода „Северен поток 2“ заради отравянето на руския опозиционен политик Алексей Навални. „Едното няма нищо общо с другото“, заяви настоящият председател на борда на директорите на компанията „Северен поток 2“ в нов епизод от своя подкаст „Герхард Шрьодер - Програмата“, отбелязва берлинският ежедневник Der Tagesspiegel, предаде Фокус.

Шрьпдер подчерта, че десет милиарда евро инвестиции ще бъдат загубени, ако не бъде финализиран вече почти завършеният газопровод между Русия и Германия през Балтийско море. Той също така посочи, че отговорността за отравянето на Навални с химическия агент „Новичок" все още не е изяснена. „Това, което се прави в момента, е по същество спекулация, защото няма надеждни факти".

Шрьодер е работил в тясно сътрудничество с руския президент Владимир Путин по времето на мандата си и все още е добър приятел с него.

След края на политическата си кариера бившият лидер на ГСПД зае няколко ръководни длъжности в руската енергийна индустрия. В допълнение към позицията си в „Северен поток 2" той е председател на надзорния съвет на държавната руска енергийна компания „Роснефт" и председател на борда на съществуващия газопровод „Северен поток".

След като отравянето на опозиционния политик Навални беше доказано от специална лаборатория на Бундесвера, кандидатите за председател на ХДС Фридрих Мерц и Норберт Рьотген внесоха в обсъждане замразяване на строителството или дори прекратяване на проекта за газопровода.