Европейският съюз възнамерява да задължи големите технологични компании да споделят огромни количества клиентски данни със своите конкуренти - други, по-малки компании - в съответствие със Закона за цифровите услуги (Digital Services Act, DSA). Това съобщи вестник "Файненшъл таймс", до който достигна копие от проектодокумента, предаде Канал 3.

Компании като „Амазон“ и „Гугъл“ "не трябва да използват данните, събрани на платформата, в собствените си търговски дейности освен ако не ги предоставят на разположение на бизнес потребители, извършващи същите търговски дейности ", се казва в проектодокумента,

Законопроектът от 30 параграфа с многобройни „забрани или задължения“ се очаква да бъде изготвен преди края на годината и ще бъде първият пълноправен регламент на ЕС за регулиране на интернет от две десетилетия. Проектът DSA има за цел също така да забрани на технологичните гиганти да ползват логото на собствените си услуги на своите уебсайтове или платформи в ущърб на конкурентите, да инсталират предварително собствени приложения на устройства като лаптопи или телефони или да принуждават други компании да инсталират предварително техния софтуер.

Документът също така съдържа ограничения върху работата на пазителите (gatekeepers), които подбират и филтрират входящата информация, която използват за водене на бизнес на други компании. Забранено им е да използват данните, „получени от бизнес потребители за рекламни услуги с каквато и да е друга цел“.

Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретъон по-рано информира британския вестник, че мерките за контрол над големите технологични компании ще включват възможността да принудят тези гиганти да продадат част от европейските си активи, ако тяхното пазарно господство застрашава интересите на клиентите и по-малките конкуренти. В допълнение Брюксел възнамерява да създаде рейтингова система, която да позволи на обществеността и заинтересованите страни да оценяват действията на компаниите в области като съблюдаването на плащането на данъци и бързото премахване на незаконно съдържание.

Регулаторите на ЕС изготвят също „черен списък“ от действия, които технологичните компании ще трябва да прекъснат. Сред нарушенията, за които технологичните гиганти ще бъдат строго наказвани, е принуждаването на клиентите да използват само една платформа и забрана за преминаване към други, каза европейският комисар.