Всички експертни решения на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена работоспособност, вид и степен на увреждане, които изтичат по време на извънредната епидемична обстановка ще продължат да действат до 28 февруари 2021 г, съобщават от социалното министерство.

Служебното удължаване на техния срок произтича от промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. В неговите разпоредби е регламентирано, че валидността на решенията на ТЕЛК и НЕЛК се удължава с три месеца след края на извънредната епидемична обстановка, която към момента е обявена до 30 ноември.

По този начин гражданите ще разполагат с достатъчно време за явяване пред ТЕЛК комисиите и по-дълъг период за подготовка на необходимата им медицинска документация за освидетелстване от лечебни заведения, медицински специалисти и лаборатории.

Удължаването на действието на решенията на ТЕЛК и НЕЛК позволява служебно удължаване и на индивидуалните оценки на потребностите на хората с увреждания, въз основа на които правоимащите ще продължат автоматично да получават социалните си права по Закона за хората с увреждания - месечна финансова подкрепа; помощни средства, приспособления, съоръжения и медицински изделия; финансова подкрепа за покупка на лично превозно средство, приспособяване на жилище, балнеолечение и/или рехабилитационни услуги и/или наем на общинско жилище.

НОИ ще продължи да изплаща отпуснатите пенсии за инвалидност до края на февруари 2021 г. Ако за съответния човек е постъпило ново експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК, което му дава право на пенсия за нов срок, НОИ следва да се съобрази с него.

Сроковете на издадените направления за предоставяне на лична помощ също ще бъдат удължени автоматично до края на февруари 2021 г. До същия срок ще бъдат удължени и договорите на личните асистенти.

С нормативните промени е регламентирано при заявено оценяване на потребността от лична помощ да не се допуска осъществяване на личен контакт с човека с увреждане и посещение в дома му за установяване на реалните затруднения и потребности, а провеждането на интервю, да се провежда само по телефон или по електронна поща. По този начин се гарантира своевременно предоставяне и ползване на лична помощ.

Гражданите, подпомагани по реда на Закона за хората с увреждания, Закона за социално подпомагане, Закона за семейните помощи за деца и Закона за личната помощ ще продължат да получават помощта, от която се нуждаят.

Важно е да се отбележи, че ако междувременно хората с трайни увреждания са преосвидетелствани и им е издадено ново експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК, е необходимо да подадат нови заявления-декларации за осигуряване на правата им.

От Министерството на труда и социалната политика напомнят, че автоматичното удължаването на срока на ползване на съответните социални права не се отнася за хората с трайни увреждания, чиито експертни решения на ТЕЛК/НЕЛК са с пожизнен срок и изготвените им индивидуални оценки по отменения Закон за интеграция на хората с увреждания или по Закона за хората с увреждания изтичат в периода на извънредната епидемична обстановка. За да ползват правата си, те задължително трябва да подадат нови заявления-декларации в дирекции "Социално подпомагане" по настоящ адрес.

Родителите на деца с увреждания ще продължат да получават месечни помощи по Закона за семейни помощи за деца до 28 февруари 2021 г. в случай, че ТЕЛК/НЕЛК решения на децата им са изтекли в периода на извънредното положение и извънредната епидемична обстановка и те не са преосвидетелствани към 30.11.2020 г.